Η «αχίλλειος πτέρνα» μας σ' έναν πόλεμο με την Τουρκία κι ουκρανικός πονοκέφαλος του Πούτιν

Η «αχίλλειος πτέρνα» μας σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι το πολιτικό μας σύστημα, και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μας, διότι αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος να λάβει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούν να εκτελέσουν οι ένοπλες δυνάμεις. Η αμυντική μας ισχύς δεν εξαρτάται στην πραγματικότητα από το πόσα σύγχρονα αεροσκάφη, πλοία ή υποβρύχια έχουμε, αλλά κυρίως από το αν ο πρωθυπουργός ξέρει τι πρέπει να κάνει την κρίσιμη στιγμή και αν έχει το θάρρος να το κάνει, διότι αν αυτός διστάσει ή δειλιάσει όλα τα όπλα μας είναι άχρηστα. 

Από: capital.gr - Stirlitz

Σήμερα δεν φαίνεται να λαμβάνονται στην πατρίδα μας εκείνα τα μέτρα που θα έπαιρνε κάθε κυβέρνηση με στοιχειώδη σοβαρότητα σε περίπτωση που όντως επέκειτο πολεμική σύγκρουση. Δεν γίνεται απολύτως τίποτα για να θεραπευτούν οι χρόνιες παθογένειες στο επιχειρησιακό δόγμα και τη διακλαδικότητα των ενόπλων δυνάμεων, μεγάλο μέρος της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζει να αργοπεθαίνει, το κλείσιμο της ψαλίδας με την Τουρκία στον τομέα των UAV δεν προχωρά με τον ρυθμό που θα έπρεπε, δεν κλείνουν τα εσωτερικά μέτωπα που διχάζουν τους Έλληνες, και δεν προετοιμάζεται ψυχολογικά ο ελληνικός λαός για μία πολεμική δοκιμασία.



Στην Ουκρανία τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τους Ρώσους. Οι Ουκρανοί αρχίζουν να συγκροτούν δυνάμεις ελιγμού και επιχειρούν να περάσουν από τον στατικό πόλεμο φθοράς που έχουν επιβάλει οι Ρώσοι σε μία πιο ρευστή μορφή επιχειρήσεων που τους αποφέρει σημαντικές επιτυχίες, όπως η πρόσφατη ανακατάληψη της περιοχής νοτιοανατολικά του Χαρκόβου. Οι νίκες αυτές έχουν ανεβάσει στα ύψη το ηθικό των Ουκρανών και αποτελούν οπωσδήποτε ήττα της Ρωσίας από επικοινωνιακή άποψη.

Η στρατηγική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα ο Πούτιν δεν αποδίδει. Με τις παράδοξες μεθόδους αποικιακού πολέμου που έχει υιοθετήσει είναι αδύνατον να αναγκάσει τον Ζελένσκι να ζητήσει ειρήνη. Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο με ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων και με Τσετσένους, χωρίς να προχωρήσει σε επιστράτευση για να δημιουργήσει την αναγκαία επιθετική ισχύ. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους Ουκρανούς αλλά ολόκληρο το ΝΑΤΟ και άλλες 10 χώρες που τους συνδράμουν. Έχει απέναντί της τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μέσα συλλογής πληροφοριών και την αμερικανική Ευρωπαϊκή Διοίκηση (USEUCOM) που συντονίζει τις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού μέσω κάποιου σκιώδους στρατηγείου. Επομένως είτε η Ρωσία θα πάρει τον ουκρανικό πόλεμο στα σοβαρά και θα υποστεί τις αναγκαίες θυσίες, είτε θα βρεθεί σύντομα σε πολύ δυσχερή θέση.

Ο ρωσικός στρατός αφού ανάλωσε όλο το καλοκαίρι σημειώνοντας ελάχιστα εδαφικά κέρδη στο Ντονμπάς, δείχνει να είναι εξαντλημένος από τις απώλειες, την κόπωση και τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας που αντιμετωπίζει. Τα χτυπήματα που καταφέρουν οι Ουκρανοί εναντίον του σε μεγάλο βάθος πίσω από τη γραμμή του μετώπου καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών, γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες υποδομές, τον εμποδίζουν να προελάσει περαιτέρω. Οι απώλειες που έχει υποστεί μέχρι τώρα τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικό, είναι πολύ σοβαρές και δεν μπορούν να αναπληρωθούν με τον τρόπο που το επιχειρεί ο Πούτιν. Οι 190.000 άνδρες με τους οποίους είχαν εισβάλει οι Ρώσοι τον Φεβρουάριο ήταν ήδη από τότε ανεπαρκείς για να καταβάλουν έναν ουκρανικό στρατό σαφώς μικρότερο σε μέγεθος, φτωχότερα εξοπλισμένο και με μικρότερη πολεμική πείρα από τον σημερινό. Επομένως οι 150.000 Ρώσοι που επιχειρούν σήμερα στην Ουκρανία όχι μόνο δεν μπορούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την επιθετική πρωτοβουλία διότι τους λείπει το αναγκαίο προσωπικό και τα 1.000 σύγχρονα άρματα μάχης που καταστράφηκαν από τους Ουκρανούς τους προηγούμενους 6,5 μήνες των επιχειρήσεων.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η ουκρανική αντεπίθεση θα έχει διάρκεια και αν οι Ρώσοι θα μπορέσουν να την ανακόψουν πριν προκαλέσει μία γενικότερη κατάρρευσή τους. Το σίγουρο είναι ότι η ροή σύγχρονων δυτικών όπλων και πυρομαχικών προς τον ουκρανικό στρατό συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και αναβαθμίζει διαρκώς τις επιχειρησιακές δυνατότητές του. Μία από τις εγκυρότερες στρατιωτικές πηγές της Δύσης που έχει αποδειχθεί διαχρονικά πολύ ακριβής στις εκτιμήσεις της, υποστηρίζει ότι έχει επέλθει η αντιστροφή του ρεύματος στον ουκρανικό πόλεμο, ότι μέχρι το τέλος του 2022 οι Ουκρανοί θα έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν μετά τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου, και ότι μέσα στο 2023 θα πετύχουν να πάρουν πίσω και ολόκληρη την Κριμαία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Πούτιν θα βρεθεί κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Επειδή δεν πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να βγει από το αδιέξοδο (η ρωσική στρατιωτική ηγεσία δεν πρόκειται να υπακούσει σε μια τέτοια εντολή) είναι πολύ πιθανό να δούμε να λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail