Οι δύο γραμμές στην κυβέρνηση και οι κίνδυνοι από το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη

Η διαμεσολάβηση των αμερικανών που καίγεται, οι κίνδυνοι για μια νέα τουρκολιβυκή πρωτοβουλία και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Τρίπολης να μείνει επί μακρόν στην εξουσία.

Από: ieidiseis.gr / Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

 Η αλήθεια είναι πως η χθεσινή ημέρα δεν ήταν καλή για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών όχι απλώς δεν έφερε κέρδη για την Αθήνα, αλλά περιέπλεξε την κατάσταση, δημιουργώντας μια ακόμα πιο δύσκολη θέση για την ελληνική διπλωματία στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου η Άγκυρα λειτουργεί ως «προστάτης».

Ας τα δούμε, όμως, με τη σειρά:

-Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι μεταξύ της Αθήνας και της Τρίπολης. Διαμεσολάβηση που υπήρξε και, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε ως αποτέλεσμα και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη, όπου θα συναντούσε τον πρόεδρο της Λιβύης.

-Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ελλάδα. Μπορεί η θητεία της να έληξε, ωστόσο κανείς δεν έχει θέσει να σταματήσει να είναι αναγνωρισμένη!

-Καμία κυβέρνηση δεν έχει επαφές μόνο με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ακόμα και η Αίγυπτος, μεγάλος αντίπαλος της Τουρκίας, συνομιλεί και με την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ έχει διπλωματικό πρόσωπο στην Τρίπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να αποσύρει η Λιβύη για διαβουλεύσεις τον επιτετραμμένο στην Αθήνα, ενώ μάλλον είναι πλέον να μεταβεί ο Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη!

-Μετά τα όσα έγιναν στη Λιβύη είναι σαφές πως η Τουρκία αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το ρόλο της στην Λιβύη, με πιθανό επακόλουθο οι δυο κυβερνήσεις να αναλάβουν και νέα πρωτοβουλία στην περιοχή, με επίκεντρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο!

-Η θέση της Αθήνας πως η χώρα μας θα συζητήσει μόνο με την κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές στη Λιβύη, δείχνει να είναι απολύτως λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη. Και αυτό γιατί οι εκλογές μπορεί να γίνουν σχετικά σύντομα, αλλά και μπορεί να διεξαχθούν και σε δυο ή …πέντε χρόνια. Η μεταβατική κυβέρνηση και ο Χαφτάρ (μουσουλμάνοι και στρατιωτικοί) έχουν υπογράψει στην Ουάσιγκτον συμφωνία για την εξαγωγή πετρελαίου, το οποίο …ρέει άφθονο, και κανείς –όπως παραδέχονται διπλωματικές αρχές- δεν θα διακινδυνεύσει την ύπαρξη της ροής αυτής προκειμένου να μπλέξει η χώρα σε συγκρούσεις μέσω εκλογών! Και είναι λάθος σοβαρό να απουσιάζει η Αθήνα από τις εξελίξεις στη Λιβύη μέχρι να βγει νέα κυβέρνηση από τις κάλπες- καλύτερο δώρο στον Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει!

Σημαντικό ρόλο για τις δυσμενείς για τη χώρα μας εξελίξεις παίζει και η ύπαρξη «διπλής γραμμής» στην κυβέρνηση για την εξωτερική μας πολιτική: Μια από το μέγαρο Μαξίμου και μια από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

ΥΓ1: Για τα «φίλια πυρά» κατά Δένδια από το πρωί της Παρασκευής λέτε πως δεν έχει βάλει το χέρι του και το μέγαρο Μαξίμου;

ΥΓ2: Με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης που υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν συζητάμε. Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επίσης υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, γιατί συνομιλούμε; Ή θα σταματήσουμε;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail