Το σχέδιο για κούρεμα της αύξησης των εισφορών των επαγγελματιών

Αφαιρούνται 10 ευρώ από την αύξηση των εισφορών που προκαλεί η έκρηξη του πληθωρισμού

Από: sofokleousin.gr

Δεν γλιτώνουν την επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023 οι 1.200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες,  καθώς το αντίμετρο του υπουργείου Εργασίας, θα αφαιρέσει από την αναμενόμενη αύξηση μόλις 10 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (4670/2020) από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης, κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, ενώ αν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός θα παραμένουν αμετάβλητες.

Φέτος που ο μέσος πληθωρισμός θα κινηθεί προς το 10%, αντίστοιχα θα πρέπει να αυξηθούν και οι εισφορές των επαγγελματιών, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Οι αυξήσεις των εισφορών θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών).
Θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1-1-2023 και θα γνωστοποιηθούν με τα εκκαθαριστικά του Ιανουαρίου.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μη μισθωτοί υποχρεούνται να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023, εντός του Ιανουαρίου.

Το κούρεμα των 10 ευρώ

Υπό την πίεση των αντιδράσεων, το υπουργείο Εργασίας για να μετριάσει τις αντιδράσεις, σκέπτεται να αφαιρέσει 10 ευρώ από την αναμενόμενη επιβάρυνση.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι  σχεδιάζει να καταργήσει την εισφορά των 10  ευρώ υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας. Η συγκεκριμένη εισφορά είναι ποσοτική και όχι ποσοστιαία, που σημαίνει ότι είναι ίση για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Η πρόταση αυτή θα περιορίσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1-1-2023 στο μισό για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και λιγότερο για τις υπόλοιπες.

Σημειώνεται, ότι στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, εντάσσεται πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, το ύψος της οποίας είναι 220 ευρώ και με την αύξηση κατά περίπου 9,9%, θα διαμορφωθεί περίπου στα 240 ευρώ.

Με την αφαίρεση της εισφοράς υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας, που είναι 10 ευρώ, η μηνιαία εισφορά θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ, αυξανόμενη κατά 5%.

Για τις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες, οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2023, διαμορφώνονται ως εξής:

  •     Για τη δεύτερη, από 286 ευρώ που θα διαμορφωθεί για περιοριστεί σε 276 ευρώ
  •     Για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία από 341 ευρώ θα διαμορφωθεί σε 331 ευρώ.
  •     Για την τέταρτη κατηγορία από 408 ευρώ, θα μειωθεί σε 398 ευρώ.
  •     Για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία η εισφορά από 487 ευρώ, θα μειωθεί σε 477 ευρώ.
  •     Για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, την 6η, η εισφορά από 631 ευρώ, θα μειωθεί σε 621 ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail