Η αιγυπτιακή μονομερής κίνηση απάντηση στην Τουρκία

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της αιγυπτιακής κυβερνήσεως, του Προέδρου Αλ Σίσι, να οριοθετήσει μονομερώς θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, δημιουργεί νέα δεδομένα και είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Ιδιαίτερα ενόψει της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και των συνεχών αμφισβητήσεων από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένων της Ελλάδος και της Κύπρου. Η απόφαση αυτή του Καΐρου επιβεβαιώνει – δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά, τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου του 2020. Η Αίγυπτος έκανε στην περίπτωση αυτή το αυτονόητο, από τη στιγμή κατά την οποία προχώρησε μονομερώς στην απόφαση αυτή. Έχει ακολουθήσει τη μέση γραμμή.

Από: philenews.com

Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή της αιγυπτιακής πλευράς έγινε την ώρα κατά την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να διαμορφώσει την εικόνα ότι προχωρεί η επαναπροσέγγιση με το Κάιρο. Η χειραψία Ερντογάν και Αλ Σίσι στο Κατάρ, θεωρήθηκε –και τούτο επιδιώχθηκε βασικά από τους Τούρκους– ως μια ακόμη κίνηση προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Εάν αυτή η εντύπωση που θέλουν οι Τούρκοι να δοθεί ίσχυε, τότε προφανώς η Αίγυπτος δεν θα προχωρούσε στην απόφασή της αυτή γιατί ήταν αναμενόμενη η αντίδραση της Άγκυρας και της υπό τουρκικό έλεγχο λεγόμενης κυβέρνησης της Τρίπολης.

ΑΠΟ αυτή την απόφαση θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη η Αθήνα καθώς η κυβέρνηση Αλ Σίσι αμφισβητεί ευθέως το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο και όπως αναφέραμε και πιο πάνω επιβεβαιώνει την τμηματική οριοθέτηση που έγινε μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου το 2020. Ικανοποιημένη θα πρέπει να είναι και η Λευκωσία καθώς το Κάιρο για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει πως επιμένει και τηρεί τις στρατηγικές της συμμαχίες. Δεν είχαμε αμφιβολία επί τούτου καθώς οι σχέσεις Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στηρίζονται σε στέρεες βάσεις. Βεβαίως, στις διεθνείς σχέσεις, προέχουν τα συμφέροντα, τα οποία καθορίζουν και τις εν γένει συμπεριφορές και τοποθετήσεις.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ μας μπορεί να καταστεί θάλασσα σταθερότητας και συνεργασιών. Είναι σαφές πως η τουρκική συμπεριφορά και επιθετικότητα, επεκτατικότητα, δεν επιτρέπει σε αυτή τη χώρα να είναι μέρος των συνεργασιών. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει μέρος αυτών των συνεργασιών όταν αλλάξει στάση και εφαρμόζει, όπως όλα τα κανονικά κράτη, τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail