Τραβά το σχοινί η Τουρκία: Σενάριο κρίσης νότια της Κρήτης – Το σεισμογραφικό σκάφος κι ο ρόλος της Τρίπολης – Σε επιφυλακή ο Στόλος

Κίνηση εμπλοκής της Τουρκίας όπως εκτιμά η Αθήνα θα είναι υψηλού ρίσκου αφού στην περιοχή ερευνών νότια της Κρήτης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Στην εκτίμηση ότι πίσω από την προκλητική αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης και της υπουργού εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς η οποία κάνει λόγο «για έρευνες της Ελλάδας σε διαφιλονικούμενη περιοχή»  κρύβεται η Άγκυρα φαίνεται ότι καταλήγει η Αθήνα. Την ώρα που η Τουρκία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει και νέα «μέτωπα» με την Ελλάδα βρίσκει «ζωτικό χώρο» σε μια περιοχή η οποία ναι μεν είναι εκτός του παράνομου Τουρκο-λιβυκού μνημονίου όμως εμπίπτει στη συμφωνία-επίσης παράνομη- που έχει κάνει η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου με την κυβέρνηση Nτμπειμπά για έρευνες και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των θαλάσσιων ζωνών Λιβυκής κυριαρχίας.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν δέχεται  τόσο τη «μέση γραμμή» ως εργαλείο οριοθέτησης ΑΟΖ όσο και την επήρεια της Γαύδου με αποτέλεσμα να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες νότια της Κρήτης. Έτσι ανοιχτό είναι  το ενδεχόμενο πέρα από την αντίδραση της Τρίπολης «με τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά μέσα» με τα οποία  προειδοποίησε η Μανγκούς ότι θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να ενεργοποιήσει ως κίνηση  «αντεπίθεσης» τη συμφωνία με την Άγκυρα. Και επί του πεδίου αυτό να μεταφραστεί σε «στρατολόγηση»  Τουρκικού σεισμογραφικού το οποίο με άδεια της Λιβυκής κυβέρνησης θα επιχειρήσει έρευνες ακόμα και εντός της περιοχής την οποία με navtex έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για το Sanco Swift.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει έτοιμο σχέδιο και στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή με πολεμικά πλοία. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται σε μόνιμη βάση ανοιχτά της Λιβύης και ήδη έχουν μετατρέψει τμήμα  του λιμανιού της Τρίπολης σε μια μικρή ναυτική βάση. Αφού η κυβέρνηση Ντμπειμπά στηρίζει την ύπαρξη της στην Τουρκική αρωγή και ποντάρει στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία δίνοντας του συνεχώς ανταλλάγματα όπως μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Αφρικανική χώρα.

Αν και η Τουρκία έχει έως τώρα δείξει ότι δεν διστάζει να υποστηρίξει και με στρατιωτικά μέσα όσα διεκδικεί αλλά και τις συμμαχίες της, μια τέτοια κίνηση θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονη αντίδραση του ενεργειακού κολοσσού Exxon–Mobil ο οποίος έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το πανίσχυρο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush όχι απλά παραμένει στη Μεσόγειο αλλά πλέει το τελευταίο διάστημα είτε νότια της Κρήτης είτε στην ευρύτερη περιοχή από το Ιόνιο έως την Κύπρο. Πάντα δηλαδή σε απόσταση ‘’επαφής’’ από την περιοχή των ερευνών. Όμως στη Μεσόγειο εξακολουθεί να βρίσκεται και το πυρηνοκίνητο Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle το οποίο τα τελευταία 24ωρα πλέει μεταξύ Ρόδου και Κύπρου συνοδευόμενο πάντα από την  Ελληνική φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».

Κίνηση εμπλοκής της Τουρκίας όπως εκτιμά η Αθήνα θα είναι υψηλού ρίσκου αφού στην περιοχή ερευνών νότια της Κρήτης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα με τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής». Όμως με δεδομένο τον κίνδυνο η Τουρκία να επιχειρήσει να μεταφέρει και σε αυτή την περιοχή την κρίση ο Στόλος, όπως  έδειξε άλλωστε και στην πρόσφατη άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail