Νέος σεισμός ανατιμήσεων καθ΄ οδόν!

Νέος «σεισμός» ανατιμήσεων βρίσκεται καθ΄ οδόν, όπως προκύπτει από τις νέες αυξήσεις των τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, που είναι αυξημένες έως και 67,5%, προκαλώντας αγωνία σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Από: sofokleousin.gr

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης των τιμών χονδρικής των βιομηχανικών αγαθών τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,4% έναντι αύξησης 23,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,1%, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 36,5% έναντι αύξησης 7,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Οι κυριότερες αυξήσεις βιομηχανικών αγαθών καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 67,5%
  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 55,0%
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 17,5%
  • Βιομηχανία τροφίμων 11,8%
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10,7%
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων 9,1%
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 7,0%
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 6,9%
  • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 5,8%

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν εφιάλτη για τα νοικοκυριά, καθώς δείχνουν ότι το κύμα των ανατιμήσεων παραμένει ισχυρό και θα έχει διάρκεια.

Συνήθως, οι τιμές χονδρικής των αγαθών, βγαίνουν στο «ράφι» με καθυστέρηση ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε προϊόν. Στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης, οι τιμές λιανικής προσαρμόζονται άμεσα, ενώ στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, οι ανατιμήσεις καθυστερούν.

Ωστόσο, σε περιβάλλον ισχυρής πληθωριστικής ψυχολογίας, όπως είναι αυτό που βιώνουμε την τελευταία διετία, οι τιμές χονδρικής αντανακλώνται άμεσα και στις τιμές λιανικής ανεξάρτητα από το αν είναι άμεσης κατανάλωσης ή όχι.

Περισσότερο επώδυνες είναι οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα, στο φυσικό αέριο, αλλά και στα υγρά καύσιμα, τα οποία συνολικά απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος των πολιτών.

Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα παραμένουν παγωμένα, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αύξηση αποδοχών, πλην ίσως του κατώτατου μισθού που θα αυξηθεί λίγο πριν τις εκλογές του 2023 και θα αφορά μόνο ένα μέρος των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα και όχι φυσικά το σύνολο.

Επίσης, το 2023, θα αυξηθούν οι συντάξεις έως 7,75%, αλλά η αύξηση θα αφορά βασικά νέους συνταξιούχους από το 2026 και μετά, ενώ για τους παλαιούς συνταξιούχους, την αύξηση μηδενίζει ή την περικόπτει σημαντικά η αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail