Αυτός είναι ο δρόμος που λιώνει μόνος του το χιόνι - Ποια νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί

Τέλος στο κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται κατά τις χιονοπτώσεις υπόσχεται να βάλει το σύστημα Power Road που ήδη εφαρμόζεται σε δρόμο.

Από: carandmotor.gr

Κάθε χιονόπτωση αποτελεί μία τεράστια δοκιμασία για τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι καλούνται να διασφαλίσουν – μεταξύ άλλων – την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι λεγόμενες «αλατιέρες» που κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς. Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις η σφοδρή χιονόπτωση δεν επιτρέπει τον έγκαιρο καθαρισμό κάθε δρόμου, με αποτέλεσμα να προκαλείται χάος.

Λύση στο πρόβλημα υποσχέται να δώσει η γαλλική εταιρεία Eurovia (θυγατρική της Vinci) μέσω του συστήματος Power Road που ήδη εφαρμόζεται εδώ και λίγους μήνες σε έναν δρόμο 150 μέτρων στην πόλη Égletons στην περιφέρεια Corrèze στη νοτιοδυτική Γαλλία. Αντίστοιχα πρότζεκτ υλοποιούνται, επίσης, και σε άλλες περιοχές της χώρας.

δρόμος που θερμαίνεται μόνος του

Η λειτουργία του εν λόγω συστήματος είναι ιδιαίτερα απλή: Ο δρόμος «αποθηκεύει» τη θερμότητα από τον ήλιο, την οποία στη συνέχεια αξιοποιεί για το λιώσιμο του χιονιού.

Για την «παγίδευση» της θερμότητας του ηλίου χρησιμοποιείται ανλτία θερμότητας και μικροί σωλήνες που τοποθετούνται κάτω από τον δρόμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το σύστημα συλλέγει τη θερμότητητα, την οποία «απελευθερώνει» τον χειμώνα για το λιώσιμο του χιονιού.

δρόμος που θερμαίνεται μόνος του
 
Πέρα από τους δρόμους, το Power Road σύστημα μπορεί να «επωφελήσει» και άλλα κτήρια, όπως γειτονικές κατοικίες (θέρμανση τον χειμώνα), βιομηχανικούς χώρους, πισίνες κ.ο.κ.

Παράλληλα, καταργείται η ανάγκη για τη ρίψη χημικών και αλατιού στον δρόμο, το οποίο ως γνωστόν προκαλεί μεγάλη ζημιά στο αμάξωμα και σε πολλά μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας, μιας και επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας σκουριάς.

Μία από τις κύριες προκλήσεις του Power Road είναι, τέλος, η περαιτέρω προώθηση της χρήσης της γεωθερμικής και θερμικής ηλιακής ενέργειας: Ο δρόμος γίνεται έτσι παραγωγός και φορέας ανανεώσιμης θερμότητας, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τα οποία ως γνωστόν εκπέμπουν επιβλαβείς ρύπους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail