Μήπως είναι λίγο άδικο αυτό που γίνεται τελευταία με τα Airbnb;

Μπήκε προσφάτως, σχετικά, στο λεξιλόγιό μας, μιας και ως είθισται είμαστε μερικά (όχι «πολλά», μην είστε τέτοιοι) χρόνια πίσω εν συγκρίσει με τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού.

Από: menshouse.gr

Από τότε που το μάθαμε, ωστόσο, έγινε από τ’ αγαπημένα μας, καθώς μας έδινε τη δυνατότητα να μείνουμε εντός κι εκτός συνόρων σε πλήρως ανταγωνιστικές τιμές (και πολλές φορές πολύ καλύτερες από τα ξενοδοχεία), κάτι που μεταφραζόταν αυτομάτως στην πολυπόθητη μείωση εξόδων όταν κάνουμε το οποιοδήποτε ταξίδι μας.

Ο λόγος, φυσικά, για τα Airbnb, τα οποία «άνθισαν» την τελευταία δεκαετία και στην Ελλάδα και που συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Τα Airbnb κάνουν θραύση, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να τρίβουν τα χέρια τους, αφού έφτασαν στο σημείο να βγάζουν απείρως περισσότερα νοικιάζοντας σε πολλά και διαφορετικά άτομα το κατάλυμά τους απ’ ό,τι όταν το έδιναν σε ένα άτομο για μακροχρόνια μίσθωση.

Βέβαια, επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, οι διαδικασίες που ακολουθούνταν δεν ήταν πάντα και οι πλέον σύννομες, μιας και μία σημαντική μερίδα των ιδιοκτητών… ξεχνούσε να δηλώσει τι νοικιάζει και πού, πόσα παίρνει και ούτω καθεξής, με τις «μαύρες» συναλλαγές να δίνουν και να παίρνουν.

Οι κυβερνήσεις και στα μέρη μας δικαίως, δικαιότατα, φορολόγησαν τα Airbnb και προσπάθησαν να μετριάσουν την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια. Πλέον, όμως, δίνεται η αίσθηση πως έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο.

Σε τι αναφερόμαστε;

Στο γεγονός πως χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων έρχονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα πρόστιμα της ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί πολίτες που θέλουν ν’ ακολουθήσουν το δρόμο της νομιμότητας και δηλώνουν κανονικά τις κρατήσεις και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των σπιτιών τους στην εφορία (και, αυτομάτως, φορολογούνται γι’ αυτές όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία) καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, υπερπολλαπλάσια από τα έσοδά τους, επειδή από άγνοια ή από αμέλεια άργησαν έστω και μία ημέρα από την ορισθείσα προθεσμία να δηλώσουν την ενοικίαση και στην ειδική πλατφόρμα πληροφορικών συστημάτων της ΑΑΔΕ.

Μήπως είναι λίγο άδικο αυτό που γίνεται τελευταία με τα Airbnb;

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, το πρόστιμο για την κάθε βραχυχρόνια μίσθωση, που δε δηλώθηκε εντός της προθεσμίας στην ειδική πλατφόρμα, φτάνει τα 102,40 ευρώ, είτε πρόκειται για ενοικίαση μίας ημέρας είτε για περισσότερες. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το ποσό του προστίμου είναι πολύ υψηλό και ξεπερνάει τα συνολικά έσοδα από μία βραχυχρόνια μίσθωση. Αν μάλιστα, κάποιος ιδιοκτήτης πετύχει, φερ΄ειπείν, για το ακίνητό του δέκα βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ένα μήνα και αμελήσει να τις δηλώσει εντός της προθεσμίας, τότε θα πρέπει να πληρώσει συνολικά ως πρόστιμο ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα ξεπεράσει τα χίλια ευρώ.

Ευλόγως θα πει κανείς πως δεν υπάρχει «άγνοια ή αμέλεια» όταν μιλάμε για κάτι που οι πολίτες υποχρεούνται να κάνουν, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις μιλάμε για πλείστες όσες μισθώσεις μικρής διάρκειας στον έναν μήνα, οπότε μπορεί κανείς, σε ανθρώπινο πλαίσιο, να ξεχαστεί/μπερδευτεί με το τι έχει να κάνει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουν πάντα την απαραίτητη βοήθεια για να καταχωρούν εμπρόθεσμα τις κρατήσεις τους.

«Το συγκεκριμένο μέτρο με την επιβολή των προστίμων δεν είχε σχεδιαστεί για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ισχύει εδώ και χρόνια για τη μακροχρόνια μίσθωση και γενικώς για τις αστικές μισθώσεις και έτσι πήρε και εμάς η… μπάλα. Για τις μακροχρόνιες μισθώσεις είναι λογικό να υπάρχει πρόστιμο, διότι θα πρέπει να τη δηλώσει κάποιος στην ειδική πλατφόρμα μία φορά κάθε τρία, πέντε χρόνια ή και περισσότερα. Για εμάς είναι παράλογο και άδικο να υπάρχει, διότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ολιγοήμερες ή ακόμα και μονοήμερες και σίγουρα συγκεκριμένη η διάρκειά τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνουμε κάθε λίγο στο TAXIS και να δηλώνουμε συνέχεια τις μισθώσεις στην ειδική πλατφόρμα, αφού τις δηλώνουμε ούτως ή άλλως στην εφορία και πληρώνουμε φόρο γι’ αυτές», είπε μιλώντας επί του θέματος στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση), Ανδρέας Χίου.

Το άδικο του πράγματος τεκμαίρεται και από το ότι ο Σύλλογος απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ και η Αρχή αναγνώρισε πως πρόκειται για «λάθος» νόμο, δεσμευόμενη μάλιστα να τον αλλάξει. Αντ’ αυτού, τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για να τροποποιηθεί ο τρόπος επιβολής των προστίμων.

Μήπως είναι λίγο άδικο αυτό που γίνεται τελευταία με τα Airbnb;

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: εξυπακούεται πως οι ιδιοκτήτες των Airbnb κατά το παρελθόν έχουν κάνει οικονομικές… ατασθαλίες τεραστίων διαστάσεων και ήταν οι πλέον ωφελημένοι στον χώρο των διαμονών, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο δείχνει τιμωρητικό και λάθος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail