Σωσίβιο στην οικονομία ψάχνει ο Μητσοτάκης

- Βαρύ το κλίμα στην κοινωνία από τους φουσκωμένους λογαριασμούς και την ακρίβεια


Με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση να ρίχνουν βαριά την σκιά τους πάνω από τη χώρα, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, τον δυσκολότερο μετά τις εκλογές του 2019.

Από: Το Παρόν

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση χιλιάδες νοικοκυριά.

Το κύμα δυσφορίας στην ελληνική κοινωνία φουσκώνει σταδιακά. Γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι οι εκλογές είναι μπροστά, απέχουν λίγους μόνο μήνες.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας που δοκιμάζεται», διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός, αλλά το οικονομικό επιτελείο προειδοποιεί ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απεριόριστες.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί (εφαρμοστεί) μέχρι σήμερα για την ανάσχεση της ακρίβειας ελάχιστη ανακούφιση έχουν προσφέρει, ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους. Το κλίμα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν αχτίδα φωτός από την πλευρά της οικονομίας και εκτιμούν ότι από τις αρχές του 2023 το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. Θεωρούν ότι οι βασικοί δείκτες θα βελτιωθούν και αυτό θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην αγορά και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επισημαίνουν, δε, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά θα αμβλυνθούν, αφενός, με το πλαφόν που θα τεθεί στις τιμές για βασικά είδη με το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» και, αφετέρου, με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2023.

Προς την ίδια κατεύθυνση θεωρούν ότι θα λειτουργήσει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ισχύσει για το νέο έτος. «Ο κόσμος θα πάει στις εκλογές με χρήματα στην τσέπη του», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικών παραγόντων.

Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, αλλά θέλουν να ελπίζουν ότι θα τελειώσει με τη λιγότερη (πολιτική) φθορά για την κυβέρνηση. Κατά την εκτίμησή τους, η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει από τις αρχές της άνοιξης.

Με το σκεπτικό αυτό, πιθανότατα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού (Ιούνιο λένε οι τελευταίες πληροφορίες), ούτως ώστε να ζητήσει εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού κάτω από ευνοϊκές (καλύτερες) συνθήκες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail