Προς παράταση η υποχρεωτική διαβίβαση στο myDATA

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένονται τεχνικές βελτιώσεις και να μετατεθεί πέραν της 1η Οκτωβρίου η πρεμιέρα

Από: sofokleousin.gr 

Σε παράταση της προθεσμίας για την υποχρεωτική διαβίβαση στο myDATA των αποδείξεων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, ενδεχομένως θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, κατόπιν των αντιδράσεων των λογιστών.

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται να γίνουν τεχνικές βελτιώσεις και να παραταθεί η υποχρεωτική εφαρμογή του νέου συστήματος από την 1η Οκτωβρίου 2022 που έχει προβλέπει η διάταξη.

Όπως επισημαίνουν οι λογιστές, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα Taxisnet που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία της εφαρμογής myDATA, ενώ το διάστημα προσαρμογής είναι ελάχιστο, καθώς υπολείπονται μόλις 11 μέρες.

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν μάλιστα και τα τσουχτερά πρόστιμα και τα λουκέτα σε όσους καθυστερούν τη διαβίβαση των παραστατικών λιανικής πώλησης.

Σε πόσο χρόνο διαβιβάζονται

Όπως προκύπτει από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, σχετικά με τους χρόνους διαβίβασης των δεδομένων των αποδείξεων για συναλλαγές λιανικής:

Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών (Φ.Η.Μ.) με την Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον Φ.Η.Μ. σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματα της η Α.Α.Δ.Ε., χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων.

Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.
Δηλαδή, οι ταμειακές θα είναι online με το Taxisnet και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται, σε χρόνους που δεν γνωρίζει ο επιχειρηματίας.

Η διαβίβαση της συναλλαγής, μπορεί να πάρει από ένα λεπτό, έως και ένα 2ωρο, αλλά ο επιχειρηματίας δεν θα ενημερώνεται για το χρόνο διαβίβασης.

Στόχος της άγνοιας του επαγγελματία είναι η αποφυγή του πειρασμού, να επέμβει στην ταμειακή και να αλλάξει τα δεδομένα, σβήνοντας αποδείξεις, με κάποιο από τα ειδικά λογισμικά που παρεμβαίνουν στη μνήμη των ταμειακών μηχανών, χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τον έλεγχο της Εφορίας.

Ποια στοιχεία στέλνονται

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται την πλατφόρμα MyData, για κάθε στοιχείο λιανικής πώλησης, που εκδίδεται είναι τα εξής:


  •     Α.Φ.Μ. του εκδότη
  •     Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
  •     Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
  •     Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
  •     Συντελεστής ΦΠΑ
  •     Συνολική αξία παραστατικού.

Τα πρόστιμα

Όπως προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από την 1η Οκτωβρίου 2022 επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.).

Ειδικότερα σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, ήτοι συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα το οριζόμενο πρόστιμο κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης:
  • Για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
  • Για ενενήντα έξι (96) ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail