Εκλογές το Μάρτιο ή στο τέλος Ιουνίου – Οι πιθανές ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Μάρτιος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα χρονικά διαστήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού (Bloo­mberg) ότι οι κάλπες θα στηθούν άνοιξη ή αρχές του καλοκαιριού.

Από: Το Παρόν

Δεδομένου ότι, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν και επαναληπτικές εκλογές λόγω μη αυτοδυναμίας, θα απαιτηθεί ένα «καθαρό» διάστημα ενός μηνός τουλάχιστον. Γεγονός που περιορίζει τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς υπάρχουν γεγονότα και συνθήκες που καθιστούν απαγορευτικό το στήσιμο της κάλπης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Συγκεκριμένα, η 9η και η 16η Απριλίου είναι εκτός σχεδιασμού, καθώς είναι η Κυριακή των Βαΐων και το Πάσχα. Αντίστοιχα, η 21η και η 28η Μαΐου είναι εκτός λόγω των απολυτηρίων εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια. Επίσης, η 4η, η 11η και η 18η Ιουνίου είναι εκτός, αφού το διάστημα 2 – 16 Ιουνίου είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τον Ιούνιο η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 25η, με την προοπτική οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν στις 16 ή 23 Ιουλίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, με τις διεργασίες που θα απαιτηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ορκωμοσίες, συνεδρίαση Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κ.ά., θα φτάσουμε μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, με άμεση συνέπεια να διαταραχθούν οι θερινές διακοπές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Από την άλλη, η διεξαγωγή εκλογών μέσα στον Ιούλιο έχει έναν επιπλέον κίνδυνο: Να αυξηθεί το ποσοστό της αποχής, καθώς δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα διαταράξουν τις διακοπές τους προκειμένου να επιστρέψουν μόνο και μόνο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μια λύση θα ήταν να προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 2 Απριλίου και οι επαναληπτικές για το τέλος του μήνα με αρχές Μαΐου, ωστόσο προεκλογική εκστρατεία εν μέσω Εβδομάδας των Παθών και Πάσχα θα προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις. Συμπερασματικά, λοιπόν, ο Μάρτιος είναι ο πιο πρόσφορος μήνας για τη διεξαγωγή εκλογών. Οι πρώτες στις 5 του μήνα και οι επαναληπτικές στις 26 Μαρτίου ή το αργότερο στις 2 Απριλίου, ώστε όλα να έχουν τελειώσει πριν μπούμε στις εορτές του Πάσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail