H οικονομία κρατά το μέλλον του Ερντογάν

Εδώ και πολλούς μήνες η Τουρκία κινείται στην τροχιά των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το 2023. Η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει αποφασισμένος να τις κερδίσει χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Η αντιπολίτευση είναι σε φάση διεργασιών με κύριο ερώτημα το αν τελικά θα συνασπιστεί πίσω από έναν κοινό υποψήφιο.

Από: philenews.com / Της Ξένιας Τούρκης

Η Τουρκία προχωρεί προς τις κάλπες, με την οικονομία της να είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο επίσημος πληθωρισμός, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, πλησιάζει το 90% όμως ο πραγματικός αριθμός βρίσκεται σε τριψήφια ποσοστά. Η τουρκική λίρα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, την ίδια ώρα που η πλειονότητα του τουρκικού λαού δοκιμάζεται από την ένδεια, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Τα στοιχεία που δείχνουν την απότομη φτωχοποίηση των Τούρκων σοκάρουν πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές. Ο βασικός μισθός σήμερα είναι 5.500 τουρκικές λίρες (298 ευρώ) και, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun, ένας Τούρκος εργαζόμενος με βασικό μισθό μπορούσε το 2021 να αγοράσει 2.127 ψωμιά, ενώ σήμερα μπορεί να αγοράσει μόλις 1.100 ψωμιά. Το 2021 πάλι με τον ίδιο μισθό μπορούσε να αγοράσει 850 κιλά ζάχαρης, φέτος μόλις 197 κιλά. Από τα 2.913 αυγά το 2021, φέτος μπορεί να αγοράσει 2.115. Με τον συγκεκριμένο μισθό το 2021 αγόραζε 251 λίτρα γάλακτος, ενώ φέτος οι δυνατότητές του αρκούν για μόλις 178 λίτρα και από 680 πακέτα μακαρόνια, φέτος μπορεί να αγοράσει 523 πακέτα.

Η οικονομία, λέγεται συχνά, κερδίζει εκλογές. Επειδή όμως ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή να τις χάνει, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να στρέψουν την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν και στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην πολιτική της Τουρκίας, μια ήττα φαντάζει πολύ πιθανή.

Οι εκλογές του επόμενου έτους θα είναι οι πιο δύσκολες που έχει να αντιμετωπίσει εδώ και δύο δεκαετίες. Ο Ταγίπ Ερντογάν οφείλει το γεγονός πως βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στην εξουσία, ακριβώς στο ότι επί διακυβέρνησής του η Τουρκία γνώρισε καλύτερες μέρες. Τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει το «πακέτο» που προσφέρει δεν είναι τόσο ελκυστικό. Η ραγδαία φτωχοποίηση του τουρκικού λαού ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλύτης για την εκλογική αναμέτρηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail