Τι είναι το G.U.A.M. και πώς ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ωθεί σε αναζωογόνησή του

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, η Γεωργία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μολδαβία σχημάτισαν το συμβουλευτικό φόρουμ της GUAM για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές προσπάθειες να κρατήσει τις χώρες στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας μέσω της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) και να προωθήσουν τη δική τους ολοκλήρωση με τη δημοκρατική Δύση. Έκτοτε, η ομάδα είχε μια περίεργη ιστορία, κερδίζοντας και στη συνέχεια χάνοντας το Ουζμπεκιστάν ως μέλος και αποτυγχάνοντας να προσελκύσει άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Πολωνίας.

Από: capital.gr / Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Όπως τονίζει σε άρθρο του στο Jamestown Foundation, o Πολ Γκλομπ, πρώην στέλεχος της CIA, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην διευθυντής έρευνας και δημοσιεύσεων στη Διπλωματική Ακαδημία του Αζερμπαϊτζάν, με την πάροδο του χρόνου, έχει αυξηθεί σε σημασία για τα μέλη της και τους δεσμούς τους με τη Δύση. Δύο μέλη, η Γεωργία και η Ουκρανία, έχουν αποχωρήσει από την CIS και τα άλλα δύο έχουν υποβαθμίσει την ιδιότητα μέλους τους. Και οι τέσσερις χώρες διατήρησαν τη συμμετοχή τους παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Μόσχας να διαλύσει τον όμιλο, χρησιμεύοντας έτσι ως πλατφόρμα για αλληλεπίδραση μεταξύ των τεσσάρων και με τη Δύση, καθώς και ως πρότυπο για άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουν προς πιο ολοκληρωμένη ανεξαρτησία από το πρώην αυτοκρατορικό κέντρο.

Η Μόσχα ήταν πάντα αντίθετη στον σχηματισμό τέτοιων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων άλλων όπως το Intermarium, λαμβάνοντας υπόψη ρυθμίσεις όπως δυτικά έργα που στρέφονται κατά της Ρωσίας και πιστεύοντας ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα τους γείτονές του σε διμερή μορφή παρά σε πολυμερείς οργανισμούς όπως το GUAM. Όμως, όπως συνέβαινε συχνά στις σχέσεις της Μόσχας με τους γείτονές της, οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ήταν αξιοσημείωτα αντιπαραγωγικές. Όταν ο Πούτιν ήταν συγκρατημένος στην προσέγγισή του προς τους γείτονες της Ρωσίας, αυτές οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του GUAM, είχαν υποχωρήσει σε σημασία, αλλά όταν κινήθηκε επιθετικά, όπως το 2008 και το 2014, τέτοιες περιφερειακές προσπάθειες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη έλξη και προσέλκυσαν περισσότερη προσοχή, ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι ήθελε ο Ρώσος ηγέτης.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έχει κάνει ακόμη περισσότερα για να τονώσει τη σημασία του GUAM για τα μέλη του· να αυξήσει το ενδιαφέρον των άλλων, ιδιαίτερα της Τουρκίας· και να επιφέρει ανησυχία στη Μόσχα απέναντι στην προοπτική ότι μια ομάδα αφοσιωμένη ως επί το πλείστον στον εκδημοκρατισμό και την οικονομική συνεργασία θα λάβει τώρα και μια διάσταση ασφάλειας. Και οι τρεις αυτές τάσεις επισημάνθηκαν σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της GUAM στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022. Πράγματι, η πρόοδος που σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη και η προοπτική ότι η Ουκρανία θα αντικαταστήσει τη Μολδαβία ως πρόεδρος του GUAM το επόμενο έτος, ώθησε έναν σχολιαστή της Μόσχας, τον Ντμίτρι Νεφιόντοφ, να εκφράσει ανησυχία για τη "δεύτερη πνοή" που έχει πάρει η GUAM και τους τρόπους με τους οποίους η οικονομική και άλλη συνεργασία μεταξύ των μελών της γενικά και μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ουκρανίας θέτει συγκεκριμένα υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Μπακού για συνεργασία με τη Μόσχα. Μια τέτοια συμφωνία επισφραγίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την "ειδική στρατιωτική του επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, και οι τέσσερις υπουργοί όχι μόνο επανέλαβαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Πούτιν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ υποσχέθηκε επίσης να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική και ενεργειακή υποστήριξη. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν θερμά αυτή τη δέσμευση, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει τόσο σε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια όσο και στη συμμετοχή των άλλων χωρών της GUAM στην ανοικοδόμηση των ουκρανικών περιοχών που καταστράφηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Από την αρχή του πολέμου του Πούτιν, η SOCAR Energy Ukraine του Αζερμπαϊτζάν έχει παράσχει περισσότερα από 200.000 λίτρα καυσίμων αυτοκινήτων για ασθενοφόρα και άλλες χρήσεις. Αναφέρεται επίσης όλο και περισσότερο ότι το Μπακού παρέχει όπλα στην Ουκρανία μέσω της Αφρικής και ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να αυξηθεί και να περιλαμβάνει ακόμη και στρατιωτικά αεροπλάνα. Όχι ασήμαντο, ο Νεφιόντοφ βλέπει αυτή την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν ως επηρεασμένη από το GUAM και τον ρόλο του ως πράκτορα της Δύσης ενάντια στη Ρωσία.

Το ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να είναι σε θέση να παράσχει αυτή και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία επισημάνθηκε από μια ναυτική άσκηση του Μπακού που διεξήχθη στην Κασπία Θάλασσα ταυτόχρονα με τη συνάντηση της GUAM στη Νέα Υόρκη. Αυτή η άσκηση δείχνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει ναυτική ικανότητα που θα μπορούσε να ωφελήσει την Ουκρανία παρέχοντας εκπαίδευση ή άλλη βοήθεια στη Μαύρη Θάλασσα, υποστήριξη που η Μόσχα θα θεωρούσε σίγουρα τόσο εχθρική όσο και οργανωμένη από τη Δύση.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έδωσε έτσι μια νέα πνοή στο GUAM, όχι μόνο εντείνοντας τη συνεργασία μεταξύ των μελών του, αλλά και προσελκύοντας άλλους, ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία, στο μέλλον, θα μπορούσε να γίνει μέλος, περνώντας έτσι τη σημαντική γραμμή μεταξύ χωρών που κάποτε ήταν κομμάτια της Σοβιετικής Ένωσης και εκείνων που δεν υπήρξαν ποτέ.

Εάν επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία αύριο, μια εξαιρετικά απίθανη προοπτική, είναι πιθανό το GUAM να υποχωρήσει ξανά σε σημασία, όπως συνέβη για ένα διάστημα μετά το 2008 και το 2014. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η εμπειρία της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων που υποστηρίζουν την Ουκρανία καθιστούν πιθανό ότι, αυτή τη φορά, η ομάδα θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τα μέλη της όσο και ως πρότυπο για άλλους στο μέλλον.

Και εάν, όπως φαίνεται πιο πιθανό, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, το GUAM θα ​​αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και θα το βάλει σε θέση να βοηθήσει την πλήρη και οριστική διάλυση του μετασοβιετικού χώρου, καθώς και την ενσωμάτωση ορισμένων ή όλων των μελών του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως ακόμη και στον Οργανισμό της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Εάν συμβεί αυτό, το GUAM θα ​​έχει παίξει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή από αυτό που παίζει η θνίσκουσα Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) της Ρωσίας.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail