Η USAF θέλει απόσυρση των F-22! Θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για εμάς;

Η USAF και το Κογκρέσο βρίσκονται σε διαμάχη για το μέλλον του F-22 Raptor. Η USAF θέλει να αποσύρει τα μαχητικά για να δημιουργήσει χώρο στον προϋπολογισμό για τον αντικαταστάτη του, το μαχητικό Next Generation Air Dominance (NGAD). Το Κογκρέσο όμως αντιδρά έντονα στην απόσυρση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς στον κόσμο τόσο σύντομα.

Από: defence-point.gr

Η USAF διαθέτει αυτή τη στιγμή 185 F-22 Raptors εκ των οποίων τα 123 σε κατάσταση «πολέμου». Τα εναπομείναντα αεροσκάφη F-22 είναι αεροπλάνα εκπαίδευσης, ανάπτυξης και υποστήριξης, ανίκανα για εναέρια μάχη. Τα περισσότερα F-22 είναι ηλικίας κάτω των 16 ετών, αλλά η ανάπτυξη του αεροπλάνου ξεκινά από το πρόγραμμα Advanced Tactical Fighter της δεκαετίας του 1980.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της σχεδιαστικής φιλοσοφίας είναι «δεμένο» με την την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το F-22 προοριζόταν να πετάξει από βάσεις στη Δυτική Ευρώπη και να το πολεμήσει ενάντια στα μαχητικά της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σχεδιάστηκε για να είναι το καλύτερο σε αυτό που κάνει, αλλά δεν σχεδιάστηκε για να επιχειρεί σε μεγάλες αποστάσεις. Σαράντα χρόνια μετά, το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό.

Οι ΗΠΑ, που κάποτε ήταν μόνες στην κατασκευή μαχητικών stealth 5ης γενιάς, τώρα πρέπει να ανταγωνιστούν τα ρωσικά Su-57 “Felon” και τα κινεζικά μαχητικά J-20 και FC-31. Οι σχεδιαστές αεροσκαφών πρέπει τώρα να δουν πως τα αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρούν πάνω από την απεραντοσύνη του θεάτρου Ασίας-Ειρηνικού, πιθανότατα για 1.000 μίλια ή ακόμα περισσότερα για να εμπλακούν με εχθρικά μαχητικά. Ο ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τις νέες γεωγραφικές πραγματικότητες, απαιτεί ένα νέο αεροσκάφος.

Το νέο αεροπλάνο NGAD θα ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας stealth αλλά και, εξίσου σημαντικό, θα έχει την ικανότητα να πετάει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Αναπτύχθηκε, κατασκευάστηκε και πέταξε σε μόλις ένα χρόνο, το 2020, αν και δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, θα είναι εξαιρετικά ακριβό, καθώς ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι κάθε μαχητικό θα κοστίζει «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». (Συγκριτικά, το μαχητικό F-35A Joint Strike κοστίζει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.)

Σύμφωνα με τους Air Force Times, η υπηρεσία θέλει να αποσύρει 33 από τα παλαιότερα F-22 Block 20, στο πλαίσιο του αιτήματός της για τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2023. Η απόσυρσή τους όχι μόνο θα εξοικονομούσε χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα, αλλά θα εξοικονομούσε και τα 50 εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε η αναβάθμιση εκάστου. Η USAF θα διοχέτευε τα χρήματα στην ανάπτυξη NGAD. Αν και ένα πρωτότυπο μαχητικό NGAD έχει ήδη πετάξει, το αεροσκάφος δεν έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να αντικαθιστά το F-22 μέχρι το 2030.

Η USAF μπορεί όμως πράγματι να αποσύρει τα περισσότερα από τα F-22 της προτού το NGAD μπορέσει να αναπτυχθεί σε κρίσιμους αριθμούς, ακριβώς όταν η Ρωσία και η Κίνα απειλούν; Το Κογκρέσο είναι επιφυλακτικό να επιτρέψει στην USAF να αποσύρει νωρίτερα το F-22, ειδικά αφού το F-35A καθυστέρησε αρκετά χρόνια και υπερέβη κατά δισεκατομμύρια δολάρια τον αρχικό προϋπολογισμό.

Εάν το NGAD αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, το Κογκρέσο ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα «κενό ικανότητας» με την USAF να στερείται αξιόπιστου αντικαταστάτη των F-22. Το μαχητικό NGAD και τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν δίπλα του, πιθανότατα θα διατηρήσουν την αμερικανική αεροπορική υπεροχή μέχρι το 2050 και μετά. Αλλά μέχρι τότε; Η USAF φαίνεται να πιστεύει ότι ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος, αλλά το Κογκρέσο δεν είναι τόσο σίγουρο.

Σημ. DP: Πάντως εάν και εφόσον τα μαχητικά αποσυρθούν ίσως θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί η Ελλάδα μαζί τους. ΕΑΝ μπορούν να αποδεσμευτούν, ΕΦΟΣΟΝ αποσυρθούν και ΕΦΟΣΟΝ οι ΗΠΑ θα θέλουν ή όχι να τρελάνουν ακόμα περισσότερο την Τουρκία ή να ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ την Ελλάδα δεδομένης της νέας γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και την τουρκική στάση έναντι της Ρωσίας.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail