Αυξάνονται το 2023 οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Τα κάτω  πάνω φέρνει το νέο έτος για 1,8 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς αυξάνονται οι εισφορές (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ).

Από: topontiki.gr / Της Αντριάνας Βασιλά

Η αύξηση θα κινηθεί ισόποσα με τον πληθωρισμό κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αύξηση εισφορών κατά 9%  για τους επαγγελματίες-ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) αλλά και για τους επιστήμονες ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) οι οποίοι θα δουν τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές του Ιανουαρίου να έρχονται φουσκωμένα.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 και θα είναι πληρωτέα το αργότερο από τις αρχές Μαρτίου 2023.

Οι αλλαγές αυτές όμως θα αφορούν τόσο τις τρέχουσες εισφορές, όσο και τις ληξιπρόθεσμες, όπως η νέα πάγια ρύθμιση των 24- 48 δόσεων.

Έτσι όσοι έχουν χρεωστικά υπόλοιπα, θα πρέπει να τα εξοφλήσουν σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα.

Η 1η δόση, συγκεκριμένα, πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η 6η και τελευταία έως τις 31 Μαΐου 2023. Όσον αφορά τα πιστωτικά υπόλοιπα, θα ξοφληθούν μέσα – τέλη Φεβρουαρίου.

Σημαντική  διαδικασία για τους παράλληλα απασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, βάσει της εκκαθάρισης για το 2021, είναι και η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων, που θα τρέξει κυρίως το 2023.

Ειδικότερα πάντως στην πρώτη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν κατά 21ευρώ.

δηλαδή από 210 ευρώ που είναι τώρα θα πάει 230 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία η αύξηση θα είναι από 252 ευρώ στα 277,20

Στην τρίτη κατηγορία η αύξηση θα είναι από 302 ευρώ σε 332,20 ευρώ.

Στην τέταρτη κατηγορία η αύξηση θα είναι από 332 ευρώ στα 399, 30 ευρώ

Στην πέμπτη κατηγορία η αύξηση θα είναι από 435 ευρώ σε 478,50 ευρώ

Στην κατηγορία έξι η αύξηση θα είναι από 566 ευρώ σε 622,60

Παράλληλα στην ειδική κατηγορία αυτών που μόλις έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας και έχουν έως και 5 χρόνια ασφάλιση ενώ πλήρωναν 126 ευρώ με τις αυξήσεις θα πληρώνουν 138,60 ευρώ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail