Δεν περνούν ούτε τα νταηλίκια, ούτε τα νταβατζηλίκια της Άγκυρας: Οι Τούρκοι χάνουν σε αέρα, θάλασσα και διπλωματία από την Ελλάδα

Το αεροπορικό πεδίο για την Τουρκία, υπό πραγματικές συνθήκες επεισοδίου, είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι που η αεροπορία της γείτονος δεν στέκεται ικανή ν’ ανταπεξέλθει στις όποιες απαιτήσεις υπάρξουν γι’ αυτήν, Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Τηρώντας την ξεδιάντροπη «παράδοση» που δεν σέβεται τίποτε, ούτε καν τις μεγάλες Θρησκευτικές γιορτές, η Τουρκία ανεβάζει ακόμη υψηλότερα του πήχη των υπερπτήσεων, με τις οποίες προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως δεν αναγνωρίζει το Ελληνικό Εθνικό νησιωτικό έδαφος.

Από: hellasjournal.com / Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Ούτε καν το κατοικημένο, το οποίο έχει υπηρεσίες του Ελληνικού δημοσίου, σχολεία, εγκαταστάσεις, κ.ο.κ.

Μπορεί τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου να δείχνουν ότι οι υπερπτήσεις βρίσκονται στις 216, όμως ο Δεκέμβριος δεν έχει ολοκληρωθεί και ο αριθμός των υπερπτήσεων είναι αρκετά πιο υψηλός, ικανός να συγκριθεί με εκείνον του 2020 που η προκλητική στάση της Άγκυρας είχε εκτοξεύσει τις υπερπτήσεις στις 376.

Μάλιστα οι επτά αερομαχίες, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, πέριξ του εναερίου χώρου Οινουσσών και Παναγιάς, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την ένταση, την οποία η Άγκυρα θέλει να την διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, ενώ όπως όλα δείχνουν έχει σκοπό να φτάσει τον κόμπο στο χτένι. Και αναζητά το σημειακό πεδίο στο οποίο θα επιχειρήσει να εκδηλώσει μια σοβαρή έκνομη ενέργεια στην οποία η Αθήνα θα υποχρεωθεί ν’ απαντήσει στρατιωτικά.

Άλλωστε οι νέες έκνομες ενέργειες έρχονται στον απόηχο των όσων είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απείλησε ξανά με πολεμική σύγκρουση εφόσον η Αθήνα λάβει τη νόμιμη, απορρέουσα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, απόφαση να επεκτείνει δυτικά και νότια της Κρήτης τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Και όσο η Άγκυρα ομιλεί για casus belli οι κατευθύνσεις που ισχύουν για τους Σχηματισμούς, τις μονάδες και τα φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως για τρίτη χρονιά παραμένουν στην αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα που διατηρείται βεβαίως από το 2020.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην προεκλογική ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή της, η ελληνοτουρκική τεχνητή ένταση ως η λύση ανάγκης γι’ αυτόν και το κόμμα του προκειμένου να σύρει τους Τούρκους πολίτες σε μια απέλπιδα απόφαση μπροστά στην κάλπη.

Τα τουρκικά νταηλίκια και οι διπλωματικές απαντήσεις

Την Άγκυρα εδώ και καιρό την ενοχλεί το γεγονός ότι η Αθήνα, όσο περνούν οι μέρες εξελίσσεται σ’ έναν σημαντικό ενεργειακό παίκτη και παράλληλα οι σύμμαχοι την αναγνωρίζουν ως έναν ειλικρινή παράγοντα σταθερότητας που ουδέποτε προέβαλε αναθεωρητικές τάσεις.

Και επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, η τουρκική κυβέρνηση αφουγκράζεται ότι ακόμη και το δυσκίνητο καράβι που λέγεται Ευρώπη, έχει αρχίσει να στρέφει, απομακρυνόμενο από την πολιτική της σταθερής προσέγγισης προς την Άγκυρα.

Επιπλέον, οι παράνομες ενέργειές της στη Μεσόγειο, με τα μνημόνια που έχει υπογράψει με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία δε νομιμοποιείται να προβαίνει σε τέτοιου είδους παράνομες και παράτυπες συμφωνίες, εκτός του γεγονότος πως διεθνοποιούνται με διπλωματική δυναμική από την Αθήνα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τόσο των παικτών που ενδιαφέρονται για τη Μεσόγειο, όσο και των Διεθνών Οργανισμών που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως οι κινήσεις αυτές είναι μη νόμιμες.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο παρά τον μεγάλο αριθμό πλοίων και αεροσκαφών – επανδρωμένων και μη- η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση τα «νταηλίκια» του παρελθόντος. Πολιτικοί και στρατιωτικοί έχουν ξεκαθαρίσει καιρό τώρα ότι «δεύτερα Ίμια» δεν χωρούν ως σκηνικό Ελληνοτουρκικής έντασης.

Και επειδή το πεδίο στο οποίο πιθανά κάποια στιγμή ξεσπάσει επεισόδιο, είναι κυρίως αεροναυτικό, η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι στην θάλασσα δύσκολα μπορεί ν’ αναμετρηθεί με το πολύπειρο Πολεμικό Ναυτικό, παρά τα χρόνια που έχουν στην πλάτη τους οι κύριες μονάδες επιφανείας του στόλου και παρά το γεγονός πως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει και νέες μονάδες που κατασκευάστηκαν στη γειτονική χώρα.

Στον αέρα, δεν μπορεί να συζητά καν για υπεροχή παρά τα περίπου 260 μαχητικά που διαθέτει μιας και είναι άλλο να διαθέτεις κι άλλο να είναι διαθέσιμα. Και βεβαίως ουδείς στο γειτονικό επιτελείο δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν τα τουρκικά αεροσκάφη, με απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής λόγω της έντασης, θα είναι ικανά να προσεγγίσουν κάποιον εκ των στόχων που έχουν λάβει ως αποστολή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail