Μπάχαλο η Ν.Δ. – Έντονος προβληματισμός στο κυβερνών κόμμα για τις υποκλοπές

Και εκεί που η κυβέρνηση πίστευε ότι με το τέλος της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή το θέμα των υποκλοπών έχει κλείσει οριστικά, ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Documento» ήρθε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Από: topontiki.gr / Της Πηνελόπης Νάσσου

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης παρουσίασε έναν κατάλογο με 33 ονόματα (πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και των συζύγων τους, πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών) οι οποίοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό Pretador.

Τα όσα γράφει και υποστηρίζει το εν λόγω ρεπορτάζ μένει προφανώς να αποδειχθούν και σε αυτό το σημείο τον πρώτο ρόλο έχει η Δικαιοσύνη. Το δημοσίευμα ωστόσο και τα ονόματα που περιλαμβάνει δημιουργούν εντυπώσεις και πυροδοτούν εντάσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τους ενδιαφερόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου εμφανίστηκε να υιοθετεί εν μέρει το ρεπορτάζ ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ το συγκρότημα Μαρινάκη απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας απαντήσεις.

«Δεν γνωρίζω»

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1) απάντησε ευθέως στις κατηγορίες λέγοντας ότι το κακόβουλο λογισμικό υπάρχει στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με την όλη υπόθεση.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator» είπε ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ. Δεν γνωρίζω από ποιον και πρέπει να το μάθουμε. Θα το ξεδιαλύνουμε και θα ψηφίσουμε διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά. Δεν ήταν η ΕΥΠ και δεν είχα ανάμειξη. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δεν νοείται σε μια δημοκρατία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας πάντως, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας προς τον πρωθυπουργό, ζητάει να μάθει εάν τα 33 πρόσωπα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθούνταν με το Pretador ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη. Εάν αποδειχθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και η ΕΥΠ, τότε προφανώς υπάρχει άλλης τάξεως πρόβλημα.

Φταίει ο… Τσίπρας

Πολιτικά η υπόθεση αυτή έχει φέρει έντονο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα δεδομένου ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τώρα ανοίγει η υπόθεση των υποκλοπών και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα καταλήξει. Όσο και αν ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη που έδωσε, προσπάθησε οργισμένος να κλείσει το θέμα, πολλά ερωτήματα παραμένουν χωρίς απαντήσεις.

● Υπάρχει πράγματι αυτός ο κατάλογος και πόσα ονόματα βρίσκονται μέσα σε αυτόν;

● Ποιος τον δημιούργησε και γιατί;

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τα Νέα» έκανε λόγο για κατάλογο 106 ονομάτων, ενώ ο Βαξεβάνης υποστηρίζει ότι έχει απτές αποδείξεις για τα όσα λέει και γράφει.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει ως υπεύθυνο του τοξικού κλίματος το οποίο επικρατεί στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου».
Σενάρια εκλογών

Στο κυβερνών κόμμα φοβούνται ότι αυτή η υπόθεση θα έρθει και θα λειτουργήσει σωρευτικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση Πάτση, τα κόκκινα δάνεια και τις απευθείας αναθέσεις.

Όπως σχολίαζαν μάλιστα «γαλάζια» στελέχη, ήταν λάθος επικοινωνιακά το ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε τουλάχιστον δύο φορές από τον Τσίπρα να του κάνει πρόταση μομφής προκειμένου να δείξει ότι ελέγχει το κόμμα του και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Συνεργάτες, φίλοι και παράγοντες του τόπου έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν εκλογές με το σκεπτικό ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για την κυβέρνηση. Θεωρούν ότι, αν στηθούν νωρίτερα οι κάλπες, οι επιπτώσεις από την υπόθεση θα είναι πιο περιορισμένες. Αντίθετα, όσο η υπόθεση αυτή σέρνεται, θα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται να επιθυμεί να φτάσει μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι και την άνοιξη. Οι συνεργάτες του ωστόσο φοβούνται ότι το κλίμα που θα δημιουργηθεί δεν αποκλείεται να οδηγήσει εξ ανάγκης την κυβέρνηση σε εκλογές ακόμη νωρίτερα.

Η όλη υπόθεση έχει φέρει αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., καθώς ύστερα από πολλά χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί οι πόλοι που υπάρχουν στο κόμμα και δίπλα στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Η ομάδα Σαμαρά περιμένει να δει τις εξελίξεις ώστε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός να τοποθετηθεί. Εάν ισχύουν όλα αυτά τότε η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, λένε οι άνθρωποί του, θα έχει ενδιαφέρον. Αλλά και ο Κώστας Καραμανλής περιμένει την εξέλιξη της ιστορίας, δεδομένου ότι στον κατάλογο βρίσκονται και πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, με τους οποίους προφανώς συνομιλούσε συχνά – πυκνά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail