Η Ουκρανία απαιτεί την αποβολή της Ρωσίας από το ΣΑΗΕ ενώ ο Πούτιν ζητά διαπραγματεύσεις

Η τελευταία προσθήκη σε μια σειρά παραληρηματικών δηλώσεων του καθεστώτος του Κιέβου είναι ότι η Ρωσία έγινε παράνομα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμη πιο γελοίο, αυτός ο ισχυρισμός έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με «αποδεκτές λύσεις», αποδεικνύοντας έτσι ότι η Ουκρανία δεν επιδιώκει σοβαρά την ειρήνη.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί», δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1 την ημέρα των Χριστουγέννων.

Αν και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι ηγέτες απέρριψαν αμέσως την ιδέα πως ο Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δημοσίευσε μια επιστολή στις 26 Δεκεμβρίου που ζητούσε την αποχώρηση της Ρωσίας από τον ΟΗΕ και την ανάκληση του καθεστώτος του μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω υποτιθέμενων ερωτημάτων γύρω από τη νομιμότητα αυτής της κατάστασης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 που υποτίθεται ότι άφησαν «άλυτο» το ζήτημα των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

«Πριν από 31 χρόνια η Ρωσία έκανε κατάχρηση του Χάρτη του ΟΗΕ και σφετερίστηκε την έδρα της ΕΣΣΔ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ — παρακάμπτοντας τη μόνη νόμιμη διαδικασία που ορίζει ο Χάρτης. Η παρουσία της Ρωσίας στο ΣΑΗΕ και στον ΟΗΕ συνολικά είναι παράνομη», υποστήριξε ψευδώς σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ενώ το Κίεβο επιδιώκει να εκδιώξει τη Ρωσία από τον ΟΗΕ, οι καθεστωτικές αρχές προτείνουν επίσης μια «σύσκεψη ειρήνης κορυφής» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως επιτιθέμενο στη διεθνή κοινότητα και την Ουκρανία ως χώρα που υποτίθεται ότι υποστηρίζει ειρήνη. Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές είναι απελπισμένες για μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, με όλους τους όρους τους εκπληρωμένους, επειδή αναμένουν μια μεγάλη ρωσική επίθεση το επόμενο έτος που δε θα μπορέσουν να σταματήσουν.

Το Κρεμλίνο, σε αντίθεση με το Κίεβο, δεν απέρριψε ποτέ τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, εάν πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη, θα είναι με τους όρους του Κιέβου και πιθανότατα θα περιλαμβάνει γελοίους όρους, όπως η μεταφορά της Κριμαίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Με την προσδοκία γελοίων απαιτήσεων, η Μόσχα δεν παίρνει στα σοβαρά το Κίεβο.

Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη δε θα έχει καν νομική ισχύ εάν διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της Ρωσίας. Με το Κίεβο να προωθεί τώρα μια αφήγηση πως το καθεστώς της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αμφισβητείται, υπογραμμίζει τη φάρσα που θα είναι η προτεινόμενη ειρηνευτική σύνοδος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πολυάνσκι, Πρώτο Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, η διπλωματική βλακεία του Κιέβου έχει γίνει σήμα κατατεθέν του μόνιμου εκπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Sergiy Kyslytsya.

«Πώς μπορεί να είναι μια «σύσκεψη κορυφής ειρήνης» χωρίς τη Ρωσία; Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να τη φανταστεί κανείς χωρίς την Ουκρανία. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει ένα εφιαλτικό σενάριο για τα αγροτόσπιτα και τους ξιφάδες, που τους αναγκάζει να παρουσιάσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και τους φέρνουν πιο κοντά σε αυτό το σενάριο. Ανύπαρκτη διπλωματία», είπε ο Polyanskiy.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουλέμπα είπε πως οι ουκρανικές αρχές θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στα τέλη Φεβρουαρίου, πιθανότατα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τον Αντόνιο Γκουτέρες να ενεργεί ως μεσολαβητής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kuleba, το Κίεβο πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσκληθεί σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής μόνο μετά από διεθνή δίκη, καθιστώντας έτσι ήδη την όλη διαδικασία ως μεγάλο χάσιμο χρόνου.

Προς απογοήτευση του Κιέβου, η πολύ προφανής απάντηση που έδωσε ο Γκουτέρες είναι ότι είναι έτοιμος να μεσολαβήσει για το θέμα της διεξαγωγής συνόδου κορυφής για την Ουκρανία μόνο με τη συναίνεση όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Παρά το γεγονός πως η Ουκρανία προφανώς βάζει οδοφράγματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν εμπόδισε το μηχανισμό προπαγάνδας της Δύσης να κατηγορεί τη Μόσχα.

Σε ένα παράδειγμα, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μαρκ Χέρτλιν είπε ότι η Ρωσία που κατηγορεί για την έλλειψη ειρηνευτικών συνομιλιών την Ουκρανία και τη Δύση είναι μέρος της ιστορίας της εκτροπής.

«Ακόμη και σε μικρά πράγματα, [Ρώσοι] αξιωματούχοι δε διαπραγματεύονται... απαιτούν, μετά λένε ψέματα και ύστερα αρνούνται τις συμφωνίες», έγραψε ο Χέρτλινγκ στο Twitter την ημέρα των Χριστουγέννων.

Είναι κωμικό ότι μόλις μια μέρα αργότερα, η δήλωσή του διαψεύστηκε πλήρως όταν το Κίεβο έκανε τον γελοίο ισχυρισμό του πως η Ρωσία είναι κατά λάθος μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα, με την άρνηση του Γκουτέρες να διασκεδάσει τους γελοίους ισχυρισμούς του Κιέβου, επισημαίνει επίσης μια αυξανόμενη απογοήτευση στη Δύση εναντίον της Ουκρανίας - τη συνεχή προπαγάνδα και τις παράξενες αξιώσεις της.

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η ρητορική ή διπλωματική υποστήριξη προς την Ουκρανία, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προθυμία να μιλήσει κανείς ή να είναι λιγότερο ανεκτικός στις ιδιοτροπίες του Κιέβου. Σε ένα παράδειγμα, ο συνταξιούχος στρατηγός των ΗΠΑ Μαρκ Χέρτλιν έπρεπε να παραδεχτεί ότι «[η Ουκρανία είναι μια] διεφθαρμένη, κατεστραμμένη κοινωνία (...) Έχω μια ουκρανική σημαία δεμένη στην τσάντα μου, αλλά δεν είμαι όπως "Θεέ μου, η Ουκρανία είναι τόσο φοβερή", γιατί καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλοί φανταχτεροί άνθρωποι που διευθύνουν την Ουκρανία (...) [δεν είμαι] μεγάλος φαν [της Ουκρανίας]".

Αν και η Δύση καταναλώνεται από τη ρωσοφοβία, το Κίεβο ανεβάζει την προπαγάνδα και τις προσπάθειες σπίλωσης σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Υπάρχει πολύ μικρή προοπτική ότι η Ουκρανία θα βρει υποστήριξη στη χρήση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακόμη και από την Ουάσιγκτον. Μάλλον, αυτά τα παράξενα ξεσπάσματα από τις ουκρανικές αρχές θα έχουν ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, καθώς οι Δυτικοί κουράζονται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και γίνονται λιγότερο υπομονετικοί με την προπαγάνδα, την οποία έπρεπε να υπομείνουν από τις πρώτες μέρες του πολέμου, όπως το «Φάντασμα του Κιέβου» και σενάρια «Snake Island».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail