Ο Ερντογάν το έχει δίπορτο. Θα δικαιωθεί;

Η ανοχή των Ευρωπαίων όσο και των ΝΑΤοϊκών συμμάχων όσον αφορά τα τουρκικά τερτίπια είναι πρωτοφανής. Από την μια την εκθειάζουν για την συμβολή της στην συνέχιση της συμφωνίας για τα σιτηρά και από την άλλη σιωπούν όταν συνεργάζεται με την Μόσχα στους τομείς της ενέργειας και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, κάτι που συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων

Από: energia.gr - της Μύρνας Νικολαΐδου

Οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, αναφέρεται στην έκθεση, την οποία απεκάλυψε το energia.gr.   

Παρά ταύτα ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να την συνετίσει. Πέρα από κάποια λόγια, υπήρξαν πράγματι δύο επικριτικά άρθρα για την αλαζονική στάση της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα σε Bloomberg και Reuters, είναι πλέον σαφές ότι οι Δυτικοί δεν επιθυμούν να εμπλακούν. Ακόμη και όταν ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανεκοίνωσε με στόμφο ότι δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ  μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορώντας τες για επαφές με τρομοκράτες, ούτε  τότε υπήρξε κάποια σθεναρή αντίδραση. Το Σταίητ Ντηπάρνμεντ απλώς προχώρησε σε μια καταδικαστική ανακοίνωση, μιλώντας για ανεύθυνα σχόλια και έπειτα ο Μπάιντεν συναντήθηκε κανονικά με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της G20 στο Μπαλί, με τον Τούρκο Πρόεδρο να διατείνεται μάλιστα ότι  συζητήθηκαν και τα F.16. Και τις ΗΠΑ ούτε να επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και να το διαψεύδουν.

Αλλά και εκτός ΝΑΤΟ,  ο Ερντογάν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Μετά τις επίμονες προσπάθειες της Άγκυρας να γεφυρώσει το χάσμα με το Τελ Αβιβ -κάτι που τελικώς επέτυχε-, ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε προ ημερών  ότι η χώρα του απέρριψε αίτημα του Ισραήλ για απέλαση των ηγετών του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης «Χαμάς» που κατοικούν στην Τουρκία, τονίζοντας μάλιστα ότι η  Τουρκία δεν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατικό κίνημα! Κάτι, που ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Ισραήλ. Ωστόσο ούτε  αυτό κατέστη αρκετό για να εκτροχιάσει  για μια φορά τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Τουναντίον, ο  επόμενος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανυάχου τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο   Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας παραλλήλως ότι οι δύο πλευρές  θα εργαστούν για να  «ξεκινήσουν μια νέα εποχή στους δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, κάτι που φαίνεται να πιστώνει στην απερχόμενη ισραηλινή ηγεσία. Και όπως επίσης διαφαίνεται επιθυμεί να συνεχίσει και η νέα.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες ο Τούρκος Πρόεδρος τουλάχιστον εκτός συνόρων, ανάγοντας την εξωτερική πολιτική και κατά συνέπεια τα εθνικά θέματα στο βαρύ πυροβολικό του εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023. Κάτι που ήδη φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αν αναλογισθεί κανείς την ανάκαμψη που σημειώνει το ΑΚΡ στις δημοσκοπήσεις από τον Σεπτέμβριο, δίδοντας και πάλι προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα.         Αναλυτές εκτιμούν ότι ακριβώς αυτή η συντήρησις της επιθετικής ρητορικής στα ελληνοτουρκικά και στις ΗΠΑ έχει δώσει σημαντικές ανάσες στον Ερντογάν. Και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ουδείς γνωρίζει μέχρι που προτίθεται να φθάσει ο Τούρκος Πρόεδρος για να πετύχει το σκοπό του. Ειδικά αν σκεφθεί κανείς ο χρόνος διεξαγωγής των τουρκικών και των ελληνικών  εκλογών σχεδόν συμπίπτει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail