Η ντροπή της σοβιετικής αεροπορίας… Πιλότοι και MiG-21 “πολύ λίγοι”

Στις 24 Ιανουαρίου 1970 ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ επισκέφτηκε τη Μόσχα. Η Σοβιετική Ένωση ενίσχυε και πριν την Αίγυπτο που μάχονταν κατά του Ισραήλ, στον λεγόμενο «Πόλεμο της Φθοράς», με τους Αιγύπτιους αρνούμενους να αποδεχτούν την συντριπτική τους ήττα του 1967. Βάσει των επαφών του Νάσερ στη Μόσχα μια ολόκληρη σοβιετική αεροπορική μεραρχία στάλθηκε στην Αίγυπτο. Η εν λόγω μεραρχία διέθετε μια ταξιαρχία μαχητικών MiG-21, αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους και ραντάρ.

Από: history-point.gr / ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ Δ. ΚΑΡΥΚΑ

Μια σοβιετική αεροπορική μεραρχία

Οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν, για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή, πυραύλους SA-3 και ανέλαβαν την από αέρος κάλυψη του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του φράγματος του Ασουάν, επιτρέποντας στους Αιγύπτιους πιλότους να επιχειρήσουν την καταστροφή της ισραηλινής αεροπορίας. Οι Ισραηλινοί δεν γνώριζαν περί της έλευσης των Σοβιετικών. Αντελήφθησαν την παρουσία τους μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου. Προτάθηκε τότε η επίθεση κατά θέσης σοβιετικών πυραύλων, ως προειδοποίηση. Η πρόταση όμως δεν εισακούσθηκε καθώς το Ισραήλ δεν επιθυμούσε ανοικτή εμπλοκή με την ΕΣΣΔ.

Αντ’ αυτού οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά αιγυπτιακών, όπως πίστευαν, θέσεων στο Σινά. Στις 13 Απριλίου όμως μαχητικά MiG-21 αναχαίτισαν ισραηλινά F-4 Phantom στην περιοχή. Το γεγονός εμψύχωσε τους Αιγύπτιους. Έτσι στις 25 Απριλίου δύο αιγυπτιακά βομβαρδιστικά ΙΙ-28 βομβάρδισαν ισραηλινές θέσεις. Αμφότερα όμως καταρρίφθηκαν. Τρεις ημέρες αργότερα ήταν η σειρά δύο αιγυπτιακών Su-7 να καταρριφθούν. Στις 30 Ιουνίου δύο ισραηλινά F-4 καταρρίφθηκαν από πυραύλους SA-2. Στις 5 Ιουλίου ένα ακόμα Phantom κατερρίφθη από ίδιο πύραυλο. Ήταν φανερό πως οι Σοβιετικοί είχαν οργανώσει την αιγυπτιακή αεράμυνα.

Ισραηλινή αεροπορική αντεπίθεση

Η άμεση σοβιετική εμπλοκή οδήγησε τις ΗΠΑ να εφοδιάσουν το Ισραήλ με συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Παρόλα αυτά άλλα δύο F-4 επλήγησαν από τους πυραύλους SA-3. Το ένα αεροσκάφος κατέπεσε ενώ το δεύτερο επέστρεψε κακήν-κακώς στη βάση του. Λίγο αργότερα ένα MiG-21 με Σοβιετικό πιλότο έπληξε ένα ισραηλινό Α-4 Skyhawk με πύραυλο ΑΑ-2. Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν τότε να ανταποδώσουν οργανώνοντας την Επιχείρηση Rimon 20. Στις 30 Ιουλίου 1970, οι  καλύτεροι πιλότοι τους με 12 αεροσκάφη Mirage ΙΙΙ και τέσσερα F-4 πέταξαν πάνω από το Σινά. Τέσσερα Mirage III αποτέλεσαν το δόλωμα. Οι Σοβιετικοί «τσίμπησαν» το δόλωμα και επιτέθηκαν με μαχητικά MiG-21.

Αερομαχία

Ο Άμπραχαμ Σάλμον με το Mirage III του επιτέθηκε πρώτος και με επιτυχή βολή έπληξε το πρώτο MiG που βρήκε μπροστά του. Κατόπιν στράφηκε κατά δύο MiG που καταδίωκαν τα ισραηλινά F-4. Επιτιθέμενος από την “ουρά” έπληξε με πύραυλο ΑΙΜ-9D Sidewinder, το MiG του πιλότου Νικολάι Γιουρτσένκο, ο οποίος και σκοτώθηκε. Την ίδια ώρα ο Ασέρ Σνιρ έπληττε επίσης με πύραυλο ΑΙΜ-9D το MiG του σμηναγού Γεβγκένι Γιάκοβλεφ, ο οποίος όμως πρόλαβε να το εγκαταλείψει. Αμέσως μετά επλήγη από σοβιετικό πύραυλο ΑΑ-2 και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη βάση του.

Ο Αβιέμ Σέλα, την ίδια ώρα, είδε ένα MiG να καταδιώκει το Phantom. Με έναν κλασικό ελιγμό “Ίμμελμαν”, κατάφερε να βρεθεί πίσω από το αντίπαλο μαχητικό και να το καταρρίψει με πύραυλο ΑΙΜ-9D. Θύμα του ήταν ο σμηναγός Γκεόργκι Σικρίν. Το  Phantom του Αβιχού μπιν Νουν επίσης κατέρριψε ένα ακόμα MiG με πύραυλο ΑΙΜ-7 Sparrow. Τέλος δύο Mirage επιτέθηκαν στο MiG που πετούσε ο Βλαντιμίρ Ζουράβλεφ. Το σοβιετικό αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο αλλά δεν καταστράφηκε. Τελικά ο Σάλμον άδειασε πάνω του το απόθεμα βολών των πυροβόλων του. Μη διαθέτοντας όμως πλέον καύσιμα ο Ισραηλινός απομακρύνθηκε. Το σοβιετικό αεροσκάφος κατέπεσε και ο πιλότος του σκοτώθηκε.

Οι Ισραηλινοί  επικράτησαν κατά κράτους. Συνολικά κατέρριψαν πέντε MiG-21 – τρία κατέρριψαν τα Mirage, δύο τα F-4, ενώ οι ίδιοι δεν έχασαν κανένα αεροσκάφος. Μόνο ένα Mirage επλήγη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το αποτέλεσμα χάρηκαν και οι Αιγύπτιοι πιλότοι που μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν με υπεροψία από τους Σοβιετικούς συναδέλφους τους… Πάντως στις 3 Αυγούστου οι Ισραηλινοί έχασαν ένα ακόμα F-4 από πύραυλο SA-3, ενώ ένα ακόμα υπέστη σοβαρές ζημιές. Η ήττα των Σοβιετικών όμως είχε αποτέλεσμα στις 7 Αυγούστου να πάψουν οι εχθροπραξίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail