Η Κίνα μπορεί να εκτοξεύσει στα 200 δολάρια το πετρέλαιο - Σενάρια «εκρηκτικής» ανόδου

Alexey_Hulsov / pixabay

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 3% την Παρασκευή, αφού οι υγειονομικές αρχές της Κίνας χαλάρωσαν ορισμένα από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στη χώρα, αυξάνοντας τις ελπίδες για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Από: ieidiseis.gr

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 2,89 δολάρια, ή 3,1% στα 96,56 δολάρια το βαρέλι έως τις 14:32 ώρα Ελλάδας, επεκτείνοντας την άνοδο 1,1% από την προηγούμενη συνεδρίαση, μεταδίδει το Reuters.

Επίσης, για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI), τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3,24 δολάρια, ή 3,8% στα 89,71 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 0,8% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι άρση των περιορισμών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του χρόνου καραντίνας για όσους είχαν στενές επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά δύο ημέρες.

«Κατά τη γνώμη μας, τα πρώτα μικρά βήματα χαλάρωσης επέτρεψαν στις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν ξανά, όμως το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόκλιση από την αυστηρή πολιτική της χώρας για μηδενική Covid», δήλωσε η Commerzbank.

Ο ηπιότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια ελαφιά προσγείωση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ στήριξε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει προσεκτικός στην παραγωγή πετρελαίου, σημειώνοντας ότι τα μέλη είδαν «αβεβαιότητα» στην παγκόσμια οικονομία ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του μπλοκ τον Δεκέμβριο, ανέφερε το Bloomberg News.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, (ΟΠΕΚ+), είχαν συμφωνήσει τον περασμένο μήνα σε απότομες περικοπές παραγωγής. Θα συναντηθούν ξανά στις 4 Δεκεμβρίου για να καθορίσουν την πολιτική τους.

Ωστόσο, τα συμβόλαια αναφοράς πετρελαίου κατευθύνονταν σε εβδομαδιαίες μειώσεις, λόγω των αυξανόμενων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και των παρατεταμένων φόβων για την περιορισμένη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, εν μέσω ανόδου των καθημερινών κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο αριθμός των μολύνσεω στον ασιατικό γίγαντα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το lockdown στη Σαγκάη νωρίτερα φέτος. Τόσο το Πεκίνο όσο και το Τσεντσόου σημείωναν καθημερινά ρεκόρ περιστατικών. Εκτός από την καραντίνα, η μειωμένη κινητικότητα και η «παύση» στα ταξίδια σε όλη την Κίνα μείωσαν τη ζήτηση καυσίμων, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Πετρέλαιο και στα 200 δολάρια;

Ολοένα και περισσότεροι traders, πάντως, «βλέπουν» τώρα μια καινούργια τιμή – στόχο για το πετρέλαιο: τα 200 δολάρια.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent με το περισσότερο trading τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει δικαίωμα αγοράς στα 200 δολάρια τον Μάρτιο του 2023.

Περίπου τα μισά από τα συμβόλαια αγοράς πετρελαίου σε αυτή την τιμή φαίνεται ότι έχουν τοποθετηθεί από έναν αγοραστή που ξόδεψε περίπου 810.000 δολάρια σε options, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γιόγκερ, διευθυντή του τομέα προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας στην Mizuho Securities USA.

Οι έμποροι τοποθετούνται τώρα πιο επιθετικά από κάθε άλλη φορά. Σημειώνεται, ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν έχουν αυξηθεί ποτέ πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Θα φάνταζε δε απίθανο, να συμβεί κάτι τέτοιο εν μέσω μιας παγκόσμιας ύφεσης. Θεωρητικά όμως, ο κατάλληλος συνδυασμός καταστάσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις τιμές προς νέα υψηλά.

Αρχικά, το πλάνο της ΕΕ να κόψει τις ρωσικές εισαγωγές στις 5 Δεκεμβρίου αλλά και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές που θα μπορεί η Μόσχα να πουλά το πετρέλαιο σε άλλες χώρες

Ακόμα, οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στην αύξηση των προμηθειών φέτος, πουλώντας πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα με ρυθμό σχεδόν ενός εκατ. βαρελιών τη μέρα από τον Μάιο. Αυτό συνέβαλε στο να παραμείνουν οι τιμές χαμηλά. Ωστόσο, οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν αυτόν τον μήνα και να σταματήσουν τον Δεκέμβριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail