Ο αρχιτέκτονας της τουρκο - λιβυκής συμφωνίας εκτιμά την αξία του «λιβυκού» φυσικού αερίου στα 30 τρισ δολάρια

Ο πρώην Αρχηγός του Επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ποσότητες φυσικού αερίου αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων «βόρεια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Λιβύης» και δήλωσε ότι η συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, η Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Τουρκία περιλαμβάνει τώρα «τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο», όπως σημειώνει η Al Wasat.

Από: echedoros-a.gr

Ο Γιαϊτζί είπε, σε συνέντευξή του στην τουρκική ιστοσελίδα «Haber 7», σήμερα Τετάρτη, ότι τα τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν δραστηριότητες σεισμικής έρευνας και έρευνας μέσα σε λίγους μήνες και δικαιολόγησε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στη συμφωνία σχεδιάζοντας «να καταπιεί μια περιοχή του μεγέθους τεσσάρων κυπριακών νησιών στη Μεσόγειο».

Ο Γιαϊτζί, με το παρατσούκλι «ο αρχιτέκτονας της θαλάσσιας συμφωνίας» μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, μίλησε για συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους από την ανατολική περιοχή, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και συνέχισε εξηγώντας:

 «Τους εξήγησα, μέσω χαρτών και δεδομένων, ότι είχαν αποκτήσει μια θαλάσσια περιοχή που δεν είναι μικρότερη από το μέγεθος των τεσσάρων κυπριακών νησιών, ή 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και είναι γνωστό ότι αυτές οι θαλάσσιες περιοχές είναι πολύ πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
 
Θεώρησε ότι «η προσπάθεια εξαγωγής αυτών των περιοχών από τη Λιβύη σε συμφωνία με την Ελλάδα και η παραχώρηση τους στην Ελλάδα ισοδυναμεί με πώληση της πατρίδας και προδοσία», επισημαίνοντας ότι η νέα συμφωνία επιτρέπει στον τουρκικό στόλο να λειτουργήσει και να ξεκινήσει δραστηριότητες γεώτρησης σε συγκεκριμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μετά τη σεισμική έρευνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιαϊτζί είπε: «Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή, καθώς δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής σεισμική έρευνα», θεωρώντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι ένδειξη «του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζουμε τον χάρτη της Σεβίλλης στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα τεθεί σε εφαρμογή, εκτός από τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή μας».
 
Αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία

Η συμφωνία πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την «σθεναρή απόρριψη» των συμφωνιών που υπογράφει η  Προσωρινή Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον  Αμπντέλ Χαμίν αλ Ντμπέιμπα,  που δεν μπορεί να υποχρεώσει  με αυτές το λιβυκό κράτος.

Ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να διαβουλεύεται απευθείας με «εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν τα συμφέροντα της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στη διαβεβαίωση «το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λιβυκού λαού και ότι οι συμφωνίες αποτελούν εγγενές δικαίωμα μιας άμεσα εκλεγμένης αρχής από το λιβυκό λαό, εκφράζοντας τη βούλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του στη γη του».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμβουλος Ακίλα Σάλεχ επιβεβαίωσε την άρνησή του να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία ή μνημόνιο κατανόησης από την Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θεωρώντας ότι  αυτή «δεν είναι δεσμευτική για το λιβυκό κράτος».

 Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου,  Αμπντουλάχ Μπλιχάκ, ανέφερε σε δήλωση: «Οποιαδήποτε συμφωνία, συνθήκη ή μνημόνιο κατανόησης που συνάπτεται από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας απορρίπτεται και είναι παράνομη, δεδομένης της νομικής λήξης της εντολής της κυβέρνησης του αλ Ντμπέιμπα αφού η κυβέρνηση αυτή έληξε η θητεία της στις 24 Δεκεμβρίου 2021».

alwasat.ly
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail