Ο Μπορέλ «ανησυχεί» για τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας, προτρέπει κυρώσεις

Η στενή συνεργασία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του αρχηγού του Κρεμλίνου Πούτιν προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Μπορέλ κάνει λόγο για «αιτία μεγάλης ανησυχίας» - και προτρέπει την εφαρμογή των κυρώσεων.

Από: echedoros-a.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι πολύ στενή, παρά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σκληρές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

 Η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δίνει «αφορμή για μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που επικαλείται ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Funke.

Ανησυχητική είναι και η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας «να μην ενταχθεί στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μπορέλ επεσήμανε ότι η ΕΕ και η Τουρκία σχηματίζουν μια τελωνειακή ένωση και έτσι παρέχουν ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, η οποία περιλαμβάνει επίσης αγαθά «διπλής χρήσης» - δηλαδή αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Είναι σημαντικό η Τουρκία να μην προσφέρει στη Ρωσία λύσεις, προειδοποίησε ο Μπορέλ.

«Ενίσχυση του Διαδρόμου»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος είναι η «ενίσχυση» του διαδρόμου για τα φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που δημιουργήθηκε με τη συμφωνία σιτηρών, ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούλιο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω ενός διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα. Η συμφωνία τερμάτισε έναν πολύμηνο αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Τα πλοία που κατευθύνονται προς ή από ουκρανικά λιμάνια ελέγχονται σε κοινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη από ομάδες που αποτελούνται από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Tagesschau
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail