Πού πηγαίνουν τα παρατημένα αυτοκίνητα στους δρόμους;

Δεδομένου ότι αποτελούν εστίες μόλυνσης και καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα δεν μένουν για πολύ στους δρόμους.

Από: carandmotor.gr

Αναρίθμητα είναι τα παρατημένα αυτοκίνητα στους δρόμους της χώρας, καταλαμβάνοντας πολύτιμο δημόσιο χώρο την ίδια ώρα που αποτελούν οικολογικές βόμβες, λόγω – μεταξύ άλλων - των σκουριασμένων λαμαρίνων τους και των τοξικών υγρών που διοχετεύουν στο περιβάλλον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θειικό οξύ των μπαταριών.

Δεδομένης της απορριματικής και ρυπαντικής επίδρασης των Οχημάτων Τέλος Κύκλους Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ), αλλά και του πολύτιμου χώρου που καταλαμβάνουν, ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει τις δράσεις απομάκρυνσης των παροπλισμένων οχημάτων από τους δρόμους.

εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα
 
Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε ότι μέσα στην τελευταία τριετία –από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022- συνολικά 3.168 αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν από το κέντρο και τις γειτονιές, επιστρέφοντας στην πόλη τον ανεκμετάλλευτο χώρο που είχαν καταλάβει.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση, διάρκειας 38 ημερών (από 18/9 έως 26/10), που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση 188 αυτοκινήτων από τις 7 δημοτικές κοινότητες και την απελευθέρωση ισάριθμων θέσεων στάθμευσης.


Πού πηγαίνουν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα;


Το σύνολο των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων που απομακρύνεται από τους δρόμους της Αθήνας ανακυκλώνεται. Με βάση την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και σύμφωνα με τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας, τα οχήματα οδηγούνται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων, όπου εκεί ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία της ανακύκλωσης και ανάκτησης των υλικών τους.

Υλικά όπως μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια, πλαστικά, καύσιμα, μέταλλα αποσυναρμολογούνται από τα οχήματα και στη συνέχεια διαχωρίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, καθώς σχεδόν το σύνολο των υλικών ανακυκλώνεται.
εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.
 
εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα
 
Τι προηγείται της ανακύκλωσης;

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν βρίσκεται σταθμευμένο σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.

Επίσης, όταν βρίσκεται σε άλλους χώρους, λιμενικούς, κοινόχρηστους ή μη και σε οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής. Εγκαταλελειμμένο, αακόμα, θεωρείται και το όχημα που βρίσκεται σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε ο ποίτης πρέπει να πευθυνθείστο Δήμο στον οποίο ανήκει. Οι υπεύθυνοι του Δήμου θα εντοπίσουν το εγκαταλελειμμένο όχημα και θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο θα το χαρακτηρίζει ως εγκαταλελειμμένο.

Εφόσον παρέλθει διάστημα 45 ημερών από την επικόλληση του αυτοκόλλητου και το όχημα δεν απομακρυνθεί, τότε αυτό περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.

Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει στην κατοχή του Κέντρου για 10 ημερολογιακές ημέρες. Εφόσον στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε πηγαίνει προς ανακύκλωση.

Πώς επικοινωνώ με τον δήμο;

Σημειώνεται ότι οι δημότες, εφόσον εντοπίζουν κάποιο εγκαταλελειμμένο όχημα στην περιοχή τους, μπορούν είτε να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 1595, είτε να ενημερώνουν τον δήμο, μέσω της εφαρμογής Novoville.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail