Υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού; Και τι θα γίνει εάν αυτός γίνει βίαια

Lalmch / pixabay
Έγραψα σήμερα το πρωί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ένα σενάριο που πλέον πολλοί οικονομολόγοι συζητούν στα κλειστά φόρα και αφορά στο σοβαρό ενδεχόμενο ενός βίαιου αποπληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα το προσεχές διάστημα (δηλαδή μέχρι περίπου το τέλος του επόμενου έτους).

Γράφει ο Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Αποπληθωρισμός είναι η μείωση των τιμών. Η μείωση των τιμών συνήθως έρχεται ως αποτέλεσμα είτε της αδυναμίας του πληθυσμού να αγοράσει (ανεξάρτητα εάν αυτό οφείλεται στην ακρίβεια ή στην μείωση των εισοδημάτων ή σε συνθήκες όπως μια οικονομική ή στρατιωτική κρίση). 

Μια οικονομία για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται σταθερότητα. Δηλαδή πληθωρισμό σε λογικά πλαίσια (κάτω του 2%), ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη, να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας, να μπορούν οι τράπεζες να δανείζουν με πιο χαλαρούς όρους και εν γένει να λειτουργεί ο καπιταλισμός όπως πρέπει. 

Το σενάριο του βίαιου αποπληθωρισμούς έβαλαν στο τραπέζι οι πετρελαιάδες, ήδη από τον Ιούλιο, όταν άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου θεωρώντας ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών τους ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε καταστάσεις επικίνδυνες είναι οι πιο σωστές οπότε οφείλουν να διαφυλάξουν τα κέρδη τους αλλά κυρίως να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους ώστε να μην οδηγούν σε μαζικές χρεοκοπίες. 

Γιατί αποπληθωρισμός αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι μείωση του τζίρου, μείωση της εμπιστοσύνης στα εθνικά νομίσματα, μείωση της αξίας των νομισμάτων  και εν τέλη είσοδος σε εποχές ύφεσης. 

Όταν λέμε βίαιος εννοούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολίγων εβδομάδων ή ακόμα και ημερών. Ένα τέτοιο σενάριο σήμερα θεωρητικά είναι απίθανο, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει όλα τα απίθανα οπότε πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι μπορεί να συμβεί. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον βίαιο αποπληθωρισμό είναι η λεγόμενη καταναλωτική πίστη. Δηλαδή η αλυσίδα λειτουργίας του καπιταλισμού. Δηλαδή η δημιουργία συνθηκών ώστε η μεγάλη μάζα των καταναλωτών να πιστεύει ότι σύντομα το προϊόν που θα αγοράσει θα έχει υποστεί μια σημαντική πτώση της τιμής του. Αυτή η συμπεριφορά όταν γίνεται μαζική αποσταθεροποιεί την αγορά και την βάζει σε μεγάλους κινδύνους, τόσο μεγάλους που αποτελούν συστημικό κίνδυνο ακόμα και για χώρες με εξαιρετικά σταθερές οικονομίες. 

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τις καταθέσεις, τα δάνεια  και τις επενδύσεις. Ο αρνητικός πληθωρισμός θεωρητικά ευνοεί τους δανειολήπτες λόγω χαμηλών επιτοκίων, από την άλλη όμως καταστρέφει όσους έχουν καταθέσεις. Σε μια αγορά που λειτουργεί σωστά οι καταθέτες απολαμβάνουν λογικών επιτοκίων και στο τέλος κάθε χρόνου επενδύουν τους τόκους. Σε μια αγορά υπερπληθωρισμού κανείς δεν πάει να πάρει δάνειο λόγω αυξημένου κόστους δανεισμού άρα υπονομεύεται η ανάπτυξη. Το περίεργο είναι ότι ενώ θα έπρεπε οι τράπεζες να δίνουν υψηλά επιτόκια αυτό δεν συμβαίνει οπότε η βαλβίδα ισορροπίας δεν δουλεύει. Σε μια αγορά αποπληθωριστική αγορά μειώνονται οι δόσεις, αλλά αυξάνεται η δυσκολία χορήγησης δανείων άρα αρχίζει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Εμείς στην Ελλάδα το ζήσαμε καλά στο πετσί μας όλο αυτό τα προηγούμενα 13 χρόνια. 

Η σωστή αγορά πρέπει να επενδύει στους καταθέτες και όχι στους δανειζόμενους (το λάθος που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας που αποκλειστικά δανείζονται) ώστε η αγοραστική αξία του χρήματος να αυξάνεται συνεχώς. 

Στην οικονομία υπάρχει ένας ιερός κανόνας.  Στις εποχές υψηλού πληθωρισμού, όπως τώρα, τιμωρούνται όσοι έχουν σταθερά εισοδήματα (δλδ το 90% του πληθυσμού) και ανταμείβονται οι υπόλοιποι.  Η σχετική σταθερότητα κάνει το ακριβώς αντίστροφο. Ο αποπληθωρισμός απορυθμίζει τα πάντα. Ίσως οι μοναδικοί ευνοημένοι να είναι οι εξαιρετικά χαμηλόμισθοι υπό τον όρο ότι διατηρούνται οι θέσεις εργασίας τους, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ "ΔΕΙΧΝΟΥΝ" ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ:

Μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαμε μόνον μια ομάδα. Η αξία των πολύτιμων λίθων. Πλέον έχουμε άλλο ένα. Τα κρυπτονομίσματα. 

Η προσεκτικά παρακολούθηση της πορείας τους και οι επενδύσεις θεσμικών επενδυτών σε μια από τις δύο κατηγορίες ή και στις δύο προφανώς σημαίνει ότι οι σύμβουλοι τους που αμοίβονται σε εξαψήφια έχουν ρίξει το παρασύνθημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail