Πολύς καπνός - αλλά όχι λευκός - 100 ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει. Απομένουν 100 περίπου ημέρες μέχρι την 14η Μαΐου, αλλά το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία είναι αρκετά νεφελώδες και ασχολείται ακόμη με την ονοματολογία και τη νομιμότητα των εκλογών και των υποψηφίων.

Από: ethnos.gr / Της Μαρίας Ζαχαράκη - Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Από τη μία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση υποψηφιότητας Ερντογάν, από την άλλη η αντιπολίτευση αδυνατεί να καταλήξει στο όνομα του υποψηφίου λόγω έντονων ακόμη διαφωνιών στους κόλπους των 6 κομμάτων που την απαρτίζουν.

Την Πέμπτη το βράδυ, η 11η συνάντηση της «Εθνικής Συμμαχίας» των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, CHP, ΙΥΙ (Καλό Κόμμα), Saadet (Ευδαιμονίας), Δημοκρατικό Κόμμα, DEVA (Ανάπτυξης και Προόδου) και Κόμμα του Μέλλοντος, δεν κατάφερε και πάλι να βγάλει «λευκό καπνό».

Η συνάντηση αυτή τράβηξε τα βλέμματα, γιατί ήταν η πρώτη μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών (εκλογή προέδρου και βουλής) και όλοι ανέμεναν να καταλήξει, αν όχι στην ανακοίνωση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, αλλά τουλάχιστον στο όνομά του.

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 9 ώρες και κατέγραψε δύο κυρίως ζητήματα:

Τέθηκε -χωρίς να αναμένεται- ζήτημα νομιμότητας 3ης υποψηφιότητας Ερντογάν και παρέμεινε η εκκρεμότητα ορισμού κοινού υποψηφίου για την τουρκική προεδρία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν εκπλήρωσε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα.

Δεδομένου ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας αποτελείται από διορισμένους του Ερντογάν, η καταγγελία της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να ανατρέψει την υποψηφιότητά του.

Μείζον θέμα ο ορισμός κοινού υποψηφίου αντιπολίτευσης

Επομένως, το μείζον ζήτημα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό παραμένει ο ορισμός κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την τουρκική προεδρία. Η εκκρεμότητα αυτή είναι αποτέλεσμα σοβαρών διαφωνιών εντός της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και δη μεταξύ Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ, γεγονός που έχει προκαλέσει έναν εμφανή εκνευρισμό ακόμη και στο χώρο του αντιπολιτευόμενου τύπου, κρίνοντας ότι αποτελεί σημάδι αδυναμίας.

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού άσκησε έντονη κριτική και υπογράμμισε στο πρωτοσέλιδό της ότι: «Εκατομμύρια ψηφοφόροι που είχαν τις ελπίδες τους στην Εθνική Συμμαχία ζητούν να ανακοινωθεί υποψήφιος Πρόεδρος!»

Από την άλλη πλευρά, φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές βρίσκουν ευκαιρία για σκωπτικά σχόλια. Ο Αχμέτ Χακάν (αρχισυντάκτης της Χουριέτ) σχολίασε «τόσον καιρό που ψάχνουν υποψήφιο, θα περίμενε κανείς να προτείνουν τον Superman ή τον Batman, και τελικά: Κιλιτσντάρογλου…».

Ενδεικτικό των εσωτερικών τριβών στην Εθνική Συμμαχία αποτελεί και η παραίτηση του Μουσταφά Τζιχάν Πατσατζί από τη θέση του αντιπροέδρου του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, IYI (του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας).

Ο Πατσατζί παραιτήθηκε επειδή διαφώνησε με τη διαφαινόμενη ως επικρατούσα υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (προέδρου CHP).

Αλλά κι η ίδια η πρόεδρος του IYI, Μεράλ Ακσενέρ, δεν έχει κρύψει την προτίμησή της για την υποψηφιότητα του «λαμπερού και επικοινωνιακού» Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η επικρατούσα άποψη μέχρι στιγμής είναι ότι το χρίσμα του υποψηφίου θα το λάβει τελικά ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος άλλωστε το διεκδικεί σε βαθμό «γινατιού», παρ’ ότι κατά... γενική δημοσκοπική εκτίμηση η αδύναμη επικοινωνιακή παρουσία του τον καθιστά εύκολο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μπλοκ της Εθνικής Συμμαχίας αναμένεται να ανακοινώσει τον κοινό υποψήφιο στην επόμενη συνάντηση της 13ης Φεβρουαρίου.

Η μεγάλη ωστόσο καθυστέρηση και η πολύ παρα-φιλολογία για το όνομα, γεννά επιφυλάξεις στο κατά πόσο θα δημιουργήσει έναν εκλογικά αξιοποιήσιμο εντυπωσιασμό στους ψηφοφόρους.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη χάσει αρκετό έδαφος κοντράροντας τον Ερντογάν σε βασικά θέματα της τουρκικής ατζέντας, όπως είναι η οικονομία (το άλλοτε ατού της αντιπολίτευσης) ή η εξωτερική πολιτική, παρά τα αλλεπάλληλα ραπίσματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που κάνει το παν επικοινωνιακά και μέσω... περιοδικών να μην ξανα-εκλεγεί ο Τούρκος πρόεδρος. Πολύ περισσότερα από όσα κάνει η τουρκική αντιπολίτευση.

Τι συμβαίνει με τον εταίρο Μπαχτσελί;

Στην απέναντι πλευρά της κυβερνητικής συμμαχίας, δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αισθητή μείωση των ποσοστών του συγκυβερνώντος Εθνικιστικού Κινήματος MHP, κάτω κι από το όριο του 7% που προβλέπει ο νόμος που θεσπίστηκε πριν από έναν χρόνο για είσοδο στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές στην αντιπολίτευση, η μείωση αυτή οφείλεται στην έντονη δυσαρέσκειας που έχει επικρατήσει εντός του MHP για την ανεξιχνίαστη ακόμα δολοφονία του πρώην επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων Σινάν Ατές, στις 30/12/23, στην Άγκυρα.

Ο αντιπολιτευόμενος τύπος, που διατηρεί ψηλά το θέμα της δολοφονίας του Ατές, επιμένει ότι το πρόβλημα που έχει προκληθεί στη συγκυβέρνηση είναι μεγάλο, παρά την αποσιώπησή του από συμπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Ο ρυθμιστής των εκλογών: HDP

Σε μια υπόθεση που θεωρείται ευρέως «πολιτικά υποκινούμενη», το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) να αναβληθεί η δικαστική διαδικασία για κλείσιμό του μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της χώρας το Μάιο.

Η απόφαση έχει αυξήσει την προοπτική τα στελέχη του δεύτερου/τρίτου -ανάλογα με τη δημοσκόπηση- μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας να θέσουν υποψηφιότητα με ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων ή να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η αντιπρόεδρος του HDP, Μεράλ Νταντίς Μπεστάς αντέδρασε άμεσα στην απόφαση δηλώνοντας το λογικό ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την Τουρκία χωρίς το HDP.

Η Μπεστάς έχει ταχθεί υπέρ ενός ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία εκ μέρους του HDP, ωστόσο ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP,  Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τάχθηκε ηχηρά με συνέντευξή του υπέρ της υποστήριξης του κοινού υποψηφίου της Εθνικής Συμμαχίας από το HDP, προκειμένου να ενισχυθεί έτσι το αντι-ερντογανικό μέτωπο.

Η τελική στάση του HDP θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό ψήφου του κυμαίνεται από 10-12%, ένα ποσοστό που καθορίζει τον πρόεδρο της χώρας, ειδικά στον β’ γύρο των εκλογών, που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail