Το «χαρτί» των 12 μιλίων

Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, ανήμερα των Θεοφανίων, η οποία προκάλεσε προκαταβολικά την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, έκρυβε – πέραν όλων των άλλων – ένα γεωστρατηγικό/εθνικό μήνυμα: Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης όπως και η περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης δεν πρόκειται να εξαιρεθούν, όταν έρθει η ώρα, από τον σχεδιασμό της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Ωστόσο, απ’ ό,τι μαθαίνω, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην τραβήξει αυτό το χαρτί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει και δεν το περιλαμβάνει ούτε στον σχεδιασμό, αλλά ούτε και στον προγραμματισμό της.

Εκείνο όμως που μαθαίνω επίσης είναι ότι εάν τα πράγματα αλλάξουν, εάν δηλαδή  οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάποια «μεγάλη χοντράδα» στο Αιγαίο, τότε η ελληνική απάντηση θα περιλαμβάνει και την επέκταση των χωρικών υδάτων. 

Πέραν τις όποιας άλλης αντίδρασης στο επιχειρησιακό πεδίο. Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι το σχέδιο επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων δυτικά και νότια της Κρήτης βρίσκεται από καιρό στο συρτάρι της κυβέρνησης, σχεδόν από την επομένη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο μετά τη συμφωνία με τους Ιταλούς για την ΑΟΖ. Η θαλάσσια περιοχή μαθαίνω πως έχει χαρτογραφηθεί και πλέον το ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα αποφασίσει η Αθήνα, όποτε τη συμφέρει, να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Από: Το Βήμα - Βηματοδότης

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail