Οι αντικειμενικές αξίες και η παγίδα των τεκμηρίων

Η αύξηση των αντικειμενικών και η διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να οδηγήσει το επόμενο έτος, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2022, στην αύξηση των επιβαρύνσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν έξτρα φόρου καθώς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο. Συγκεκριμένα, στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξάνονται πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυξάνονται κατά 40%. Σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξάνονται κατά 21,43%.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ενδεικτικά κινδυνεύουν να "πέσουν" στα τεκμήρια οι κάτοικοι του 3ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, με την τιμή ζώνης από τα 2.300 ευρώ ανά τ.μ. να ανεβαίνει στα 3.200 ευρώ ανά τ.μ. (που περιλαμβάνει τις περιοχές Αστεροσκοπείο, Πετράλωνα, Μεταξουργείο και Θησείο), οι κάτοικοι του 1ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, δηλαδή του ιστορικού κέντρου της πόλης, και οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη και τη Μύκονο η ανώτατη τιμή ζώνης πλέον περνάει το όριο των 5.000 ευρώ και όσοι δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια θα πληρώσουν επιπλέον φόρους. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που το συνολικό δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα "τεκμήρια", η διαφορά φορολογείται κατά περίπτωση ως εισόδημα από μισθωτή εργασία ή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λπ. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν 2.032.887 φορολογούμενοι, υπόχρεοι και σύζυγοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ και αυξημένοι φόροι εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες, το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

-Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων με 40 ευρώ το τ.μ.

- Από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.

- Από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.

-Από 201 έως 300 τ.μ. με 200 ευρώ το τ.μ.

Στην "επικίνδυνη ζώνη" είναι, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι του 3ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, του 1ου του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου.

 - Από 301 τ.μ. με 400 ευρώ το τ.μ.

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ωστόσο, για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40%, και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ. κατά 70%. Οταν υπάρχει μονοκατοικία, τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail