Στροφή Ν.Δ. στην γκρίζα ζώνη – Οι αναποφάσιστοι στο επίκεντρο της προσοχής

Παρά το γεγονός ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 η Ν.Δ. στηρίχτηκε στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προκειμένου να κατακτήσει την αυτοδυναμία, σήμερα τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό το μέτωπο έχει παραμείνει αρραγές και έτοιμο να δώσει μια ακόμη μάχη απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από: topontiki.gr / Της Πηνελόπης Νάσσου

Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να επαναφέρει το θέμα της αυτοδυναμίας ως βασικό αφήγημα της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματός του καθώς στην πραγματικότητα ξέρει πολύ καλά ότι είναι πολύ δύσκολο μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να βρει έναν πολιτικό σύμμαχο που να τον στηρίξει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πολύ δύσκολα θα πει το «ναι» σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., δεδομένου ότι το θέμα των υποκλοπών είναι ακόμα νωπό. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τη συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τον Βορειοελλαδίτη πολιτικό.

«Φυσικά τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο» λένε όσοι βρίσκονται μέσα και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αναγνωρίσει από τώρα τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ως εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο, επειδή τότε μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερες διαρροές προς το «γειτονικό» προς τη Ν.Δ. κόμμα.

Δηλαδή – όπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι –, εάν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι αντιληφθούν ότι η Ν.Δ. θα συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση, τότε δεν αποκλείεται πολύ πιο εύκολα να στείλουν ένα τιμωρητικό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσα από την πρώτη κάλπη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι γι’ αυτόν τον λόγο ο Μητσοτάκης επιμένει σε όλες τις δηλώσεις και εμφανίσεις του για τη σπουδαιότητα που θα έχει η κάλπη της απλής αναλογικής.
«Εφικτή η αυτοδυναμία»

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας (37% – 38%) στις δεύτερες κάλπες είναι εφικτό εάν στην πρώτη το κυβερνών κόμμα αγγίξει το 34%. Στηρίζουν μάλιστα την αισιοδοξία τους και στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στο γεγονός δηλαδή ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ένας στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Pulse οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 9,5%, στην εταιρεία Mark στο 9,3% και στη Metron Analysis στο 8,9%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες το επόμενο διάστημα η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα έχει να κάνει με την προσέγγιση των ψηφοφόρων που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, οι οποίοι δεν έχουν πάρει την τελική απόφαση για το πού θα ρίξουν την ψήφο τους πάνω από την κάλπη.
Πολύ και ζεστό χρήμα

Σε αυτή την προσπάθεια θα πέσει πολύ και ζεστό χρήμα. Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% από 1η του 2023, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του χρόνου στους υπαλλήλους του Δημοσίου και στους συνταξιούχους, το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο «ευάλωτους» πολίτες πριν από τα Χριστούγεννα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, καθώς και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα νομοθετηθεί – σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών – το πρώτο εξάμηνο του 2023, είναι κάποια από τα μέτρα τα οποία θα πάρει η κυβέρνηση.

Έχοντας ακόμα διασφαλίσει ένα πρόσθετο αποθεματικό ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το επόμενο έτος, η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη βοήθεια στους λογαριασμούς ρεύματος. Η αξιοποίηση των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα από τα χαρτιά που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, καθώς αυτά αναμένεται να διατεθούν μέσα από διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή να ετοιμάζονται να προκηρυχθούν.

Ακόμα δίνεται μεγάλη σημασία στα έργα υποδομών που γίνονται σε όλη τη χώρα και τα οποία θα συνεχίσει να προβάλλει, κατά τις περιοδείες του, ο Μητσοτάκης.
Κόκκινα δάνεια και ομογενείς

Αγκάθι στην όλη διαδικασία παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και τα αυξημένα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, ενώ ταυτόχρονα ασκείται πίεση για άμεση αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Παρά τις οποίες συζητήσεις έχουν γίνει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να υπάρχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Τα οποία μέτρα ανακοινωθούν θα αποτελέσουν τσιρότο στη μεγάλη πληγή των στεγαστικών δανείων.

Την ίδια στιγμή πάντως το θέμα στο οποίο είχε επενδύσει ιδιαίτερα η κυβέρνηση για να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά της, που δεν είναι άλλο από την ψήφο των ομογενών, φαίνεται ότι πατώνει. Μέχρι και σήμερα μόνο 3.800 Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο έχουν μπει στη διαδικασία να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπρατάκου και του Παύλου Μαρινάκη, εξετάστηκε το πώς ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξει κινητοποίηση στις κατά τόπους οργανώσεις προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ομογενών που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail