Πώς μπορεί να μειωθεί η τιμή στο γάλα

Πρόσφατα ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, υποστήριξε ότι αναμένει την αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες από τον προσεχή Ιανουάριο. 

Από: capital.gr - Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε άλλη σχετική αναφορά ο Στέφανος Παντελιάδης επικεφαλής της Όπτιμα εξέφρασε την προσδοκία ότι από τον Μάρτιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του γάλακτος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το γάλα φέτος έχει παρουσιάσει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μετά την ενέργεια. Αυτή τη στιγμή πάντως το κιλό πρόβειου γάλακτος αγγίζει το 1,65 ευρώ ανά κιλό από περίπου 1,45 έναν χρόνο πριν και το αγελαδινό έχει φτάσει τα 0,90 ευρώ το κιλό από περίπου 0,60 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Η ανοδική διαδρομή στις τιμές

Τι συμβαίνει όμως και αφενός η τιμή του γάλακτος αυξάνεται, ενώ και η τιμή των προϊόντων στο ράφι ακολουθεί κατ΄ αναλογία ανοδική διαδρομή; Στελέχη με ευρεία γνώση των δεδομένων στο γάλα, επισημαίνουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα τελευταία αποτελέσματα η μέση τιμή σε επίπεδο παραγωγού συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που είναι αποτέλεσμα των υπογεγραμμένων συμβολαίων προμήθειας γάλακτος που δεσμεύουν την τιμή. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνονται οι τιμές σε επίπεδο κτηνοτρόφου, κάτι που σε κάθε περίπτωση φαινόταν ότι είχε ανάγκη και η παραγωγική βάση.

Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη οπτική. Αυτό που συμβαίνει κατά το ίδιο πρόσωπο, είναι ότι ανεβαίνουν οι τιμές που έχουν εξασφαλίσει οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σε νούμερα που κάποιοι χαρακτηρίζουν σοκαριστικά κατά έως και 1,5% σε όγκο σε σχέση με τον Οκτώβριο ή τον Αύγουστο του 2021. Η εξήγηση στην αύξηση της παραγωγής βρίσκεται στο γεγονός ότι η άνοδος των τιμών ενθαρρύνει κάποιους κτηνοτρόφους στην Ευρώπη να παράξουν περισσότερο γάλα κάτι που φέρνει αυξημένες παραγωγές προϊόντων που στην πορεία μπορεί λόγω μειωμένης κατανάλωσης να μείνουν απούλητες. 

Μείωση κατά 20% των εξαγωγών φέτας – Πτώση 15% στην εγχώρια αγορά

Στον αντίποδα ο μισθός του καταναλωτή δεν αυξάνεται, αντιθέτως καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος πολύ ακριβότερα και ενώ οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται και αυτές, ενώ η κατανάλωση κατ’ επέκταση συρρικνώνεται. Υψηλόβαθμα στελέχη δύο γαλακτοβιομηχανιών με τα οποία επικοινωνήσαμε αναφέρουν ότι για παράδειγμα οι πωλήσεις φέτας στο εξωτερικο αυτή τη στιγμή κινούνται πτωτικά σε όγκο κατά 20%. Ταυτόχρονα η μέση τιμή της φέτας στα σούπερ μάρκετ σε χονδρική κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 9 έως και 10 ευρώ άνευ ΦΠΑ, με την τελική τιμή να εξαρτάται από το είδος και την ποιότητα της συσκευασίας. Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια σούπερ μάρκετ η μείωση πωλήσεων φέτας σε όγκο υπολογίζεται σε ποσοστό 15%. Τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι η τιμή της φέτας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας σε επίπεδο λιανικής ακόμα και τα 16 ευρώ από τη νέα χρονιά, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις. 

Η μείωση των πωλήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσεχώς στην Ελλάδα σε μεγάλες και μικρές βιομηχανίες. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των προϊόντων που μπορούν να στοκαριστούν όπως το συμπύκνωμα γάλακτος. Στη Γερμανία, στην Πολωνία και στην Τσεχία η συγκεκριμένη πρώτη ύλη περισσεύει, επομένως μπορεί να μετατραπεί σε λευκό τυρί ή γιαούρτι. Ταυτόχρονα όμως η βιομηχανία στην Ε.Ε. διατηρεί πληθώρα πλεονασμάτων σε προϊόντα και αναμένεται ότι θα ρίξει βίαια τις τιμές για να μπορέσει να τα διακινήσει. Ταυτόχρονα, όταν η βιομηχανία χωρών που εισάγουν γάλα βασίζεται σε προϊόντα όπως η εισαγόμενη κρέμα, το βούτυρο και το ίδιο το γάλα, όπως είναι η Ελλάδα, αυτό που θα συμβεί είναι ότι το λευκό τυρί θα έρθει στο προσκήνιο, έναντι της φέτας που βασίζεται στο "ακριβό” πρόβειο γάλα.

Λευκό τυρί στο προσκήνιο

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή τόσο η μείωση της κατανάλωσης όσο και η επικράτηση του λευκού τυριού σε σύντομο διάστημα, αποσπώντας πωλήσεις στα ψυγεία έναντι της φέτας θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών στο γάλα τη νέα χρονιά.  Πιθανολογείται μάλιστα ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα κυριαρχεί το λευκό τυρί στα ράφια σε πολύ χαμηλές τιμές όπως αναφέρει στέλεχος μεγάλης εγχώριας βιομηχανίας γάλακτος . Το λευκό τυρί εκτιμάται ότι ουσιαστικά θα "κανιβαλίσει” όλες τις συμφωνίες πώλησης για το πρόβειο γάλα, με τις τιμές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 1,65 και 1,70 ευρώ το κιλό να μειώνονται ταχύτατα. Έτσι όταν το λευκό τυρί εκτοπίσει τη φέτα, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, μήνες που είναι αυξημένη η παραγωγή του πρόβειου, θα επέλθει πιθανότατα βίαιη αποκλιμάκωση των τιμών του γάλακτος κάτι που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην κτηνοτροφία και πλήγμα για τους παραγωγούς. 

Η ανησυχία αυτή τη στιγμή στον κλάδο είναι έντονη, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι μία χώρα με 50% έλλειψη πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος. (Σημειώνεται ότι το σχετικό ποσοστό ελλειμματικότητας προκύπτει από αναγωγή όλων των ειδών γάλακτος σε ένα). 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail