Εκλογικό «α μπε μπα μπλομ»: Πληθωρισμός σεναρίων για τις κάλπες μετά το «μυρίζει εκλογές» του Μητσοτάκη

Την τιμητική του έχει ο «πολιτικός καζαμίας» στην κυβέρνηση, αφού οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετούν με μεγάλη επιμέλεια τα μελλούμενα προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει πότε θα στήσει κάλπες.

Από: topontiki.gr / Της Πηνελόπης Νάσσου

Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα των εκλογών είναι «μία ζέστη, μία κρύο». Τη μια στιγμή εμφανίζεται να ανοίγει διάπλατα την πόρτα των εκλογών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και την άλλη μιλά για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η φράση «μυρίζουν εκλογές» που είπε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ανέβασε τους τόνους της εκλογολογίας, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν σε θέσεις μάχης. Παράλληλα τα κομματικά στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ. ανέβασαν ρυθμούς, καθώς ερμήνευσαν τη φράση αυτή ως προάγγελο για προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, μιλώντας σε ειδικό ακροατήριο στο Λονδίνο, στα γραφεία της Morgan Stanley, άφησε να εννοηθεί ότι μιλάει για κάλπες την άνοιξη, ενώ έδωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρώτη και δεύτερη κάλπη. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος προβλέποντας ότι η Ν.Δ. μπορεί να φτάσει και πάλι την αυτοδυναμία αγγίζοντας ένα 37% με 38%.

Διχασμένοι…

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς κάποιοι επιμένουν ότι όσο πιο σύντομα πάει σε εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη Ν.Δ., ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για να στηθούν οι κάλπες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από την άλλη ζητάει καθαρό χρόνο δύο μηνών προκειμένου οι κάλπες να στηθούν με ασφάλεια. Τι σημαίνει αυτό; Να μην έχει μπροστά της η κυβέρνηση δύσκολα γεγονότα, αλλά ούτε και γιορτές, εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και φυσικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μαξίμου έχουν ακουστεί πολλές ιδέες για το πότε πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Όσοι μάλιστα δεν θέλουν να διαταράξουν την ηρεμία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι οι κάλπες θα έπρεπε να στηθούν μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της νέας απογραφής του 2022. Δηλαδή να γίνουν με την απογραφή του 2011, καθώς μετά τον Μάρτιο θα αλλάξουν πολλά σε αρκετές περιφέρειες και θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε βουλευτές του κόμματος λόγω της ανακατανομής αρκετών εδρών.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η 5η ή 26η Φεβρουαρίου είναι καλές ημερομηνίες, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν 5 – 12 Μαρτίου ή στις 9 Απριλίου. Δηλαδή μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Ακόμα ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική στις 9 Απριλίου και οι δεύτερες στις 21 Μαΐου, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Φυσικά πάνω στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές την τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου, που θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Βεβαίως θα μπορούσε εκείνη τη μέρα – ακόμη και αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων – απλώς να ανακοινώσει τον χρόνο των εκλογών, χωρίς να τις προκηρύξει.

Οι γιορτές «θα είναι ήρεμες»…

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι μπορούν να κάνουν ήρεμες γιορτές, αφού δεν θα γίνουν εκλογές μέσα στον Ιανουάριο.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ανέφερε πως, για να λάβει τις αποφάσεις του, θα περιμένει τις κρίσιμες για τη χώρα αξιολογήσεις που συναρτώνται με την εξυπηρέτηση του χρέους, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε θα γνωρίζει και τι χρήμα θα έχει στον «κουμπαρά» για να μπει στην προεκλογική μάχη.

Με βάση αυτή την εξέλιξη πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κάλπες μπορεί τελικά να στηθούν αρκετά αργότερα, τον Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο, ενώ κάποιοι λένε ότι δεν θα ήταν κακό να στηθούν και το καλοκαίρι (παρά τις Πανελλαδικές), καθώς τότε θα λείψουν από το εκλογικό ραντεβού αρκετοί νέοι ψηφοφόροι, που είναι η εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αναγνωρίζουν πάντως ότι ο χρόνος των εκλογών είναι άμεσα συνδεδεμένος με τρία θέματα:

● Την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, καθώς τα αποτελέσματα από το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πενιχρά. Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, δίνουν πραγματικό αγώνα για να βγάλουν τον μήνα, προχωρώντας σε ολοένα και περισσότερες περικοπές, ακόμα και βασικών αγαθών.

● Την ενέργεια, καθώς οι προβλέψεις των διεθνών ΜΜΕ λένε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί σε εφιάλτη η 13η Δεκεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

● Η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Το γεγονός ότι υπάρχει αδιέξοδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το εάν τελικά θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το «ισπανικό μοντέλο» είναι το ζητούμενο, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, όπως τη μείωση των επιτοκίων για πέντε χρόνια, την περίοδο χάριτος με ευνοϊκό επιτόκιο για δύο χρόνια, την επιμήκυνση δανείου έως επτά έτη, το πάγωμα δόσεων έως δώδεκα μήνες, με ταυτόχρονη επιμήκυνση έως επτά έτη, αλλά και τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail