Αυτό είναι το άγνωστο σήμα στο αυτοκίνητο που δεν πρέπει να αγνοήσεις - Για ποιον κίνδυνο μάς ενημερώνει;

Ένα ψηφιακό τρίγωνο κάνει την εμφάνισή του στα σύγχρονα αυτοκίνητα έχοντας ως στόχο να προειδοποιήσει έγκαιρα τον οδηγό για κάποιον κίνδυνο που υφίσταται.

Από: carandmotor.gr

Στη λίστα με τα αξεσουάρ που πρέπει να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο για ώρα ανάγκης αναμένεται να προστεθεί το προσεχές διάστημα, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας φωτεινός φάρος μικρών διαστάσεων που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το προειδοποιητικό τρίγωνο.

Μία από τις χώρες της ΕΕ που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον φάρο, είναι η Ισπανία η οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2026 καθιστά υποχρεωτικό το συγκεκριμένο αξεσουάρ.

Ο συγκεκριμένος προειδοποιητικός φάρος προδιαγραφών V16 διαθέτει μαγνήτη για να τοποθετηθεί πάνω στο αυτοκίνητο, έντονο πορτοκαλί φωτισμό για να είναι ορατός από απόσταση, και φυσικά εντοπισμό μέσω GPS, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ανίχνευση του αυτοκινήτου από τις αρχές που σπεύδουν για βοήθεια.

Πώς, όμως, θα ενημερώνονται οι υπόλοιποι οδηγοί ότι στον δρόμο που κινούνται υπάρχει ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο που αντιμετωπίζει πρόβλημα; Ένας τρόπος θα είναι μέσω του φωτεινού σήματος πορτοκαλί χρώματος που θα εκπέμπει ο φάρος.

Θα υπάρχει, ωστόσο, και ένας ακόμη τρόπος ο οποίος θα φροντίζει για την έγκαιρη ειδοποίηση των οδηγών, και μάλιστα, προτού πλησιάσουν στο σημείο του συμβάντος.

Ειδικότερα, εδώ και μερικούς μήνες το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ψηφιακού τριγώνου» το οποίο θα εμφανίζεται στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, ενημερώνοντας τον οδηγό ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχει καποιος κίνδυνος.

Προσώρας, στην Ισπανία η ενσωμάτωση του συγκεκριμένου ψηφιακού σήματος στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου είναι προαιρετική και αφορά αποκλειστικά τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα που συνδέονται μέσω τηλεματικής με ένα κέντρο της Τροχαίας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Αρχή λειτουργίας του εν λόγω συστήματος είναι η καινοτομία Vehicle to Vehicle communication (V2V), δηλαδή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οχημάτων προκειμένου να γνωστοποιούνται έγκαιρα οι κίνδυνοι και να αποφεύγεται η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ψηφιακό προειδοποιητικό τρίγωνο που έχει ως σκοπό τη γνωστοποίηση κινδύνου εμφανίζεται και στο GPS των smartphone μας, ακόμα και στην Ελλάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail