Τι σημαίνει η οριοθέτηση ΑΟΖ από την Αίγυπτο για Ελλάδα και τουρκολυβικό μνημόνιο

AP / Yorgos Karahalis

Μας πήρε η χαρά από το Προεδρικό διάταγμα του Αιγύπτιου Προέδρου για την χάραξη μονομερώς ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη.

Από: ieidiseis.gr / Του Σπύρου Σιδέρη

 Όπως σημειώνει ο Θεόδωρος Καρυώτης στο Hellasjournal η μονομερής οριοθέτηση από την πλευρά της Αιγύπτου είναι παράνομη σύμφωνα με το άρθρο 74 της UNCLOS 82, δηλαδή της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η μονομερής αυτή ενέργεια της Αιγύπτου έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα στην χάραξη των θαλασσίων ορίων στην Μεσόγειο, αφήνοντας περιθώρια για μονομερείς ενέργειες ή παράνομες διεκδικήσεις.

Η τετραμερής διαφορά μεταξύ της μερικής οριοθέτησης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου οριοθέτησης με την κίνηση αυτή από την πλευρά του Καΐρου ενδεχομένως να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου προκαλώντας ιδιαίτερα προβλήματα στην Ελλάδα και τα δικαιώματα της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Τα ερωτήματα που γεννώνται από αυτή την μονομερή ανακήρυξη είναι πολλά σύνθετα και προβληματικά.

Τι θα συμβεί αν η Τουρκία οριοθετήσει μονομερώς ΑΟΖ στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο;

Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα σε μια παρόμοια κίνηση από την πλευρά της Λιβύης;

Η μονομερής οριοθέτηση της Αιγύπτου, σε ποια σημεία πλήττει τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ότι έχει να κάνει με την Κρήτη και τα νησιά στα νότια της; Τι επήρεια δίνει στην Κρήτη;

Τι αποτέλεσμα θα έχει σε μελλοντική οριοθέτηση της Λιβύης με την Ελλάδα, η συμφωνία οριοθέτησης Λιβύης-Μάλτας όπου το νησιωτικό κράτος δεν έχει πλήρη επήρεια μετά την προσφυγή στη Χάγη;

Οι αντιδράσεις, πανηγυρισμοί ή κατήφεια, για τη μονομερή οριοθέτηση της Αιγύπτου, πρέπει πρώτιστα να κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Ενέργειας ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα πάλι στη θέση να κυνηγάει τις εξελίξεις με την πλάτη στον τοίχο.

Η Αίγυπτος «έσπασε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Χάραξε δική της ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αιγύπτου η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας με την Λιβύη.

Στο τεύχος που εκδόθηκε χθες Τρίτη, η Επίσημη Εφημερίδα δημοσίευσε το διάταγμα του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρεται ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του μεσημβρινού 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

Η ανακοίνωση των συντεταγμένων που αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα όπως αναφέρεται είναι σύμφωνη με τους σχετικούς κανόνες που ισχύουν, ενώ επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερωθεί σχετικά.

Η Αίγυπτος ελπίζει να καταστεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία αύξηση των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο. Δημιούργησε μαζί με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που στόχο έχει την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής. Στο Φόρουμ συμμετέχουν και η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail