21η Οκτωβρίου, ημερομηνία ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό και τη νέα φρεγάτα του στόλου κλάσης «ΚΙΜΩΝ»

Την 21η Οκτωβρίου η Ελληνική Belh@rra τοποθετείται στην δεξαμενή κι από εκεί κι έπειτα οι ναυπηγοί στο Λοριάν θα τρέξουν ακόμη περισσότερο την κατασκευή της φρεγάτας με ορόσημο να παραδοθεί πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2025. Πηγή εικόνας: Naval Group

Προσπέρασαν και τον εαυτό τους οι Γάλλοι στο ναυπηγείο του Λοριάν καθώς τον περασμένο Αύγουστο υπολόγιζαν ότι στις 26 Οκτωβρίου θα τοποθετούσαν την Ελληνική Belh@rraστην δεξαμενή, ενώ τώρα όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει πέντε ημέρες πιο νωρίς.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

Κι έτσι η 21η Οκτωβρίου φαίνεται πως αποτελεί μέρα ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό διότι το πέρασμα της πρώτης νέας ψηφιακής φρεγάτας που προορίζεται για τον Ελληνικό στόλο στην δεξαμενή, δικαιώνει απόλυτα την επιλογή πλοίου από το ναυτικό Επιτελείο, το οποίο γύρισε την πλάτη σε κελεύσματα που δεν ανταποκρίνονταν στη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Ελλάδας.

Οι σχεδόν καθημερινές αναφορές του ναυτικού κλιμακίου του Λοριάν δείχνουν τη βούληση των Γάλλων ν’ ανταποκριθούν πλήρως στην πρόκληση των νέων δεδομένων που έχουν φέρει οι FDIστο Γαλλικό και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η σελίδα μας ήδη από τις 13 Αυγούστου είχε αποκαλύψει τα σχέδια των Γάλλων για τον επερχόμενο δεξαμενισμό της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας, κλάσης «ΚΙΜΩΝ» και τότε είχαμε επισημάνει την ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει στο ναυτικό Επιτελείο, στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου «παρουσιάστηκαν πολλές από τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά και όλα όσα κρύβονται στα «ψιλά» γράμματα.Και αναλύθηκαν οι κινήσεις που οφείλει το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει ώστε να μην βρεθεί όπως πολλά χρόνια προ εκπλήξεων.»

Μάλιστα όπως σημειώνεται από Επιτελείς, το ναυτικό στην παρούσα στιγμή έχει αποδείξει ότι ξέρει να σχεδιάζει το μέλλον του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επιπλέον ξέρει να θέτει τις βάσεις για όλα εκείνα που θα απαιτηθούν στο μέλλον ώστε να υποστηριχθεί με δυναμική το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού, που φέρνει τρομακτικές δυνατότητες αποτροπής σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Στο Λοριάν το παρόν θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ο οποίος θα βρεθεί στο ναυπηγείο για δεύτερη φορά και μάλιστα θα πατήσει στο έως τώρα κομμάτι της πρώτης φρεγάτας κλάσης «ΚΙΜΩΝ» η οποία θα φέρει το ίδιο όνομα.

Πάντως την στιγμή που το ναυτικό, πιστό στις παραδόσεις αιώνων που προχώρησε ήδη στην ονοματοδοσία των τριών Belh@rra, αναμένει την στιγμή των κυβερνητικών αποφάσεων που θα σημάνει η περαιτέρω ενίσχυση του στόλου.

Στο ναυτικό έχει φανεί εμπράκτως τα τελευταία χρόνια την αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας, καθώς το Επιτελείο σε συνεργασία με τον στόλο σχεδιάζουν το μέλλον δεκαετιών κι όχι ορισμένων μόνο ετών.

Και γι’ αυτό το λόγο οι Επιτελείς επιμένουν ιδιαίτερα από τώρα στη διαμόρφωση των συμβατικών υποχρεώσεων ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υποστήριξη για τις νέες φρεγάτες, τη μελλοντική συντήρησή τους αλλά και την άμεση εκπαίδευση των στελεχών που θα υπηρετήσουν τις νέες Belh@rra.

Όμως δεν είναι μόνο το πεδίο των νέων φρεγατών. Το επερχόμενο ΚΥΣΕΑ όπως φαίνεται πιθανά να φέρει την απόφαση που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Βλαχάκος».

Το ένα σενάριο αφορά την τετράδα των φρεγατών ΜΕΚΟ, ένα πρόγραμμα που κρίθηκε απαραίτητο παρά το υψηλότατο ρίσκο που εμπεριέχει. Αλλά και για την μείωση αυτού του ρίσκου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει δώσει την πρόταση του, δηλαδή πως το κόστος δεν θα ξεφύγει σε αστρονομικά ποσά.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η φρεγάτα FDI, ώστε η Ελλάδα να προλάβει την ιδιαίτερα δελεαστική τιμή η οποία είναι κλειδωμένη, ίδια με την αγορά των τριών πλοίων.

Άλλωστε με την τουρκική επιθετικότητα να έχει φτάσει σε πρωτοφανή δεδομένα, κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό είναι εκείνο που ήδη έχει κληθεί να σχεδιάσει τις κινήσεις του στην περίπτωση που οι νευρικοί γείτονες κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail