Κλειδώνεις τις πόρτες αλλά όχι το τιμόνι του αυτοκινήτου; Δες από τι κινδυνεύεις

Μια απλή συνήθεια που μπορεί να φανεί σωτήρια στην περίπτωση απόπειρας κλοπής ενός αυτοκινήτου είναι αυτή που ξεχνά να κάνει η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών σήμερα.

Από: carandmotor.gr

Με στόχο την αποτροπή της κλοπής ενός αυτοκινήτου, οι κατασκευαστές έχουν εξελίξει στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από αντικλεπτικά συστήματα που μπορούν να κάνουν πραγματικά δύσκολη τη ζωή των κλεφτών.

Ένα από τα παλιότερα και πολύ αποτελεσματικά στην πράξη αντικλεπτικά συστήματα, το οποίο έχει παρουσία σε όλα τα αυτοκίνητα των τελευταίων τριάντα ετών τουλάχιστον είναι το κλείδωμα του τιμονιού.

Το μηχανικό κλείδωμα του τιμονιού οπλίζει αυτόματα, όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου απενεργοποιήσει τον κινητήρα, γυρίσει το κλειδί τέρμα αριστερά και το βγάλει από τον κεντρικό διακόπτη.

Στην παραπάνω περίπτωση ο μηχανισμός του κλειδώματος του τιμονιού έχει οπλίσει αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως. Για να γίνει αυτό απαιτείται από τον οδηγό να στρίψει το τιμόνι λίγο ακόμη, είτε δεξιά είτε αριστερά, μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ» από τον πείρο του μηχανισμού που θηλυκώνει στην κατάλληλη εσοχή.

Αυτή είναι και η συνήθεια που ξεχνά να κάνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα των οδηγών αυξάνοντας έτσι επί της ουσίας την πιθανότητα να κλαπεί το αυτοκίνητό του σε μια ενδεχόμενη απόπειρα.

Το μεγαλύτερο ρίσκο σε ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής προκύπτει από το γεγονός ότι χωρίς να έχει ασφαλίσει πλήρως το σύστημα κλειδώματος του τιμονιού, ο κλέφτης έχει τη δυνατότητα να στρέψει το τιμόνι δεξιά ή αριστερά με μεγαλύτερη δύναμη και να καταστρέψει έτσι πιο εύκολα τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το τιμόνι έχει κλειδώσει πλήρως, ο κλέφτης πρέπει να ασκήσει πολύ περισσότερη δύναμη, ενώ θα χρειαστεί σίγουρα και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να «απελευθερώσει» το τιμόνι. Ο περισσότερος χρόνος που θα χρειαστεί για να κλέψει το αυτοκίνητο είναι και αυτός που λειτουργεί εν τέλει αποτρεπτικά για τον επιτήδειο, ο οποίος θα εγκαταλείψει σύντομα την προσπάθειά του ώστε να μειώσει το ρίσκο να πιαστεί στα πράσα.

Το μηχανικό σύστημα κλειδώματος του τιμονιού έχει παρουσία και στα σύγχρονα αυτοκίνητα που εκκινούν με το παραδοσιακό κλειδί. Στις εφαρμογές όπου η εκκίνηση του αυτοκινήτου γίνεται ασύρματα (keyless), το κλείδωμα του τιμονιού ενεργοποιείται ηλεκτρικά, όταν ο οδηγός πατήσει το σχετικό κουμπί που απενεργοποιεί τον κινητήρα, ή όταν εξέλθει από το αυτοκίνητο και πατήσει το κουμπί που κλειδώνει και ασφαλίζει συνολικά το αυτοκίνητο.

Θυμηθείτε λοιπόν να κλειδώσετε σωστά το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε, για να μειώσετε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail