Βαρύς χειμώνας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε βαθύ τούνελ η χώρα

Σε βαθιά στενωπό εισέρχεται σταδιακά η χώρα και εκατομμύρια πολίτες και χιλιάδες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν έναν βαρύ χειμώνα, τον πλέον δύσκολο των τελευταίων αρκετών χρόνων.

Από: Το Παρόν

Οι υπέρογκες, άνευ προηγουμένου, αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και φυσικό αέριο θα εκτινάξουν στα ύψη το κόστος θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά, που εδώ και έναν σχεδόν χρόνο βιώνουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, πολύ δε περισσότερο εκείνοι που ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Την κατάσταση κάνουν ακόμη πιο δυσχερή οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, που έχει μετατρέψει την καθημερινότητα για τα περισσότερα νοικοκυριά σε… αγώνα επιβίωσης. Το περίφημο… καλάθι της νοικοκυράς, εκτός του ότι έχει γίνει πανάκριβο, φεύγει μισοάδειο από τα σούπερ μάρκετ.

Μια μεγάλη μερίδα πολιτών αδυνατεί να προμηθευτεί βασικά αγαθά, η κατανάλωση έχει μειωθεί αισθητά. Πλην όμως οι τιμές συνεχίζουν να τραβάνε προς τα πάνω και η αισχροκέρδεια έχει στήσει ένα ατελείωτο πάρτι, με την ανοχή της επίσημης Πολιτείας και φυσικά της κυβέρνησης.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα καθώς θα πλησιάζουμε τη χειμερινή περίοδο και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για τη θέρμανση.

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η αύξηση του επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν καλύπτει παρά ένα μικρό μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσης που υφίστανται τα νοικοκυριά.

Όσοι από τους πολίτες επιλέξουν άλλο μέσο θέρμανσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξημένες τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, η δε επιδότηση που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση δεν θα τους βοηθήσει ουσιαστικά να βγουν από το αδιέξοδο. Σε δυσμενή θέση αναμένεται να βρεθούν τους επόμενους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, κυρίως δε οι λεγόμενες μικρομεσαίες, που ούτως ή άλλως βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια αυξάνουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος, ενώ η ταυτόχρονη μείωση του τζίρου περιορίζει κι άλλο τα περιθώρια κέρδους.

Χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε οριακό σημείο, ενώ αυτές που αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρά (οικονομικά) προβλήματα θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο είτε να προχωρήσουν σε απολύσεις είτε να βάλουν λουκέτο.

Ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα επιμελητήρια της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές (ουσιαστικές) παρεμβάσεις και γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλες ενώσεις και φορείς που κινούνται στον χώρο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail