Χριστουγεννιάτικο δώρο από την ΑΟΖ

ΜΙΑ πολύ θετική εξέλιξη έχει σημειωθεί αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα, που είναι άκρως θετικά. 

Από: philenews.com

Η γεώτρηση, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Όπως σημειώνεται από το αρμόδιο υπουργείο, η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα… χριστουγεννιάτικο δώρο, σε μια περίοδο  ενεργειακής κρίσης, ως αποτέλεσμα και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Αυτές οι ανακοινώσεις προφανώς και ανακουφίζουν όσους επενδύουν στην περιοχή μας για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Είναι προφανές πως το νέο κοίτασμα, που έχει ανακαλυφθεί ενισχύει αυτή την προοπτική. Ενισχύει και όσους ορθώς επιχειρηματολογούν υπέρ τη αξιοποίησης της περιοχής μας για τις ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε. Είναι και δική μας άποψη ότι  η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορεί να καταστεί ως πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Αυτό θα μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ευρώπη να καταστεί  ενεργειακά αυτόνομη. Αυτό θα πρέπει να το επιδιώξουμε και εμείς ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν να το επιδιώξουν και άλλα κράτη της περιοχής. Να προσφερθούν ώστε το φυσικό τους αέριο να εξάγεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να δώσει τα εχέγγυα αυτού του εγχειρήματος. Πρόκειται για μια ευκαιρία, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Να αξιοποιηθεί αμέσως γιατί η κρίση είναι πιεστική και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί σύντομα.

ΘΕΤΙΚΗ είναι, πάντως, και η αναφορά στη σχετική ανακοίνωση ότι ήδη, υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και Total Energies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail