Μαζική προμήθεια drone αντι-ραντάρ, εγχώρια ανάπτυξη και κατασκευή, πάλι όμως όχι από την Ελλάδα, δυστυχώς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “The Defence Post”, η κυβέρνηση της Ταϊβάν, υπέγραψε σύμβαση αγοράς 104 drone-περιφερόμενων πυρομαχικών τύπου Chien Hsiang εναντίον συστημάτων ραντάρ με το κρατικό ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της χώρας (National Chung-Shan Institute of Science and Technology – NCSIST). Το Chen Hsian που από ότι φαίνεται προέρχεται, ή έχει αντλήσει πολλά από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά από το ισραηλινό HARPY, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017. Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, η Αεροπορία της Ταιβάν και συγκεκριμένα η Διοίκηση Αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων, γνωστοποίησε την επένδυση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ταϊβάν (2,57 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) για την μαζική παραγωγή τους σε βάθος πέντε ετών!

Από: defence-point.gr

Το Chen Hsian που φέρεται σε φορτηγά οχήματα σε φορείς-εκτοξευτές των πέντε συστημάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον επίγειων, πλωτών και ακόμα και ιπτάμενων συστημάτων ραντάρ, προσβάλλοντας την πηγή της ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Δηλαδή τις κεραίες τους. Το περιφερόμενο πυρομαχικό αντι-ραντάρ της Ταϊβάν, έχει μήκος 1,2 μέτρων, εκπέτασμα πτέρυγας δύο μέτρα και κενό βάρος έξι μόλις κιλών. Η ακτίνα του φτάνει τα 1000 χιλιόμετρα, ενώ η αυτονομία του ανέρχεται σε πέντε ώρες! Ο εντοπισμός και ο εγκλωβισμός των πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας επιτυγχάνεται εντελώς παθητικά, μέσω της αξιοποίησης ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και αισθητήρα εντοπισμού πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η ταχύτητα προβολής των στόχων φτάνει τα 600 χιλιόμετρα ανά ώρα. Με δεδομένη τη χρήση τέτοιων συστημάτων, ιρανικής κατασκευής και προέλευσης στην Ουκρανία, αλλά και την ταχύτατη διάδοσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πραγματικά απορίας άξιο το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα καταγραφεί καμία οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης και αυτόνομης παραγωγής τέτοιων συστημάτων.

Η διαδικασία αυτή που είναι επιβεβαιωμένα χαμηλού κόστους και ρίσκου, από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη πληθώρα συστημάτων παθητικού εντοπισμού πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς και ηλεκτροοπτικών αισθητήρων στο ελεύθερο εμπόριο, μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό το δόγμα επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δόγμα που φαίνεται ότι έχουν ασπαστεί και υιοθετήσει πλήρως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις…

Η αιτιολογία της έλλειψης κονδυλίων δεν μπορεί να “σταθεί” στη συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε μετά την πάροδο της τελευταίας τετραετίας, οι δικαιολογίες έχουν πλέον τελειώσει. Η μαζικού χαρακτήρα ανάπτυξη και παραγωγή τέτοιων συστημάτων, μέσω της εμπλοκής πολλών ελληνικών εταιρειών που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, πρέπει να γίνει τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμα και καταστροφικές για την Ελλάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail