Τα δίνουν όλα για την εξουσία

Εν όψει εκλογών, μπαράζ εξαγγελιών, παροχών και ρουσφετιών από την κυβέρνηση

–«Σταθερότητα ή ακυβερνησία», το εκβιαστικό δίλημμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Η χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, για την ακρίβεια η αρχή μιας μακράς λίστας με παροχές, εξαγγελίες και ρουσφέτια που θα δρομολογήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία.

Από: Το Παρόν

Με απώτερο σκοπό στις εκλογές να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Και στην προσπάθειά του αυτή δείχνει να είναι αποφασισμένος να… ανοίξει τα ταμεία και με γενναιοδωρία να μοιράσει χρήμα! Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να βαδίσει προς τις εκλογές προτάσσο­ντας το εκβιαστικό δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία» και στην πιο σαφή εκδοχή του, «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα θελήσει να μπει στην περιπέτεια μια δεύτερης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας νωπές τις μνήμες από την περίοδο 2015 – 2019.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σχηματίσει την πεποίθηση ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα (αν δεν προκύψει τίποτα δραματικό) ή το ζήτημα των υποκλοπών. Αλλά ότι τα πάντα θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, οι οποίες προϊόντος του χρόνου καθίστανται ακόμη μεγαλύτερες. Κατά συνέπεια, εκεί θα πρέπει να πέσει το βάρος της κυβέρνησης, ούτως ώστε οι πολίτες να πάνε στις κάλπες με τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2023, η κυβέρνηση αναζητά και άλλα, φιλολαϊκού χαρακτήρα. Η δε εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη προς το οικονομικό επιτελείο είναι να αναζητηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των πολιτών.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οι αρμόδιοι υπουργοί απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης για την ακρίβεια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται δεδομένο για τις αρχές του νέου χρόνου, προκειμένου να καλύψει το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Λέγεται δε ότι το συνολικό ύψος του πακέτου θα υπερβαίνει τα 4 δισ., μπορεί να φτάσει και τα 5 δισ. Παράλληλα, ενώ η αρχική απόφαση ήταν τα αναδρομικά στις συντάξεις να δοθούν προς ορισμένες μόνο κατηγορίες, τώρα ο προσανατολισμός είναι να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους. Το δε συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 2 δισ.

Στα πιο πάνω πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την αύξηση στις συντάξεις από τις αρχές του χρόνου – κοντά στο 8% λέγεται ότι θα είναι. Ενώ από τον Μάιο θα αυξηθεί αντίστοιχα και ο κατώτατος μισθός, απόφαση που θα συμπαρασύρει τους μισθούς αλλά και τα κάθε είδους επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από τις αρχές του 2023 επίσης θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων αλλά και οι συντάξεις.

Εξαιρετικά ευρύ θα είναι και το πακέτο των παροχών της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις. Προ ημερών, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επιβολή πλαφόν ύψους 3% στις αυξήσεις για τις επαγγελματικές μισθώσεις, κάτι που θα ανακουφίσει χιλιάδες επιχειρηματίες, προστατεύοντάς τους από το κύμα αυξήσεων στα ενοίκια, που σαρώνει τη χώρα.

Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και θα εφαρμοσθούν εντός του 2023, όπως είναι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που θα μειώσει δραστικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ανάλογα οφέλη θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις και από τη μείωση του φόρου και του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να εξαγγείλει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα ανακουφίσει χιλιάδες επαγγελματίες στη χώρα. Ευνοϊκά μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα για μεμονωμένες επαγγελματικές τάξεις, όπως οι στρατιωτικοί, οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί κ.ά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail