Από τη μια πανηγυρίζουν τη νέα οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου και από την άλλη μας λένε ότι συνεπάγεται τη μειωμένη επήρεια ακόμη και της Κρήτης!

Γνωστός αναλυτής σε φιλοκυβερνητικό Μέσο, αφού εκθείασε την παράνομη -σύμφωνα με τον καθηγητή Θ. Καρυώτη- μονομερή οριοθέτηση της Αιγύπτου με την Λιβύη, εν συνεχεία αναφέρει τα εξής:
 
 
«Η γραμμή οριοθέτησης της Αιγύπτου σταματά στην μέση γραμμή, είναι προφανές ότι ο καθορισμός του τριεθνούς θα είναι βορειότερα κάτι που δείχνει ότι η Αίγυπτος θα επιμείνει πλήρως στα δεδομένα που ίσχυσαν στη Συμφωνία του 2020 για περιορισμένη επήρεια των νησιών ακόμη και της Κρήτης. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κεκτημένο από μια νέα λιβυκή κυβέρνηση διεκδικώντας από την Ελλάδα τη μετακίνηση προς βορρά της μέσης γραμμής υπολογίζοντας περιορισμένη επήρεια σε νησιά και νησίδες».

Ο ίδιος ο αναλυτής επίσης επισημαίνει ότι η μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου επηρεάζει τις προβλέψεις του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου από την πλευρά της Λιβύης και όχι της Τουρκίας, και επομένως δεν μπορούμε να διακηρύττουμε ότι το «ακυρώνει». Μόνο η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού μέχρι και το τριεθνές, θα βραχυκύκλωνε το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο.

Επιπλέον, η προχειροδιατυπωμένη και ελλιπής Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης αναφέρει στο Άρθρο 1(ε): «εάν οιοδήποτε από τα δύο Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση της Αποκλειστικής του Οικονομικής Ζώνης με άλλο Κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό, προτού καταλήξει σε τελική συμφωνία με τρίτο κράτος, θα ενημερώσει και θα διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος». Επομένως η Αίγυπτος ΔΕΝ ενήργησε κατά παράβαση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας η οποία την περιορίζει μόνο ως προς την προϋπόθεση να διαβουλευτεί με την Ελλάδα πριν καταλήξει σε συμφωνία με την Λιβύη.

Και μια ακόμη λεπτομέρεια: εάν η Αίγυπτος είχε διαβουλευτεί με την Ελλάδα πριν την νέα μονομερή οριοθέτηση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν θα τηλεφωνούσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του 48ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του προεδρικού διατάγματος Σίσι, διότι θα είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες. Άρα, συνάγεται ότι η Ελλάδα δεν γνώριζε. Και επομένως οφείλουμε να φιλάμε τα νώτα μας και με την Αίγυπτο... 


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail