Γιατί πολλοί κόβουν τα ασφάλιστρα ζωής

Του Λεωνίδα Στεργίου

Η απότομη μετάβαση από περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων και πληθωρισμού σε περιβάλλον ταχύτατης ανόδου επιτοκίων και ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το διαθέσιμο εισόδημα και την πορεία των αγορών, έφεραν νέα δεδομένα στα παραδοσιακά ασφαλιστικά και αποταμιευτικά-επενδυτικά προϊόντα. 

Από: capital.gr

Αλλαγή δεδομένων

Ασφαλιστικές εταιρείες και αμοιβαία κεφάλαια έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, να σχεδιάσουν νέα προϊόντα και να αλλάξουν το μάρκετινγκ. Οι πελάτες από εκεί που αναζητούσαν κάτι καλύτερο από το μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων και κατεύφευγαν είτε σε ασφαλιστικά προϊόντα, τραπεζοασφαλιστικά ή σε υψηλότερου ρίσκου, είδαν τις αγορές ομολόγων και μετοχών να πιέζονται. Την ίδια στιγμή, το κόστος των ασφαλίστρων για αρκετούς αποδείχθηκε υψηλό ή δημιούργησε ανασφάλεια, στα νέα δεδομένα, αν ληφθεί υπόψη η εκτίναξη της ζήτησης κατά το 2021 και το πανδημικό 2020, όταν, με κλειστή οικονομία, η αναγκαστική αποταμίευση ήταν η κεντρική τάση.

Αμηχανία και πτώση

Έτσι, στο επτάμηνο του έτους καταγράφεται πτώση 12,8% στην παραγωγή απλών ασφαλίστρων ζωής. Πρόκειται για μία τάση, η οποία είχε διαφανεί από τα τέλη του 2021 και αρχές 2022 και επιβεβαιώθηκε τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, τα ασφαλιστήρια που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις συνέχισαν την αυξητική τους πορεία, αν και με μικρότερο ρυθμό. Στον κλάδο ζημιών, το άνοιγμα της οικονομίας και η αύξηση των μεταφορών, εξαγωγών, εμπορικών συναλλαγών κά, έφεραν άνοδο στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Εκροές και από αμοιβαία χαμηλού ρίσκου

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και σε άλλες αποταμιευτικές και επενδυτικές μορφές. Πέραν από το "σπάσιμο” των προθεσμικών καταθέσεων που ήταν έντονο από την αρχή της πανδημίας (και νωρίτερα), το 2022 σημειώθηκαν καθαρές εκροές από αμοιβαία κεφάλαια και funds of funds σταθερού εισοδήματος ή μικρού ρίσκου, δηλαδή από ομολογιακά και διαχείρισης διαθεσίμων. Οι συνολικές εκροές, σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, διαμορφώθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι χθες σε 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως μεικτά και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, το ισοζύγιο ακόμα παραμένει θετικό κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η συνολική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων εμφανίζει εισροές περίπου 230 εκατ. ευρώ.

 

Τα στοιχεία

Στα παραδοσιακά ασφαλιστήρια ζωής, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η παραγωγή στο επτάμηνο διαμορφώθηκε σε 634 εκατ. ευρώ, έναντι 727 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι.

Σύνδεση με τις τραπεζικές καταθέσεις

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το "σπάσιμο” ορισμένων αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστηρίων (ή μη ανανέωση) εξηγεί μέρος της καθαρής αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών. Δηλαδή, ένα μέρος της αύξησης των καταθέσεων προέρχεται από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που έφυγαν από αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρείες. Διότι προκύπτει μεταφορά από τους λογαριασμούς των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου (του ιδιωτικού τομέα) προς εκείνον των νοικοκυριών. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι σε επίπεδο επταμήνου, μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό (300 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τη συνολική καθαρή άνοδο των καταθέσεων των νοικοκυριών (1,6 δισ.), ωστόσο, υπήρχαν μήνες που εξαγορές μεριδίων αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι των καταθέσεων. Συνεπώς, η συνολική καθαρή αύξηση των καταθέσεων δεν ταυτίζεται με αντίστοιχη καθαρή αύξηση της αποταμίευσης.

Σύγκριση με υψηλή βάση

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σημειώνουν, επίσης, ότι το 2021 είχε παρουσιαστεί μεγάλη άνοδος στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής, η οποία στο αντίστοιχο επτάμηνο είχε καταγράψει ρυθμό 16%, με τη μεγαλύτερη ώθηση να προέρχεται από τις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (62%). Η κατηγορία αυτή συνεχίζει και σήμερα ανοδικά, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (γύρω στο 5%).

Η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ζημιών συνεχίζει ανοδικά με ρυθμό 7%, υποστηριζόμενη κυρίως από τους κλάδουν πέραν των οχημάτων. Η παραγωγή ασφαλίστρων για οχήματα σημειώνει άνοδο 1% κυρίως λόγω του κλεισίματος πολλών συμβολαίων την προηγούμενη περίοδο όπου υπήρξε και έντονος ανταγωνισμός στις τιμές. Στους λοιπούς κλάδους για την κάλυψη ζημιών, η παραγωγή τρέχει με ρυθμό 10%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail