Ακρίβεια: "Τρώνε από τα έτοιμα" των καταθέσεων, αυξάνονται τα καταναλωτικά δάνεια

Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής φαίνεται ότι αναγκάζουν πλέον πολλά νοικοκυριά να "τρώνε από τα έτοιμα", αποσύροντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Παράλληλα προσφεύγουν στις τράπεζες για δανεικά, όπως δείχνει η μεγάλη αύξηση των καταναλωτικών δανείων

Από: sofokleousin.gr

Αυξημένες είναι και οι ταμειακές ανάγκες επιχειρήσεων, που "ροκανίζουν" διαθέσιμά τους για να τα βγάλουν πέρα με υποχρεώσεις,καθώς νέα δάνεια χορηγούνται "με το σταγονόμετρο" σε μικρομεσαίους και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ακολουθούν πτωτική τροχιά και τον Νοέμβριο μειώθηκαν περαιτέρω, μετά τη μεγάλη κάμψη που παρουσίασαν τον Οκτώβριο. Μεγάλη μείωση παρουσίασαν επίσης οι καταθέσεις των νοικοκυριών, πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες συνεχούς αύξησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριών μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 409 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί κατά 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

"Φτωχότεροι" έγιναν επίσης οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων των επιχειρήσεων, καθώς υπήρξε καθαρή εκροή 591 εκατ. ευρώ (οι αναλήψεις ήταν κατά 591 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από τις νέες καταθέσεις). "Αφαίμαξη είχε γίνει και τον Οκτώβριο, όταν έφυγαν από τους λογαριασμούς 550 εκατ. ευρώ περισσότερα απ΄όσα μπήκαν.

Οι χορηγήσεις δανείων

Οι αναλήψεις από λογαριασμούς καταθέσεων  συναρτώνται και με την περιορισμένη τραπεζική χρηματοδότηση.

Η καθαρή χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις (νέα δάνεια μείον πληρωμές δόσεων και εξοφλήσεις παλαιότερων) ήταν τον Νοέμβριο  μόλις 44 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε ένα μεγάλο κενό τον Οκτώβριο, όταν η καθαρή ροή τραπεζικού χρήματος ήταν αρνητική κατά 665 εκατ. ευρώ - δηλαδή οι τράπεζες εισέπραξαν από δόσεις και εξοφλήσεις δανείων 665 εκατ. περισσότερα απ΄όσα συνολικά έδωσαν σε νέα δάνεια.

Αρνητική - για τρίτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο - ήταν και η ροή χρήματος στα στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες έδωσαν 86 εκατ. λιγότερα απ' όσα εισέπραξαν από δόσεις και εξοφλήσεις.

Ενδειξη των αναγκών και της "φτώχειας" των νοικοκυριών αποτελεί η έξαρση των καταναλωτικών δανείων, στα οποία επανέρχονται οι τράπεζες παρά το υψηλό ρίσκο, γιατί υπάρχει το δέλεαρ των πολύ υψηλών επιτοκίων με τα οποία χορηγούν αυτά τα δάνεια.

Τον Νοέμβριο οι τράπεζες οι συνολικές χορηγήσεις σε  καταναλωτικά δάνεια ήταν 137 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι τράπεζες από δόσεις και λήξεις παλαιότερων δανείων αυτής της κατηγορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail