«Μετά τις (τουρκικές) εκλογές το σκηνικό μπορεί να είναι και χειρότερο»

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από πλευράς της Τουρκίας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Από: tribune.gr

«Βλέπουμε την Τουρκία να προσπαθεί να ανταγωνιστεί στη Μεσόγειο, την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά προσπαθεί να αποκτήσει έναν πιο περιφερειακό ρόλο από αυτόν που περιμένει η Τουρκία να έχει στο ΝΑΤΟ.

»Αυτό σε συνδυασμό με τη δίψα της για θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, την έχει φέρει και σε σύγκρουση με εμάς.

»Αυτό όμως που έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την Τουρκία είναι ότι οι σύμμαχοί μας και γενικώς η Δύση έχει ταχθεί με την Ελλάδα, όχι στη λογική ότι έχει κάτι με την Τουρκία, αλλά στη λογική ότι η Τουρκία αναζητάει ένα ρόλο, ο οποίος ξεφεύγει και από τις δυνατότητές της και από το διεθνές δίκαιο και συγκρούεται και με τα δυτικά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Για παράδειγμα. Η Ελλάδα τώρα διαπραγματεύεται ήδη τα F-35 με τους Αμερικανούς.

»Αν είχαμε τα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει χθες.

»Οι Τούρκοι έχουν ξοδέψει απίστευτο διπλωματικό κεφάλαιο για να αποκτήσουν και να αναβαθμίσουν F-16 αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς.

»Αυτό για μένα είναι δηλωτικό. Το πόσο καλύτερες είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Δύση και πόσο δύσκολες έχουν γίνει οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε.

«Η Τουρκία ζητάει εναγωνίως θαλάσσιες ζώνες και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

»Αυτό δεν είναι μια πολιτική εκλογών. Είναι μια πολιτική πάγια. Την ξέρουμε δεκαετίες.

»Αυτό που μας προβληματίζει αυτή την περίοδο είναι ότι έχουμε μια επέκταση των διεκδικήσεων.

»Η Τουρκία λέει ότι “το μισό Αιγαίο δεν σας ανήκει, διότι το έχετε στρατιωτικοποιήσει”.

»Από συστάσεως του ελληνικού κράτους δεν είχαμε ποτέ τόσο παρατεταμένες απειλές και διεκδίκηση στον ελλαδικό χώρο.

»Προσέξτε, δεν αναφέρομαι σε Κύπρο και Σμύρνη. Αναφέρομαι στον ελλαδικό χώρο.

»Είναι η πρώτη φορά που για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες έχουμε ευθείες απειλές από την τουρκική πολιτική ηγεσία, του τύπου “θα χτυπήσουμε με πύραυλο την πρωτεύουσα”. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

»Από την άλλη πρέπει να δούμε ότι η Ερντογάν πηγαίνει σε κάποιες εκλογές, οι οποίες είναι η μάχη των μαχών.

»Αν ο κύριος Ερντογάν χάσει τις εκλογές, δεν θα είναι απλά ένα πολιτικό τέλος ή μία πολιτική ανάπαυλα στην καριέρα του.

»Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί αντιμέτωπος με ειδικά δικαστήρια, να αντιμετωπίσει προβλήματα η περιουσία του και η οικογένειά του.

»Άρα πιθανολογούμε ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία και αυτό είναι μία παράμετρος που μας προβληματίζει» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε:

«Τι κάνουμε εμείς; Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

»Παράδειγμα, στην Κύπρο το 1963 ο Γεώργιος Παπανδρέου στέλνει 8.000 άντρες για την προάσπιση του νησιού.

»Ανοήτως η Χούντα το 1967 υπό την απειλή της Τουρκίας, αποσύρει τη μεραρχία αυτή. Φτάσαμε στον Αττίλα.

»Δεύτερον, η εθνικιστική ρητορική της Τουρκίας έχει δυστυχώς δημιουργήσει την πεποίθηση στον τουρκικό λαό ότι πράγματι η Ελλάδα τους έχει υφαρπάξει νησιά.

»Αυτό είναι πολύ προβληματικό για το μέλλον.

»Και υπάρχει κι ένα σενάριο την επομένη των εκλογών να κερδίσει ο Ερντογάν την προεδρία, αλλά να μην έχει κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές, να μην έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ρυθμιστής φαίνεται θα είναι η κυρία Ακσενέρ, δηλαδή μία πιο ακραία φωνή από τον κύριο Μπαχτσελί.

»Εγκαλεί μέρα παρά μέρα και του λέει “Τουρκία Πρόεδρε, γιατί δεν παίρνεις πίσω τα νησιά μας από τους Έλληνες; Γιατί δεν κάνεις μία απόβαση κι εμείς θα σας στηρίξουμε;”.

»Άρα πιθανολογώ ότι μετά τις εκλογές μπορεί το σκηνικό όχι να μην είναι απλά καλύτερο, αλλά μπορεί να είναι και χειρότερο».

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Δεσποτόπουλος συμβούλεψε τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, ό,τι πρέπει να κάνουν, να το κάνουν πάρα πολύ γρήγορα.

«Δεν είναι περίοδος τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε ατέρμονο χρόνο συζητώντας τα εσωτερικά θέματα» είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail