Marder για την παρέλαση (και όχι για τα νησιά)

Ενώ αποσύρονται από νησιά του Αιγαίου (έως τώρα, τουλάχιστον από ένα) Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, δε φαίνεται να αντικαθίστανται από άλλα. Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά υψώνει και πάλι τους τόνους περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών

Από: antinews.gr

Τα πρώτα έξι γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), Marder, σε ανταλλαγή με τα παλαιά, σοβιετικής εποχής, BMP 1, που έχουν αναπτυχθεί στα νησιά, παρέλαβε η Ελλάδα. Ως όλα δείχνουν, αυτά τα Marder προορίζονται για την παρέλαση και όχι για τα νησιά. Ενόψει, μάλιστα, της επίσκεψης Σολτς, οπότε αναμένονται νέα χρυσοφόρα εξοπλιστικά συμβόλαια με τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, ο χαρακτηριζόμενος ως «δεξί χέρι» του Ερντογάν, και βασικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην τουρκική προεδρία και το μέγαρο Μαξίμου, Ιμπραήμ Καλίν, επετέθη με δριμύτητα κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες». Μια σε υψηλούς τόνους τοποθέτηση, η οποία προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι ο Καλίν ως «δίαυλος επικοινωνίας», μάλιστα, δε φημίζεται για τους άκρως επιθετικούς τόνους.

Σύμφωνα με έντονη φημολογία, πάντως, τα γερμανικά Marder, που θα παραληφθούν από την Ελλάδα σε αντικατάσταση των ελληνικών BMP 1, τα οποία στέλνονται στην Ουκρανία (προς το παρόν, 40), δε θα αναπτυχθούν στα ελληνικά νησιά. Κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, αυξάνει τις υποψίες περί ελληνικής υποχωρητικότητας στις πιέσεις περί «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών.

Για παρέλαση και για τον καγκελάριο

Τα πρώτα έξι Marder ήδη μεταφέρθηκαν χτες στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΓΕΕΘΑ. Πιθανότατα, μεταφέρθηκαν όπως όπως για να πάρουν μέρος στη στρατιωτική παρέλαση, ούτως ώστε να δείξει η κυβέρνηση στην ελληνική κοινή γνώμη ότι οι εξοπλισμοί προχωρούν.

Ταυτόχρονα, και η γερμανική πλευρά επεδίωκε να δείξει πως τηρεί τις υποσχέσεις της και υλοποιεί εγκαίρως τις συμφωνίες της. Κάτι που έχει σημασία για το Βερολίνο, δεδομένου ότι, κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στην Αθήνα, στις 27 Οκτωβρίου, αναμένονται χρυσοφόρα εξοπλιστικά συμβόλαια 2-4 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, ωστόσο, πως η «επιθυμία» και της γερμανικής πλευράς ήταν να μην αναπτυχθούν τα Marder στα νησιά, προκειμένου να μη… δυσαρεστηθεί η Τουρκία.


 
Η «λυπητερή»

Κατά πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 100 Marder. Όμως, ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, πρόσφατα επισήμανε ότι «σχετικά με την πληροφορία που παρέχει η Rheinmetall στην επίσημη ιστοσελίδα της (και αυτό το πληροφορούμαστε από το εξωτερικό), ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα παραλάβει 100 και όχι μόνο τα 40 Marder της ανταλλαγής, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ, εκκρεμεί το ερώτημα αν τα 40 «δωρεάν» είναι το τυράκι για τα υπόλοιπα 60 που δε θα είναι δωρεάν – οχήματα θυμίζουμε 40ετίας- ή αν όλα μαζί τα 100 θα είναι το τυράκι για μια νέα μεγάλη αγορά αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά γερμανικής προέλευσης».

Εφόσον ευσταθεί κάτι τέτοιο, στις εξοπλιστικές συμφωνίες που εκτιμάται ότι θα κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς, προβλέπονται, εκτός από τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης, Leopard (για πολλούς στρατιωτικούς δεν αξίζει να γίνει), και η αγορά Marder.


 
Στον Έβρο;

Τα ΤΟΜΑ, σύμφωνα με έντονη φημολογία, αναμένεται να αναπτυχθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά. Στα νησιά έχουν μεταφερθεί ελαφρά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), εξαιρετικά αμφιβόλου επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και θωράκισης, που «χάρισαν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στρατιωτικοί κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη Marder στον Έβρο, πλάι στα Leopard, έχει μεγάλη και ουσιαστική επιχειρησιακή αξία. Ωστόσο, η διαβεβαίωση που είχε δώσει η κυβέρνηση αρχικά ήταν πως ό,τι στέλνεται στην Ουκρανία, στην προκειμένη τα ΤΟΜΑ, ΒΜΡ 1, θα αντικαθίσταται με αντίστοιχο όπλο.

Εάν δεν αντικατασταθούν τα BMP με αντίστοιχα όπλα, είναι προφανές ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση θα φανεί ανακόλουθη λόγων και πράξεων, και απλά θα επιβεβαιώσει ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ που πίεζαν για -εδώ και τώρα- αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

«Αποστρατιωτικοποίηση» νησιών


Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, A Haber, ο Ιμπραήμ Καλίν εγκάλεσε (!) την Ελλάδα ότι «δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Τουρκία για βραχυπρόθεσμα οφέλη».

Κατά το πάγιο προπαγανδιστικό αφήγημα της Άγκυρας, ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι η ελληνική πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις. Είναι η Ελλάδα που πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει αυτή την ένταση. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος».

Σε επιθετικό τόνο, σημείωσε ότι «η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες».

Τέλος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ από μόνη της (σ.σ. η Ελλάδα). Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail