Προτεραιότητα των νοικοκυριών η εξοικονόμηση ενέργειας

Ο φετινός χειμώνας έχει αρχίσει ήδη να «δείχνει τα δόντια του» σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, αναμένεται να είναι από τους πιο δύσκολους ενεργειακά που έχουμε ζήσει ποτέ. Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στις τιμές των καυσίμων που σαρώνει όλη την Ευρώπη οξύνθηκε στον απόλυτο βαθμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατέστησε την Ελλάδα ακόμα πιο ευάλωτη ενεργειακά καθώς είναι, δυστυχώς, μία από τις πιο εξαρτημένες χώρες της Ε.Ε., ειδικά στο φυσικό αέριο.

Από: topontiki.gr / Του Γιώργου Καλούμενου

Έτσι τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, που δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να «βγάλουν» οικονομικά τον περσινό χειμώνα, τρέμουν στο ενδεχόμενο να χρειαστεί άλλη μια χρονιά (και με τον πληθωρισμό στην περιοχή του 10%) να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερο, ή αντίστοιχο με το περσινό, πρόβλημα στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η εξοικονόμηση ενέργειας είναι φέτος το βασικό ζητούμενο για τους περισσότερους από εμάς, όχι μόνο για να «αναπνεύσει» όσο είναι δυνατόν η τσέπη μας, αλλά για να μειωθεί στο ελάχιστο και το ενδεχόμενο των αναγκαστικών διακοπών ρεύματος, το οποίο σε πολλές χώρες, ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, έχει σχεδόν προαναγγελθεί ως δεδομένο.

Για να μπορέσουμε όμως όλοι να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς φυσικά αυτό να λειτουργήσει εις βάρος της ποιότητας διαβίωσης και της υγείας μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες.

Οδηγίες για μείωση της κατανάλωσης

1. Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως καμινάδες, επιτρέποντας στον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου), με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

6. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη:

● Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.

● Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

● Του air condition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

7. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.

8. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

9. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

10. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

11. Κλείνουμε τον φούρνο μας 10-15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

12. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.

13. Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας στο μαγείρεμα όταν είναι εφικτό.

14. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

15. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.

16. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτησή τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι, κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.

17. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα.

Συντήρηση συστήματος θέρμανσης / ψύξης, π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών.

18. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

19. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.

20. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία LED.

21. Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, θερμομονωτικά – ενεργειακά.

22. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Θέρμανση με κλιματιστικό: τα 10 tips για να ζεστάνετε καλύτερα τον χώρο σας

Το κλιματιστικό, αν και οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει αποκλειστικά με την ψύξη το καλοκαίρι, αποτελεί πλέον μία πολύ καλή και σχετικά φθηνή λύση θέρμανσης. Ειδικά με την τεχνολογία inverter, που πλέον σχεδόν όλα τα σύγχρονα κλιματιστικά υποστηρίζουν, η απόδοσή τους είναι πολύ καλύτερη και κυρίως οικονομική τόσο στην ψύξη όσο και στη θέρμανση.

Επειδή όμως έχουμε ήδη μπει σε έναν αρκετά δύσκολο ενεργειακά χειμώνα και αυτό που «καίει» σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πώς θα καταφέρουν να ζεσταθούν χωρίς να «τινάξουν στον αέρα» τον οικονομικό τους προϋπολογισμό, σας παρουσιάζουμε 10 tips για καλύτερη θέρμανση στο σπίτι με το κλιματιστικό.

1. Επιλέξτε κλιματιστικό με συμπιεστή Inverter.
Τα παλαιότερα «συμβατικά» κλιματιστικά λειτουργούν μέχρι να πιάσει ο χώρος τη θερμοκρασία που έχετε θέσει και όταν αυτό συμβεί σταματάνε και επανεκκινούν. Αυτό το συνεχόμενο σταμάτα / ξεκίνα τα κάνει περισσότερο ενεργοβόρα και λιγότερο αποδοτικά. Αντίθετα το κλιματιστικό inverter δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την απόδοση του κλιματιστικού σας, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα / ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

2. Κάντε σωστή και έγκαιρη συντήρηση του κλιματιστικού.

Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε οποιοιδήποτε μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στο περιβάλλον που υπάρχει εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών. Επιπλέον, η τακτική συντήρηση βελτιώνει την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας.

3. Αγοράστε κλιματιστικό με τα σωστά BTU. Πολλοί κάνουν το λάθος να αγοράζουν κλιματιστικό με λιγότερα BTU επειδή είναι φθηνότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί η μονάδα και έτσι και περισσότερο θόρυβο να κάνει και άσκοπη ενέργεια να καταναλώνει και τελικά να μην καταφέρνει να θερμάνει τον χώρο σωστά. Το πόσα BTU χρειάζεται ένας χώρος δεν εξαρτάται μόνο από το εμβαδόν του, αλλά από το πόσο ψηλοτάβανος είναι ο χώρος, τη μόνωση του, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και πολλά άλλα.

4. Υπολογίστε τον συντελεστή απόδοσης COP.
O συντελεστής απόδοσης (EER για την ψύξη / COP για τη θέρμανση) είναι ένας καθαρός αριθμός (για παράδειγμα 2, 3, 4 κ.λπ.), ο οποίος μας επιτρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασίσουμε ποια είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο πιο μεγάλος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία ενός κλιματιστικού. Επιπλέον τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζεται να καταναλώσει ώστε να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο μας.

5. Βάλτε τον θερμοστάτη στη σωστή θερμοκρασία και ένταση αέρα.
Πολλοί κάνουν το λάθος να βάζουν το κλιματιστικό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στη μέγιστη ένταση τον ανεμιστήρα προκειμένου να ζεστάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται το δωμάτιο.

Αυτό είναι λάθος καθώς όταν η διαφορά μεταξύ εξωτερικής θερμοκρασίας και κλιματιστικού είναι μεγάλη αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη λειτουργία του, ενώ και ο ανεμιστήρας στο high ξηραίνει υπερβολικά τον αέρα και δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα στον χώρο.

6. Να ανανεώνεται τακτικά ο αέρας στους χώρους σας.
Είναι σημαντικό ακόμα και στη λειτουργία θέρμανσης να υπάρχει ένα έστω μικρό άνοιγμα σε κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνουμε, αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.

7. Κάντε τη σωστή εγκατάσταση. Όταν η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού δεν γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιτάσσει ο χώρος σας (σωστό ύψος, σημείο του δωματίου, μήκος σωληνώσεων κ.λπ.) τότε όσο ακριβό κλιματιστικό και να βάλετε και όσο σωστά να το «δουλεύετε» αυτό δεν πρόκειται να πιάσει τη μέγιστη αποδοτικότητά του.

8. Πώς θα διατηρήσετε ένα υγιεινό περιβάλλον. Οι κλιματιστικές μονάδες, εφόσον χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις οδηγίες των ειδικών όπως η ορθή τοποθέτηση από εξειδικευμένο συνεργείο, η αποφυγή απ’ ευθείας έκθεσης σε ρεύμα αέρα, ο τακτικός καθαρισμός και συντήρηση, δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται, όπως και να φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια.

9. Βεβαιωθείτε πως το κλιματιστικό σας θα βγάζει τον λιγότερο δυνατό θόρυβο. Πρώτο βήμα αποτελεί η καλή συνεννόηση με το συνεργείο εγκατάστασης, το οποίο διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, ώστε να γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη θέση για την αποφυγή θορύβων και κραδασμών. Επιπλέον, όλες οι μονάδες διαθέτουν λειτουργία χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα που μειώνει τον θόρυβο στο εσωτερικό κατά τη λειτουργία τους.

10. Προσοχή στην αφύγρανση του αέρα. Όταν μια κλιματιστική μονάδα λειτουργεί ο αέρας που περνά μέσα από τη μονάδα ψύχεται ή θερμαίνεται, και οι υδρατμοί υγροποιούνται και απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Αν η θέρμανση είναι έντονη συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί τον χειμώνα. Οι περισσότερες απλές κλιματιστικές συσκευές δεν έχουν δυνατότητα να προσθέσουν υγρασία στον αέρα, οπότε για την αποφυγή της δυσάρεστης αίσθησης του ξηρού αέρα φροντίζουμε να μην επιλέγουμε ακραίες θερμοκρασίες (ιδανικά περίπου 26ο C το καλοκαίρι και 21ο C τον χειμώνα).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail