Φόρο-πρόστιμα για συγκεντρωτικές λίγο πριν την παραγραφή

Στην επιβολή προστίμων ύψους 100 ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις για μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων το 2016 προχωρά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ. Από τις διασταυρώσεις στοιχείων εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές και λίγο πριν την παραγραφή των υποθέσεων η εφορία τους κοινοποιεί εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία καλούνται να πληρώσουν σε διάστημα 30 ημερών τα σχετικά πρόστιμα ή να αμφισβητήσουν τις καταλογιστικές πράξεις.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σημειώνεται ότι πλέον έχουν καταργηθεί οι συγκεντρωτικές καταστάσεις καθώς είναι σε πλήρη εφαρμογή τα ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα αναζητηθούν οι υπόχρεες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που από το 2016 μέχρι και το 2020 δεν υπέβαλαν τις καταστάσεις. Η χρήση του 2016  παραγράφεται στο τέλος του 2022 και για αυτό το λόγο έχει δοθεί τόσο μεγάλη έμφαση από τον μηχανισμό της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται χιλιάδες επιχειρήσεις που ξεχνούν να υποβάλλουν τις καταστάσεις και αναγκάζονται να πληρώνουν το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.

Παράλληλα με τις συγκεντρωτικές ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ κοινοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες ραβασάκια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είτε έχουν ξεχάσει κάποιες από τις υποχρεώσεις και οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.  

Οι φορολογικοί φάκελοι που θα μπουν στο αρχείο εφόσον δεν καταφέρουν οι αρχές να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 περιέχουν:

1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών  που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών "συμπληρωματικά στοιχεία" για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.

6. Υποθέσεις που δεν είχε υποβληθεί το χαρτόσημο μισθωμάτων το 2006 καθώς ισχύει η 15ετής παραγραφή 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail