Ποια εδάφη σου, βρε Τατάρ, για τα κλεμμένα μιλάς!


Κάμνει και ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (ήταν τη Δευτέρα), ο Ερσίν Τατάρ! Απηύθυνε μήνυμα, λέει, για να πει ότι «η διαφύλαξη του μέλλοντος» των Τουρκοκυπρίων γίνεται «μέσω της προστασίας του μεγαλύτερου φυσικού πόρου που είναι η γη και η αγροτική παραγωγή» και ότι «τα εδάφη της ‘’τδβκ’’ είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης του τουρκοκυπριακού ‘’λαού’’ στο νησί».

Από: philenews.com  / Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης   

Πάντα είχα την περιέργεια πόσοι από τους Τουρκοκύπριους (οι έποικοι και ο Τατάρ αποκλείεται) αισθάνονται έστω και άβολα, που ζουν σε σπίτια άλλων, που καλλιεργούν χωράφια άλλων. Διότι, όσο κι αν αρκετοί Ελληνοκύπριοι έχουν αποδεχθεί την προσφυγιά τους και τη διά της βίας στέρηση των περιουσιών τους, όσο κι αν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί έχουν αποδεχθεί τη νομιμοποίηση της κατοχής και διαγράφουν περιουσίες ως να είναι τα αμπελοχώραφα του παππού τους, «τα εδάφη» για τα οποία μιλά ο Τατάρ είναι κλεμμένα εδάφη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι πάντα κλεμμένα εδάφη.

Το θράσος να στέλνεις και μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους είναι σπάνιο για φυσιολογικούς ανθρώπους. Γι΄ αυτό ρωτώ: Αυτοί που πήραν και κοτσάνια από το κατοχικό καθεστώς αισθάνονται ευτυχία εκεί που ζουν; Η ενσυναίσθηση, για την οποία κάνει μαθήματα ο Κιζίλγιουρεκ, τους απασχολεί καθόλου;

Το ξέρω ότι μπορεί να τους απαλλάσσει κάπως το ότι άφησαν και οι ίδιοι δικές τους περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές. Αλλά, και πάλι οι δικές τους περιουσίες παραμένουν δικές τους, δεν εκδόθηκαν κοτσάνια για να αποδοθούν σε Ελληνοκύπριους. Είναι όλες οι περιουσίες τους κάτω από τη διαχείριση του κυπριακού κράτους, με κόστος εκατομμυρίων, και τους περιμένουν μισό αιώνα όποτε το θελήσουν να κοπιάσουν να τις απολαύσουν. Ακόμα και οι πρόσφυγες στους οποίους δόθηκαν για να αμβλυνθεί κάπως η απώλεια των δικών τους περιουσιών, δόθηκαν με το καθεστώς της προσωρινότητας.

Αλλά κι αυτή η διευθέτηση δεν κάλυψε όλους τους πρόσφυγες. Διότι, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δυσανάλογοι. Να τους ξαναπούμε, όμως, τους αριθμούς, μια και ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, και πάντα υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πρέπει να τα ξέρουν αυτά:

Με βάση μελέτη του Κώστα Αποστολίδη, του 2016, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα είναι 1.405.235 σκάλες ιδιωτικής ιδιοκτησίας και 58.147 σκάλες της Εκκλησίας. Συνολική έκταση 1.463.382 σκάλες. Η αξία των περιουσιών με τιμές του 1974 είναι 3,235 δισ. ευρώ και με αξίες του 16: €46,184 δισεκατομμύρια. Η γη, που είναι ιδιοκτησία Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, είναι 413.177 σκάλες (ιδιώτες και άλλοι), δηλαδή λιγότερες από αυτές που άρπαξε ο Αττίλας και λυμαίνονται οι Τουρκοκύπριοι, κατά περισσότερες από ένα εκατομμύριο σκάλες. Η αξία το 1974 ήταν 153 εκατομμύρια ευρώ, και 5,2 δισ. ευρώ με αξίες του 16. €46,184 δισεκατομμύρια οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, €5,2 δις οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

Πολλά άλλα δισεκατομμύρια είναι η αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελληνοκυπρίων που έμειναν στα κατεχόμενα. Ιδιωτικά αγαθά, εξοπλισμοί, εργοστάσια, εμπορεύματα, ξενοδοχεία... Τι άφησαν οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές; Σπίτια και χωράφια. Τίποτε άλλο.

Να και μερικά άλλα στοιχεία, μια και μιλάμε για το έδαφος, για να έχουν υπόψη τους και οι υποψήφιοι Πρόεδροι μας, τώρα που σκέφτονται την Κύπρο και την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να τα θυμούνται όταν ακούνε τον Τατάρ να μιλά για τα… εδάφη τους.

Το ποσοστό εδάφους που κατέχουν οι Τούρκοι, εξαιρουμένων των Βρετανικών Βάσεων, στους υπολογισμούς επί του συνόλου της χώρας, είναι 36,2%. (Εάν δεν υπολογιστούν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Βάσεις, τότε το ποσοστό της κατεχόμενης περιοχής είναι 35,2%). Η νεκρή ζώνη καλύπτει έκταση περίπου 2,7%. Οι Βρετανικές Βάσεις καλύπτουν έδαφος περίπου 2,7%. Δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει το 59,5% της επικράτειάς της. Ο νέος μας Πρόεδρος, λοιπόν, όπως και οι προηγούμενοι, θα κυβερνά περίπου το μισό έδαφος της Κύπρου. Απλώς, το λέω, να το έχει υπόψη, μπας και προσέξει μην χάσουμε κι άλλο.

Υ.Γ. Επειδή είμαστε και τουριστικό νησί, ας σημειωθεί ότι η ακτογραμμή που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόλις το 38,4%. Το 51,6% ελέγχεται από το κατοχικό καθεστώς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail