Νέα βουτιά στην κατανάλωση ρεύματος - Η κρίση "σβήνει" τα φώτα στα νοικοκυριά

Νέα μείωση κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καταδεικνύεται ότι για έναν ακόμη μήνα οι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το ύψος των λογαριασμών, απάντησαν με εξοικονόμηση ενέργειας, σβήνοντας τους ηλεκτρικούς διακόπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από: capital.gr / Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πιο αναλυτικά για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 9,52% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα με αρνητικό πρόσημο στην κατανάλωση, η οποία καταγράφει υποχώρηση ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχαμε υποχώρηση της ζήτησης κατά 3,27%, τον Αύγουστο το ποσοστό της μείωσης ήταν 13,17&, ενώ τον Ιούλιο η μείωση διαμορφώθηκε στο 11,78%. Τον Οκτώβριο, η μείωση ξεπερνά τις 300 GWh, καθώς από 3.971 GWh πέρυσι, φέτος η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 3.604 GWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από το δίκτυο διανομής, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, και έφτασε το 8,7%. Στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης η πτώση έφτασε στο 5,4%.
Παραγωγή

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή και εδώ, σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ, καταγράφεται σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα η παραγωγή υποχώρησε κατά 22,94% έναντι του Οκτωβρίου του 2021 και διαμορφώθηκε στις 3155GWh από 4.094GWh πέρυσι. Σημαντική ήταν η μείωση της παραγωγής ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου, που έφτασε στο 58,2%, ενώ υποχώρηση κατά 23,3% κατέγραψε και η λιγνιτική παραγωγή. Αντίθετα σημαντική αύξηση της τάξης του 41,3% κατέγραψε η παραγωγή από ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της μείωσης της εγχώριας παραγωγής υποκαταστάθηκε από τις εισαγωγές ρεύματος οι οποίες αυξήθηκαν κατά 64,83% στις 887 GWh. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι εξαγωγές στις 389 GWh.
Μερίδια προμηθευτών

Σε ό,τι αφορά τέλος, τα μερίδια των προμηθευτών, η ΔΕΗ υποχώρησε κάτω από το 60%, στο 56,73% χάνοντας περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες από το 60,81% του Σεπτεμβρίου. Η Mytilineos ανέβασε το μερίδιό της στο 12,88% από 8,77% τον Σεπτέμβριο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ήρωνας με 7,31%, ενώ ακολουθούν Elpedison (6,50%), NRG (4,66%), Φυσικό Αέριο Ελλάδος (2,32%, Volterra (2,29%), Watt & Volt (1,93%), ΖΕΝΙΘ (1,87%), Volton (1,04%).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail