Μετά τη φρεγάτα F-601 ΚΙΜΩΝ, κτίζεται και ο ΝΕΑΡΧΟΣ: Το Πολεμικό Ναυτικό επιστρέφει δυναμικά στο Αιγαίο και κατακτά τη Μεσόγειο

Η επιβλητική ανάστροφη πλώρη της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belh@rra η οποία μέσα από μια συμβολική τελετή πέρασε στην φάση του λεγόμενου δεξαμενισμού ώστε τα block που έχουν ήδη κατασκευαστεί να ενωθούν και να μετατραπεί σε ενιαίο καράβι. Πηγή: Naval Group
Η ανάστροφη πλώρη της νέας Ελληνικής φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» δεσπόζει στη δεξαμενή του ναυπηγείου του Λοριάν στη Βρετάνη. Η ιστορία του Πολεμικού παίρνει σύγχρονη μορφή μέσω του χάλυβα των Belh@rra.
 
Από: hellasjournal.com - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ// HELLAS JOURNAL

Μετά τις ιστορικές τριήρεις της αρχαίας Ελλάδας, το θωρηκτό της νίκης «Αβέρωφ», τώρα οι φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» φέρνουν ξανά στα νερά του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου την ανάστροφη πλώρη.

Το αν αρκούν τρείς ή τέσσερις φρεγάτες Belh@rra το έχει εξηγήσει το Πολεμικό Ναυτικό στην πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα στιγμή κρατά στα χέρια της δυο «άσσους», της ενεργοποίησης της option για το τέταρτο πλοίο της κλάσης «ΚΙΜΩΝ» το οποίο θα είναι σε πρωτοφανή τιμή σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τις ανατιμήσεις των υλικών και σαφώς την ενίσχυση του στόλου με τέσσερις νέες κορβέτες κι όχι ημίμετρα που πλασάρονται με δεξιοτεχνία.

Πάντως στο Πολεμικό Ναυτικό, τώρα που η πρώτη Ελληνική φρεγάτα μπήκε στη δεξαμενή (DryDock) αισθάνονται πλήρως δικαιωμένοι με την αρχική απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, για το state of the art καράβι που πρόκειται, ίσως νωρίτερα από το 2025 να ενισχύσει τον στόλο.

Και μέσα από τον χαιρετισμό του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, ο οποίος παραβρέθηκε στο ναυπηγείο του Λοριάν για δεύτερη φορά μέσα στο 2022, αν απομονώσουμε μια φράση του, μπορούμε να παρατηρήσουμε τον «πόθο» που έχει εδώ και χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, να μπορεί να σταθεί στις ανοιχτές θάλασσες, όπως αυτή της Μεσογείου που κρύβει πολλές προκλήσεις και ο στόλος καλείται ν’ αντιμετωπίσει με επιτυχία.

Ο νόμος της ισχύος στη θάλασσα…

  •     «Νιώθω συνεπώς, βαθιά συγκίνηση, αλλά κυρίως υπερηφάνεια, καθώς γίνομαι σήμερα μάρτυρας στην ενσάρκωση ενός οράματος που για χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, προσδοκούσε με πίστη και κυρίως, ασίγαστη επιμονή, για την πραγμάτωσή του», σημείωσε ο Αντιναύαρχος Πετράκης θέλοντας να καταδείξει ότι το ναυτικό σε πολύ λίγα χρόνια θα είναι ικανό να δημιουργήσει την απαραίτητη ομπρέλα προστασίας, όχι μόνο για το ίδιο το πλοίο αλλά για ένα μεγάλο εύρος της Ελλάδας.

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να βάζει φωτιά στο φυτίλι με εμπρηστικούς λόγους, αναφέρθηκε στην ισχύ που είναι ικανές να προσδώσουν οι φρεγάτες Belh@rra στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πανίσχυρες, με ραντάρ που βλέπει ό,τι πετά κι ό,τι πλέει σε ασύλληπτες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 300 χλμ, είναι ικανές να πλήξουν ταυτόχρονα τους πιο επικίνδυνους στόχους με τους πυραύλους Aster 30.

 


Τριάντα δύο Aster, τριάντα (σ.σ. από το 2027 και οι τρεις φρεγάτες θα έχουν αυτόν τον φόρτο ενώ αρχικά οι δυο πρώτες θα φέρουν 16 πυραύλους), πυραύλους Exocet BlockIIIc, τορπίλες, διπλό ανθυποβρυχιακό σύστημα στο οποίο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δίνει μεγάλη βαρύτητα, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ψηφιακό σύστημα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων κ.α, συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο αποτροπής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Γάλλοι παραδέχονται πλήρως τον εξοπλισμό που έχει επιλέξει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις Belh@rraτου στόλου, ενώ από τις σκέψεις μάλλον θα περάσουν στις πράξεις και θα εξοπλίσουν και τα δικά τους καράβια ακριβώς όπως και τα Ελληνικά.

Κτίζεται και ο Νέαρχος…

Το γεγονός της fast track κατασκευής των φρεγατών που προορίζονται για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό έχει ομολογουμένως εντυπωσιάσει τους Έλληνες επιτελείς οι οποίοι είδαν ότι ξεκινά και η κατασκευή της δεύτερης φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ», με τα τρία πρώτα section να προχωρούν.

Χαρακτηριστικό είναι πως λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι η πρωτότυπη FDI, πλοίο που προορίζεται για το γαλλικό ναυτικό, να πέσει στο νερό εντός των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου, που από εκεί και πέρα οι εργασίες θα πολλαπλασιαστούν καθώς οι εργαζόμενοι πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες στο εσωτερικό του σκάφους εγκαθιστώντας τα πρώτα κρίσιμα συστήματα.

Στο νερό και εν όρμω θα γίνονται παράλληλα δοκιμές σε καθένα σύστημα απ’ όσα τοποθετούνται ώστε οι τεχνικοί να είναι σίγουροι για την λειτουργία τους αλλά και για μια σειρά βημάτων που πρέπει απαραιτήτως ν’ ακολουθηθούν, μέχρι να πάρουν μορφή και τα εσωτερικά διαμερίσματα της FDI.

Σε ό, τι αφορά τη συμβολική τελετή που έγινε την Παρασκευή στο Λοριάν της Γαλλίας εκείνο που σημειώθηκε από τους παραβρισκόμενους είναι ότι αυτά τα πλοία φιλοδοξείτε ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος διότι προσφέρουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και παράλληλα ο Έλληνας Αντιναύαρχος αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η Ελλάδα και το σύμφωνο αμυντικής συνδρομής σημείωσε πως το πρόγραμμα των φρεγατών Belh@rraσηματοδοτεί τη βούληση Ελλάδας και Γαλλίας να σταθούν δίπλα- δίπλα, αλληλέγγυες και απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, ενώ οι φρεγάτες αυτές μετατρέπονται στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής άμυνας του μέλλοντος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail