Περασμένα, αλλά… καθόλου ξεχασμένα: Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί δεν αξιώνουν από τους Γερμανούς τις πολεμικές αποζημιώσεις; Γιατί;

FILE PHOTO : Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης (L) καλωσορίζει τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (R) κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.EPA, DIMITRIS TOSIDIS

Δεν έρχεται τυχαία ο Σολτς στην Αθήνα, παραμονή της εθνικής επετείου που συμβολίζει το μεγάλο «ΟΧΙ» στην επιβουλή του Αξονα. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει πριν μερικά χρόνια η Μέρκελ.


Και επειδή, όσο και ξεπουλημένοι να είναι οι πολιτικοί μας αποκλείεται να μην αντιλαμβάνονται τον «βλάσφημο συμβολισμό» μιας τέτοιας επίσκεψης, η πρωτοβουλία ανήκει σίγουρα στη γερμανική πλευρά: Τότε ευκαιρούμε, τότε ερχόμαστε…

Εχουν κάθε λόγο οι Γερμανοί να υποδύονται ότι η εθνική γιορτή του «ΟΧΙ» δεν συνιστά μια ημερομηνία ορόσημο στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Εχουν σβηστεί, λένε, αυτά. Περασμένα, ξεχασμένα…

Στο πονηρό τους μυαλό η προσβολή μέσα στο ίδιο μας το σπίτι είναι μία ακόμη επίδειξη ισχύος εις βάρος του υπερχρεωμένου δουλοπάροικου. Αφου δεν διαμαρτύρονται οι Ελληνες που τους ξεφτιλίζουμε τα ιερά και όσια, δεν θα τολμήσουν να μιλήσουν και για τα δικά μας χρωστούμενα, σκέπτονται. Τις πολεμικές επανορθώσεις. Περασμένα ξεχασμένα κι αυτά.
  • τους νοιάζει να πουλήσουν, σε εμάς τους υπερχρεωμένους, κανένα σιδερικό από τα ίδια που σπρώχνουν αβασάνιστα στην Τουρκία του Ερντογάν.

Δεν έχουν και πολύ άδικο οι σύγχρονοι δυνάστες μας. Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε ως έθνος με τους πολιτικούς που εκλέγουμε για να μας εκπροσωπούν. Αυτοί θάβουν συνειδητά τις διεκδικήσεις μας. Οι κατοχικές οφειλές της Γερμανίας δεν παίζουν πουθενά στην ατζέντα των συνομιλιών, παρότι μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα τους αποτελεί συμβατική και όχι επανορθωτική υποχρέωση της άλλης πλευράς. Αθέτηση δανείου δηλαδή, από αυτά που μας έλεγε ο Σόιμπλε ότι επιβάλλεται να τηρούνται…

Προσωπικά δεν θα κουραστώ να γράφω ότι μετά την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής, τον Απρίλιο του 2019, για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, όποιος Ελληνας πολιτικός αποφεύγει να τις βάλει ευθέως στο τραπέζι σε όλες τις επίσημες επαφές με Γερμανούς είναι απλά επίορκος. Τελεία και παύλα.

Προ ημερών το θύμισε και ένας παλαίμαχος διπλωμάτης, από αυτούς τους σπάνιους που είχαν το θάρρος να λένε τη γνώμη τους στους πολιτικούς και το πλήρωσαν ακριβά. Γιός του αείμνηστου Θεμιστοκλή Λ. Χρυσανθόπουλου, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που υπηρέτησε με την ίδια συνέπεια το διπλωματικό σώμα, σε μια ανάρτηση του στο facebook χαρακτηρίζει την ελληνική στάση ηλίθια.

Αφού απαριθμεί τις ελληνικές θυσίες και τις γερμανικές οφειλές του πολέμου, λέει ότι αντί να μας πληρώνει το Βερολίνο, το πληρώνουμε εμείς στα πλαίσια των μνημονιακών μας υποχρεώσεων.

«Ας απαιτήσουμε όλοι οι Ελληνες να δεχθεί η Γερμανία να ανοίξει συζήτηση για τα χρέη αυτά, πράγμα που αρνείται, και να φθάσουμε σε ένα διακανονισμό που να επιτρέψει στις ψυχές των σφαγιασθέντων να ησυχάσουν», σημειώνει ο πρέσβης. Και πολύ σωστά.

Φοβάμαι μόνο ότι χαρακτηρισμός «ηλίθιοι» είναι επιεικής. Κάτι πολύ χειρότερο συμβαίνει με τους πολιτικούς μας ειδικά απέναντι στη Γερμανία. Γιατί αντί να ζητούν τις αποζημιώσεις ετοιμάζονται να αγοράσουν σύγχρονα γερμανικά όπλα.

Είναι έτοιμοι να προσφέρουν το υστέρημα του Ελληνα φορολογούμενου παρότι οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ότι στα αμυντικά συμβόλαια:

  •   (α) δεν τηρούν ούτε τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και μετά τρέχουν εμάς στα δικαστήρια απαιτώντας «αποκατάσταση»
  •     (β) δεν σέβονται ούτε στο ελάχιστο τις εθνικές μας ευαισθησίες και πωλούν ακριβώς τα ίδια οπλικά συστήματα στους Τούρκους.

Βρίσκουν όμως, ξαναλέω, και τα κάνουν. Υπουργός άμυνας που εισηγείται να πάρουμε όπλα από το Βερολίνο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ρήτρα εξαίρεσης της Τουρκίας και με ανοιχτές τις αξιώσεις των Γερμανών προμηθευτών στα δικαστήρια, είναι επίσης επίορκος. Και ηλίθιος.

Μεταξύ μας, δεν θρέφω ελπίδες ότι ο Μητσοτάκης θα εγείρει ζήτημα αποζημιώσεων κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Σολτς. Αν το κάνει θα είναι υπό τύπον αγγαρείας.

Κάπως όπως το ψέλλισε ο Δένδιας στην ομόλογο του, μεταξύ τυρού και αχλαδίου(ξέρετε, υπάρχει κι αυτό, αλλά μην σας στεναχωρεί, δεν χάθηκε ο κόσμος…). Μπορεί λοιπόν και ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει μία τυπική αναφορά, κάτω από την πίεση των ελάχιστων φωνών που επιμένουν να μνημονεύουν το εθνικό χρέος.

Αν και όπως έγραψε ένα «έγκυρο» φιλοκυβερνητικό μέσο από αυτά που επιδίδονται εμπνευσμένα στο …ξεσκόνισμα του ζεύγους Κυριάκου-Μαρέβας, ίσως να μην είναι… «η κατάλληλη περίσταση» για να τεθεί το θέμα. Γιατί «γερμανικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και αν η νυν πολωνική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει μία σύμπλευση με την Ελλάδα στο πεδίο της νομικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων, η Ελλάδα φαίνεται να έχει άλλες, πιο επείγουσες προτεραιότητες…»

Μάλιστα. Φτάσαμε στο σημείο ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης να προεξοφλεί(και να δικαιολογεί )την αφωνία, επικαλούμενο γερμανικές πηγές που εξηγούν ποιό είναι το συμφέρον μας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο «αιρετικός» πρέσβης Χρυσανθόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει το ανάστημα για να απαιτήσει εκβιαστικά από την Γερμανία τις κατοχικές οφειλές, απάντησε αφοπλιστικά:

«Δεν είναι θέμα αναστήματος. Το ανάστημα άλλωστε το δημιουργείς εσύ. Η το πιστεύεις γιατί είναι δίκαιο, ή δεν το πιστεύεις. Άλλο τώρα αν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί μας φοβούνται ή εξαρτώνται από τη Γερμανία».

«Εξαρτώνται από τη Γερμανία»…Βαριά κουβέντα αυτή η τελευταία από τα χείλη ενός έμπειρου διπλωμάτη. Μάλλον κάτι θα ξέρει περισσότερο από εμάς…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail